Sari direct la conținut

Propunere surpriză de șef la SRI venită din societatea civilă: ”Cel care a fost cel mai mare opozant anti-Coldea din sistem” / Omul care a descris scena introducerii lui Iohannis prin bătăi de gong

HotNews.ro
Daniel Morar. Foto: Grigore Popescu / Agerpres
Daniel Morar. Foto: Grigore Popescu / Agerpres

Un magistrat de profesie, fost procuror șef la DNA și apoi judecătorul de la Curtea Constituțională care a înfruntat SRI pe ”legea Big Brother”, Daniel Morar, este propus public pentru poziția de director al Serviciului Român de Informații.

Are Nicușor Dan pe cine numi la SRI?, a fost întrebată Alina Mungiu Pippidi. ”Desigur. De exemplu, pe Daniel Morar, care de la CCR a adus anticorupția în limite constituționale, după ce a fost un procuror șef anticorupție eficient și cel mai mare opozant anti-Coldea din sistem”.

Profesoara de științe politice explică faptul că o astfel de numire ar fi ”un semnal că anticorupția nu s-a terminat cu televiziunile corupților punând miniștri sau șefi la Servicii”. Daniel Morar, crede Pippidi, într-un interviu în Cațavencii, face parte dintre cei care ”au luptat să schimbe ceva” și a ajuns ”izolat de un cordon sanitar din cauza curajului său”. 

Avocatul Morar, când era magistrat

Daniel Morar, 58 de ani, este acum avocat în baroul Cluj, la casa de avocatură Albu-Morar. Casa de avocatură are sediul de afaceri în București.

Absolvent al Facutății de Drept, Morar a fost șeful DNA, în 2005-2012. A fost, conform rapoartelor Comisiei Europene, începutul perioadei în care un PNA lipsit de putere s-a transformat în DNA, un parchet anti-corupție care a devenit un standard.

Între 2013 și 2022, magistratul a fost judecător al Curții Constituționale a României, numit de Președintele României Traian Băsescu, pentru un mandat constituțional de 9 ani.

Daniel Morar a fost unul dintre judecătorii curții cei mai vizibili pe linia menținerii independenței CCR față de serviciile secrete. Disputele sale cu serviciile secrete au constituit și obiectul unor dezvăluiri în cartea autobiografică „Putea să fie altcumva”, Editura Humanitas, apărută în decembrie 2022, după terminarea mandatului de judecător. 

Morar: un ofițer SPP s-a amestecat în alegerile CCR 

Daniel Morar a povestit în carte, potrivit unui episod rezumat de Libertatea,  cum un ofițer SPP s-a implicat în alegerile Curții Constituționale, când el era judecător acolo. 

”Un colonel al Serviciului de Protecție și Pază, care era de ani buni aghiotantul președinților Curții, mă abordase în perioada premergătoare alegerilor să-mi spună că trebuie făcute demersuri pentru ca Valer Dorneanu să nu ocupe această funcție”.  

Morar a scris în carte că ofițerul SPP „mi-a spus că a vorbit și cu alți judecători ai Curții și că mă va ține la curent cu demersul său”. „În ajunul alegerilor, (n.r. – colonelul SPP) m-a informat că «el crede că îi iese combinația», astfel că «noi o vom putea alege președinte pe Livia Stanciu». L-am întrebat intrigat cum a ajuns la această soluție și i-am cerut să-și vadă de treabă”, a mai spus Morar.

Întâlnirea Morar – Iohannis la Cotroceni despre puterea SRI

În aceeași carte, Morar povestește ce s-a întâmplat în 2016, când era judecător al Curții Constituționale și s-a întâlnit, la cererea sa, cu președintele Klaus Iohannis. Tema era amestecul SRI în dosarele penale. 

„I-am spus președintelui Iohannis ce îi spusesem și lui Traian Băsescu, că serviciile secrete au dobândit o prea mare putere tocmai prin rolul, asumat sau nu, pe care îl joacă în justiția penală și că acest lucru trebuie schimbat”, susține Morar.

Judecătorul Curții Constituționale a propus președintelui ca „SRI să facă pasul în spate și să permită procurorilor și polițiștilor accesul nemijlocit la logistica folosită până acum doar de ei”. 

Președintele Iohannis a înțeles repede problema, dar n-a fost de acord cu Daniel Morar, pretinde acesta din urmă. ”Mi-a spus că o asemenea decizie a Curții «i-ar displăcea profund»”, relatează Morar întâlnirea. 

De ce? „Pentru că implica o schimbare majoră în sistem pe care nu suntem în stare să o facem acum”, afirmă judecătorul CCR că i-a argumentat președintele. „Am susținut că acest acum durează de 20 de ani și că e timpul ca justiția penală din România să facă pasul decisiv pentru a se desprinde justiția vechiului regim”, a mai relatat Morar în carte. 

Acesta a fost episodul în care, așteptându-l într-o sală la Cotroceni pe Klaus Iohannis, Morar a rămas perplex, în momentul în care a auzit că președintele e introdus prin bătăi de gong. 

A fost acuzat de duplicitate față de SRI

Dezvăluirile lui Daniel Morar i-au adus acestuia și critici. Jurnalista Sabina Fati a scris că ”Daniel Morar, omul modest, discret, care se ținea departe de lumea scandalurilor bucureștene din perioada în care conducea Direcția Națională Anticorupție s-a afundat brusc în mâlul resentimentelor, al adevărurilor spuse pe jumătate, al presupunerilor date ca informații sigure, al criticilor deformate de invidie, al omisiunilor, ca metodă de lucru”.

Jurnalistul Dan Tăpălagă citează un răspuns al SRI, în care serviciul are o altă relatare a episoadelor față de Daniel Morar: ”Procurorul șef al DNA avea în vedere și dezvoltarea, și în perioada următoare, a cooperării dintre cele doua instituții, sens în care propunea ca activitatea de colaborare dintre DNA și SRI să fie detaliată prin alte reglementări specifice încheiate între cele două instituții”, a spus SRI.

INTERVIURILE HotNews.ro