Sari direct la conținut

Propunerea unei profesoare de la un colegiu de top privind folosirea telefoanelor în timpul orelor: „Am aplica astfel un principiu de egalitate” 

Elev folosind telefonul mobil în clasă. Foto: Yuliia Kaveshnikova | Dreamstime.com
Elev folosind telefonul mobil în clasă. Foto: Yuliia Kaveshnikova | Dreamstime.com

Directoarea adjunctă de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, din Buzău, unul dintre cele mai bune din țară, Anca Florea, susține că nu doar elevilor ar trebui să li se interzică să folosească telefoanele în timpul orelor, ci și profesorilor. 

Elevii pot folosi telefoanele în timpul orelor doar dacă profesorul le cere acest lucru, în scop educativ, se arată în noul Statut al Elevului. Directoarea adjunctă Anca Florea spune în acest context că primii care ar putea fi un exemplu pentru elevi ar trebui să fie chiar profesorii. 

„Introducerea oricărei norme/restricţii pentru elevi generează o nouă provocare: ⁠dacă nu este dublată de explicarea raţiunii pentru care s-a impus, dacă nu este accentuată şi legitimată cu însuşi exemplul pe care îl oferă profesorul, atunci şansele ca ea sa fie interiorizată de adolescent scad considerabil. Prin urmare, ar trebui ca nici profesorii, nici elevii să nu utilizeze telefoanele în timpul orei decât în scop educativ. Am aplica astfel un principiu de egalitate naturală”, a declarat, pentru News.ro, Anca Florea.

Soluția găsită de elevi: să meargă la școală cu două telefoane, unul pe care să-l predea, altul pe care să-l folosească în timpul orelor 

Ea vorbește și despre analfabetismul digital al elevilor, pentru că, spune Florea, „faptul că avem elevi cu telefoanele în mână la oră nu înseamnă că ei ştiu să selecteze conţinuturi digitale, că sunt gata să facă faţă unui act de bullying online, că ştiu să îşi administreze spaţiul privat în online”. 

„De ce să nu avem cursuri în care folosirea telefoanelor în acest sens este chiar indicată, de pildă new media, privacy şi social-media, pe înţelesul tuturor?”, întreabă directoarea adjunctă a Colegiului „B.P. Hasdeu” din Buzău. 

În ceea ce privește interdicția folosirii telefoanelor, Anca Florea spune că elevii găsesc diferite soluții pentru a încălca regula. 

„Este posibil ca unii dintre ei să se gândească să vină la şcoală cu două telefoane: unul pe care îl vor preda profesorului, iar un altul pe care îl  vor utiliza sustrăgându-se orei. Dincolo de această simplă problematizare a unei norme introduse cu bună-credinţă, sunt convinsă că ⁠educaţia, pe lângă caracterul prescriptiv şi normativ pe care trebuie să-l exerseze în mod constant, este indicat să invoce din ce în ce mai mult o formă de apel la  buna-cuviinţă, care înseamnă politeţe, respect, empatie, adică tot ceea ce poate face „suportabilă” înfrângerea tentaţiei de a încalcă norma”, mai spune Anca Florea.

Profesorii pot confisca telefoanele elevilor până la finalul orelor

În noul Statut al Elevului, aprobat anul acesta, la Articolul 15 este prevăzut că elevii nu au voie să folosească telefonele mobile sau orice alt dispozitiv electronic în timpul orelor.

„(n. red.: elevilor le este interzis) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ”. 

O noutate în regulament, față de alți ani, este că telefoanele mobile ale elevilor „trebuie ținute, pe parcursul orelor, într-un spațiu sigur, care să fie amenajat în sala de clasă și la care să aibă acces dirigintele sau directorul școlii”. 

„Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească”, se arată în Statut. 

INTERVIURILE HotNews.ro