Prosumatorii acuză Ministerul Energiei că vrea să reintroducă „taxa pe soare” sub o altă formă și să blocheze înființarea comunităților de energie

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) solicită revizuirea proiectului de ordonanță privind înființarea comunităților de energie, inițiat de Ministerul Energiei, întrucât acest act normativ va crea probleme semnificative atât pentru prosumatori, cât și pentru comunitățile de energie. De asemenea, taxa pe soare revine sub o altă formă.
„APCE înțelege necesitatea transpunerii RED III, având în vedere situația actuală de infringement cauzată de întârzierea legislației privind Comunitățile de Energie. Totuși, considerăm că proiectul actual al Ordonanței de Urgență este inacceptabil, fiind identificat cu probleme grave și importante”, se menționează într-un comunicat al organizației.
Astfel, termenul de „autoconsumator” introdus pentru prosumatori nu este suficient clarificat față de „prosumator”, ceea ce ar putea duce la o posibilă interdicție privind injectarea energiei în rețea.
Comunitățile de energie nu vor mai fi scutite de la plata certificatelor verzi și a dezechilibrelor din rețea
În plus, se propune impunerea unor contoare suplimentare pentru măsurarea energiei, care ar fi costisitoare și fără precedent în Europa, un demers mai vechi al ANRE.
De asemenea, propunerea de a limita arbitrar numărul de prosumatori în zonele cu rețea insuficient dezvoltată este considerată o măsură cu efecte negative asupra tuturor viitorilor prosumatori din România.
Potrivit proiectului, comunitățile de energie ar urma să plătească atât dezechilibrele din rețea, cât și certificatele verzi, ca orice furnizor de energie.
- „Legea care ar trebui să sprijine comunitățile de energie riscă să le condamne la eșec. Definițiile sunt vagi și suprapuse, fără clarificări esențiale.
- În loc să simplifice lucrurile, statul le complică inutil. Comunitățile de energie vor fi obligate să plătească dezechilibre, certificate verzi și alte taxe, în condițiile în care în majoritatea țărilor europene aceste costuri sunt acoperite în primii ani de funcționare pentru a încuraja acest model.
- Taxa pe soare revine sub o altă formă. Statul vrea să taxeze energia produsă și injectată în rețea, afectând direct comunitățile locale care încearcă să devină independente energetic.
- Se propune instalarea unui al doilea contor pentru autoconsum și eliminarea oricărei forme de compensare pentru energia livrată în rețea.
- Scutirile fiscale sunt prevăzute doar pentru instalații de până la 50 kW, ceea ce este nerealist și insuficient pentru dezvoltarea unor comunități energetice viabile”, enumeră Asociația Prosumatorilor.
În acest context, asociația consideră că Guvernul ar dori să pună piedici în dezvoltarea comunităților de energie încă de la început.
În Europa există peste 9.000 de comunități de energie
În Europa există deja peste 9.000 de comunități energetice funcționale, susținute activ în multe țări ca o parte esențială a tranziției energetice, însă în România, acest proiect de OUG nu oferă avantaje reale și pare să împiedice dezvoltarea acestui model.
„APCE solicită modificarea urgentă a proiectului de OUG pentru eliminarea prevederilor restrictive și nejustificate. În cazul în care Guvernul adoptă acest act normativ fără o dezbatere adecvată, A.P.C.E. va iniția acțiuni în contencios administrativ pentru anularea acestuia. Energia viitorului aparține comunităților locale, nu doar marilor jucători din industrie. Nu vom permite ca acest drept să fie anulat printr-o legislație nedreaptă!”, se menționează în comunicat.
Ministrul Energiei susținea că apariția comunităților de energie va produce o mică revoluție în sector
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat la sfârșitul lunii februarie încheierea procesului de consultare publică privind proiectul de constituire a comunităților de energie, iar observațiile primite vor fi integrate în forma finală a actului normativ ce va fi lansat în perioada următoare.
El a explicat că aceste comunități energetice se bazează pe participare deschisă și voluntară, fiind autonome și controlate de acționarii sau membrii locali, cum ar fi persoane fizice, IMM-uri sau autorități locale. Scopul principal al acestora este de a aduce beneficii economice, sociale și de mediu pentru membrii comunității sau regiunile în care activează.
Potrivit ministrului, apariția comunităților de energie va „produce o mică revoluție” prin reducerea semnificativă a costurilor energetice pentru asociațiile de locatari, autoritățile publice și agenții economici care vor deveni producători de energie.