Protest dupa gratii
Motivul il constituie un proiect de lege ce presupune gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoarea pina la 5 ani, pe care detinutii il doresc cu orice pret adoptat de catre Parlament.
Greva foamei si protest zgomotos
Aproximativ 50 de detinuti ai Penitenciarului de Maxima Siguranta din Gherla au protestat simbata dupa-amiaza pentru adoptarea proiectului de gratiere propus de Nati Meir. „Ieri (n.r., simbata), dupa ora 18, la citeva camere s-au solidarizat detinutii, insa nu au fost violenti.
Au refuzat sa iasa la Sala de Mese si au protestat zgomotos“, a declarat Petru Roman, comandantul Penitenciarului. Potrivit acestuia, arestatii s-au calmat ieri dimineata, dupa ce li s-a explicat impactul pe care o sa-l aiba protestul lor, si anume ca nu se iau decizii sub presiune.
Actiunea de la Gherla vine dupa ce la mai multe inchisori din tara detinutii au incercat sa influenteze, prin formele de protest, adoptarea proiectului de lege de catre Parlament.
Protest in 15 inchisori
Proiectul de lege se refera la gratierea in intregime a pedepselor principale cu inchisoarea pina la 5 ani, precum si a pedepselor cu amenda aplicate de instante, prin hotariri definitive.
Totodata, proiectul propune inlaturarea masurii educative a internarii intr-un centru de reeducare aplicata de instantele de judecata in cazul minorilor care au comis fapte penale. Semnatarul acestuia, parlamentarul independent Nati Meir, a facut lobby personal pentru proiectul sau de lege, cu ocazia mai multor vizite prin inchisori.
Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a luat masuri pentru stoparea protestelor din inchisori, in 15 dintre ele inregistrindu-se la sfirsitul saptaminii trecute nemultumiri ale detinutilor.
De asemenea, Ministrul Justitiei, Monica Macovei, le-a cerut ieri directorilor de penitenciare din Romania sa evite luarea unor decizii restrictive fata de detinuti, apreciind, de asemenea, ca actiunea individuala a deputatului Nati Meir este nepotrivita.