„Libertate, libertate” și „Europa, Europa” au strigat mii de oameni la mitingul pro-democrație desfășurat în Piața Universității / Ce mesaje au transmis Ana Blandiana, Victor Rebengiuc, Tudor Chirilă – VIDEO
„Libertate, libertate”, a fost scandarea care s-a auzit cel mai des joi seară în Piața Universității din Capitală, unde mii de oameni s-au adunat la un miting pro-democrație și pro-Europa, înainte de scrutinul prezidențial decisiv de duminică. Pe scena amplasată în Piață mai multe voci din societatea civilă – actori, cântăreți, activiști civici – au transmis îndemnuri la vot și au insistat asupra momentului important în care se află țara noastră. „România spune nu extremiștilor și fascismului. Ne dorim Europa și valorile europene”, a fost mesajul lor.
Evenimentul „maratonul civic”, așa cum a fost numit de prezentatori, s-a încheiat. „Vă mulțumim și ne vedem duminică la vot”, a spus Marcel Bartic în final.
Pe fundal se aude acum „Imnul Golanilor”, în timp ce oamenii pleacă spre casă.
Actorul Șerban Pavlu: „Noi strigăm libertate. Am crezut că oamenii pe care i-am văzut întinși morți lângă trotuarele Bucureștiului au murit pentru această libertate”
„Libertate” – a strigat pe scena din Piața Universității şi actorul Marius Manole.
Și el a mărturisit că a primit „mai multe amenințări ca niciodată zilele astea”, de când a început să îndemne lumea să iasă la vot și să apere valorile democratice.
El le-a mulțumit tuturor artiștilor și influencerilor care au avut curajul să iasă în față și să vorbească deschis despre alegeri
„Gândiți-vă bine și puneți ștampila pentru Europa, pentru libertate! Să ne trezim luni dimineață, pe 9, într-o țară liberă”, a fost mesajul cu care și-a încheiat discursul Marius Manole.
Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat reporterului HotNews.ro că a venit la protestul pro-democrație din Piața Universității motivată de „teama că se va repeta istoria”.
„Jos fascismul”, strigă acum manifestanții, iar pe scenă a urcat actorul Mihai Călin.
„România, nu uita, Europa-i casa ta”, strigă acum manifestanții.
După discursul de pe scenă, Tudor Chirilă a cântat piesa „Epilog”.
Actorul și cântărețul Tudor Chirilă, acum, pe scena: „Toți știau. MAI, MAE, SRI. Toți știau. Avem un cancer generalizat al partidelor politice care s-a transformat în metastaza partidelor extremiste”. „Noi suntem făcuți trădători, dar trădătorii sunt în instituțiile statului”, a mai spus el.
Actorul Victor Rebengiuc a povestit pentru reporterii HotNews.ro cum a fost amenințat – „cu topoare în cap” – chiar înainte de a ajunge la manifestație, după ce și-a anunțat participarea la protest și susținerea pentru Elena Lasconi.
Acum pe scenă a urcat Ana Blandiana: „Trebuie să mergem duminică la vot. Da Europa, nu regimului din care am ieșit acum 30 de ani”, a spus scriitoarea.
În Piața Universității se strigă „Jos fascismul”.
Pe scenă au urcat actorul Victor Rebengiuc (91 de ani) și sotia lui. Oamenii l-au aplaudat intens.
Victor Rebengiuc spune că a primit astăzi mesaje de amenințare. A afirmat că, indiferent de aceste amenințări, va vota din nou cu Elena Lasconi.
„Contrar amenințărilor pe care le-am primit chiar astăzi, o amenințare cu topoare în cap şi că voi fi linşat, și că rămășițele mele sângerânde vor fi călcate în picioare, eu duminică voi repeta votul pe care l-am dat acum două săptămâni”, a spus Victor Rebengiuc.
„Vrem revelion fără dictator – strigau oamenii în decembrie ’89. Astăzi candidatul Georgescu reprezintă un atac la siguranța României. Va dizolva Parlamentul, va instaura dictatura”, spune Maurice Munteanu, fashion editor la revista Elle.
„Libertate, libertate, libertate”, e scandarea manifestanților din Piața Universității.
„Eu o să votez să nu fie întuneric. Eu am avut parte de beznă și înainte de ‘89, mi-a ajuns”, a transmis solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu.
„România, trezește-te!”, au scandat manifestanții.
Pe scenă a urcat acum trupa Taxi.
„Toți părinții se uită spre Vest când află că copilul lor are o boală. Nu am întâlnit niciun părinte să se uite spre Rusia. Votul, politica, înseamnă spitale”, a spus Oana Gheorghiu, de la ONG-ul „Dăruiește Viață”.
La manifestație s-au strâns deja, în mai puțin de o oră, câteva mii de oameni.
Melania Medeleanu transmite si ea un mesaj de pe scenă: „Votați democrația, miza este libertatea. Poate că este un cuvânt mare, dar e un cuvânt care ne cuprinde pe toți”.
Pe scenă urcă scriitorul Radu Paraschivescu.
Între discursuri, oamenii strigă „Libertate, libertate, libertate” și „Europa, Europa, Europa”.
Sunt peste 1.000 de manifestanți deja prezenți în Piața Universității.
Marcel Bartic, profesor de istorie, și Corina Neagu, profesor de management, au urcat pe scenă.
„Suntem aici pentru a le reaminti conaționalilor noștri ca România spune nu extremiștilor, fascismului. Ne dorim Europa, valorile europene și nu ne temem să o spunem”, a spus Marcel Bartic.
Oamenii au scandat „Europa”.
Protestul a început cu melodia „Vreau o țară ca afară”, de la Vunk.
Sute de oameni – cel puțin 300 – s-au adunat până acum la manifestația anunțată pentru ora 20:00.
Peste 100 de oameni sunt deja în Piața Universității.
Jandarmii au montat garduri pentru delimitarea zonei de protest și este organizată și o scenă.
„România speră”, un miting pro-democrație
„La 35 de ani de la Revoluția care ne-a deschis calea către libertate și democrație, România se află într-un moment decisiv”, au transmis organizatorii protestului pro-democrație și pro-Europa, intitulat „România speră”, anunțat joi seară în Piața Universității din Capitală.
Protestul a fost anunțat și organizat de asociația „Geeks for Democracy”.
„Vino joi la ora 20:00 la Universitate alături de Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Marius Manole, Mihai Călin, Dan Teodorescu & Trupa Taxi, Oana Gheorghiu, Carmen Uscatu, Radu Vancu, Cătălin Striblea, byron, Valeriu Nicolae pentru un maraton civic despre liberate și democrație”, se arată în anunț.
„Nici acum nu știm adevărul despre ce s-a întâmplat atunci (n.red.: la Revoluția din 1989), dar știm că sacrificiul celor care au visat o țară în care copiii lor să fie liberi a deschis calea unui drum greu, presărat cu multe dezamăgiri dar și cu cele mai importante realizări ale societății noastre: dreptul de a călători, a se stabili, a învăța și a lucra în țările Europei și apartenența la cea mai mare organizație interstatală de securitate”, conform organizatorilor.
„Este esențial să nu ne lăsăm dezbinați”
Organizatorii transmit că valorile care ne pot uni sunt demnitatea umană, libertățile fundamentale, egalitatea între persoane, solidaritatea, drepturile cetățenilor și justiția. Protestul din această seară „reprezintă strigătul nostru comun pentru protejarea și consolidarea acestor valori fundamentale”.
„Viitorul copiilor noștri și direcția națiunii stau în balanța alegerilor din 8 decembrie. Refuzul dialogului, răspândirea urii, dorința de a diviza, minciună și disprețul nu vor rezolva niciodată problemele noastre”, transmit organizatorii.
„Oricât de dezamăgiți am fi, acestea nu ne pot alina dorul de mai bine, nu pot aduce prosperitate și nici pace”, se arată în anunț.
„Astăzi, mai mult că oricând, este esențial să nu ne lăsăm dezbinați, să ne iubim țara dincolo de dezamăgiri și să votăm pentru că România să poată merge pe drumul progresului, al integrității și al respectului față de drepturile fiecărui cetățean, de pe teritoriul țării sau din diaspora”.
„Este posibil că acest traseu să nu fie pe cât de rapid ne-am dori, dar este esențial că el să rămână deschis! România SPERĂ! Fiecare VOT CONTEAZĂ”, conform organizatorilor.
Val de proteste în ultimele zile, pe fondul alegerilor prezidențiale
Peste 200 de tineri au protestat, miercuri seară, în Piața Universității, „la statui”, împotriva candidatului la alegerile prezidențiale Călin Georgescu. „Pe studenți nu-i cumpărați, suntem tineri democrați” și „Legionarul de unde are banul?”, au strigat manifestanții.
Prima dată când tinerii au ieșit în stradă, săptămâna trecută, 25 noimebrie, au fost în jur de 500 de protestatari. Ziua următoare, marți, numărul lor a crescut, iar miercuri și joi au fost peste 1.500 de persoane. Cel mai mare număr de manifestanți s-a înregistrat miercuri, în Piața Victoriei (peste 2.500). Protestul a continuat și vineri, deși în București a plouat, însă numărul participanților a fost în jur de 500.
Sâmbătă și duminică, pe fondul încheierii campaniei electorale, respectiv alegerilor parlamentare, studenții au hotărât să nu iasă în stradă.
De altfel, săptămâna trecută în mai multe zone din țară, cum ar fi Constanța, Craiova, Timișoara, Cluj și Brașov oamenii s-au solidarizat cu protestele din București și au ieșit în stradă.
Săptămâna trecută, în București, au fost și manifestații pentru susținerea lui Călin Georgescu, însă la care au participat în jur de 30-40 de persoane și care nu au durat mai mult de două ore.