Sari direct la conținut

Protest la Barcelona împotriva turismului excesiv: „Afară cu turiştii din cartierele noastre”

HotNews.ro
Protest la Barcelona împotriva turismului excesiv: „Afară cu turiştii din cartierele noastre”
Protest în Barcelona împotriva turismului excesiv Foto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mii de persoane au protestat sâmbătă, la Barcelona, împotriva supraturismului din capitala Cataloniei unde ajung anual milioane de vizitatori, o nemulţumire în creştere în întreaga Spanie, ţară aflată pe locul doi în topul mondial al destinaţiilor turistice, transmite AFP, citat de Agerpres.

Sub deviza: „Ajunge! Să punem limite turismului!”, aproximativ 2.800 de manifestanţi, conform datelor poliţiei, au protestat pentru a solicita o schimbare a modelului economic al metropolei catalane, cel mai vizitat oraş din Spania.

„Nu avem nimic împotriva turismului, ci împotriva excesului de turişti pentru că face ca viaţa în acest oraş să fie de netrăit”, a explicat unul dintre manifestanţi, Jordi Guiu, un sociolog în vârstă de 70 de ani.

În spatele unui banner cu mesajul „reduceţi turismul acum!”, manifestanţii au defilat pe străzile Barcelonei scandând sloganuri precum „afară cu turiştii din cartierele noastre!”, oprindu-se în faţa unor hoteluri, spre surpriza turiştilor.

Manifestanţii au denunţat în special efectul pe care turismul excesiv îl are asupra preţului locuinţelor – chiriile au crescut cu 68% în ultimul deceniu, potrivit primăriei din Barcelona – dar şi consecinţele nefaste asupra afacerilor locale, mediului sau condiţiilor de muncă ale angajaţilor locali.

„Afacerile de zi cu zi se închid pentru a face loc unui model de afaceri care nu corespunde nevoilor cartierului. Oamenii (…) nu pot plăti chiria, trebuie să plece”, se plânge Isa Miralles, o artistă de 35 de ani care locuieşte în cartierul Barceloneta.

12 milioane de turiști, în 2023

Barcelona a fost vizitată în cursul anului trecut de peste 12 milioane de turişti, conform municipalităţii.

Pentru a facilita accesul localnicilor la locuinţe, primăria a anunţat recent că doreşte să pună capăt închirierii apartamentelor pentru turişti până în 2029.

Din Insulele Baleare şi până în Canare, trecând prin marile oraşe turistice ale Andaluziei, aşa cum este Malaga, mişcările ostile supraturismului s-au multiplicat în Spania.

A doua destinaţie turistică a lumii, după Franţa, Spania a primit anul trecut un aflux record de 85,1 de milioane de turişti.

Regiunea cea mai vizitată este Catalonia, cu peste 18 milioane de turişti, urmată de Insulele Baleare (14,4 milioane) şi de Insulele Canare (13,9 milioane).

În Spania, turismul reprezintă 12,8% din PIB şi reuneşte 12,6% din locurile de muncă.

INTERVIURILE HotNews.ro