Sari direct la conținut

Protocolul irlandez: Unioniștii acuză delegația americană că a dat dovadă de "o ignoranță alarmantă"

HotNews.ro
Jeffrey Donaldson, liderul unionistilor irlandezi, Foto: Wikipedia
Jeffrey Donaldson, liderul unionistilor irlandezi, Foto: Wikipedia

O delegație parlamentară americană s-a întâlnit joi, la Belfast, cu partidele din Irlanda de Nord, pe fondul crizei legate de aranjamentele vamale post-Brexit, exprimându-și speranța unei ieșiri din impasul politic, potrivit AFP.

Delegația Congresului american, care a vizitat de asemenea Bruxelles, Londra și Dublin, speră să reducă tensiunile legate de protocolul nord-irlandez în provincia britanică.

Cel mai mare partid unionist din Irlanda de Nord, DUP, refuză să participe la un nou guvern la Belfast – condus pentru prima dată de republicanii de la Sinn Fein după victoria acestora în alegerile locale din 5 mai – dacă nu se schimbă protocolul.

DUP are sprijinul guvernului britanic de la Londra, care a înfuriat Bruxelles-ul amenințând că va rescrie unilateral acordul pe care l-a semnat.

Cu toate acestea, parlamentarul american Richard Neal a minimizat perspectiva unei crize prelungite. Vorbind la Stormont, unde se află sediul parlamentului, el a declarat că trei decenii de conflict sângeros în Irlanda de Nord, cunoscut sub numele de Troubles, au creat „vremuri mult mai dificile”.

Impasul actual este „o problemă care trebuie rezolvată, nu o criză”, a declarat el reporterilor.

SUA au jucat un rol important în medierea acordului de pace din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt violențelor dintre unioniști și republicani, soldate cu peste 3 500 de morți.

„O ignoranță alarmantă față de preocupările unioniștilor”

Comentariile dlui Neal de joi au fost mai cumpătate decât la începutul săptămânii, când a spus că îngrijorările DUP și ale Londrei au fost „fabricate”. El a recunoscut că este „deschis la ideea că există probleme cu protocolul”.

Dar liderul DUP, Jeffrey Donaldson, a calificat călătoria delegației drept „cea mai puțin diplomatică vizită pe care am văzut-o vreodată pe aceste țărmuri”.

El a declarat că parlamentarii americani au dat dovadă de „o ignoranță alarmantă față de preocupările unioniștilor”, a adăugat el.

Protocolul a fost semnat pentru a proteja piața unică europeană după Brexit, fără a provoca revenirea unei frontiere dure între Irlanda de Nord britanică și Republica Irlanda europeană, și pentru a păstra astfel pacea convenită în 1998.

Textul creează o frontieră vamală de facto cu Marea Britanie și amenință, în opinia unioniștilor, locul provinciei în cadrul Regatului Unit, de care sunt atașați în mod tradițional.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro