Sari direct la conținut

Laude trase la indigo la adresa PSD pe site-urile Antena 3, RTV și stiripesurse.ro. Niciunul dintre articole nu e marcat cu Publicitate

HotNews.ro
Laude trase la indigo la adresa PSD pe site-urile Antena 3, RTV și stiripesurse.ro. Niciunul dintre articole nu e marcat cu Publicitate

Deși folosește bani publici, din subvenție, pentru comandarea unor articole în presă, partidul condus de Marcel Ciolacu refuză de peste patru ani să dezvăluie unde ajung banii cu care își cumpără imaginea pozitivă. O scurtă lectură a mai multor site-uri de știri rezolvă o parte din mister.


Peste 40 de milioane de lei (8 milioane de euro) a plătit PSD, în 2024, pentru presă și propagandă, conform datelor raportate la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Banii sunt publici și provin de la bugetul de stat. Suma nu cuprinde și cheltuielile efectuate în perioada campaniei pentru alegerile locale și europarlamentare.

PSD este anual campionul plăților către presă de când în fruntea partidului a venit tandemul Marcel Ciolacu–Paul Stănescu, în 2020. Multe știri comandate de social-democrați nu sunt marcate ca publicitate, ci sunt prezentate ca materiale jurnalistice.

Un astfel de exemplu a apărut pe 2 august, o știre din secțiunea „politică” a site-ului Antena 3 are titlul „Investițiile în infrastructură rămân prioritare pentru Guvern. Noi proiecte importante anunțate de premierul Ciolacu”.

Articolul nu este marcat ca publicitate politică sau ca fiind susținut de PSD.

Același articol, la indigo, este prezent și pe site-ul televiziunii Romania TV. Nici în această situație, materialul nu este marcat ca fiind publicitate politică, publicul nefiind informat că citește un articol plătit de social-democrați.

O a treia sursă media, știripesurse, deținută de Iosif Buble, căsătorit cu deputata PSD Diana Tușa, publică, pe 2 august, aceeași știre, cu același titlu și conținut. Nici site-ul știripesurse nu informează publicul că este o știre comandată de PSD.

Articolele au de la prima până la ultima literă același conținut și laudă realizările guvernului Ciolacu și ale ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„De la preluarea mandatului de premier, Marcel Ciolacu a prioritizat investițiile în infrastructură, recunoscând importanța acestora pentru dezvoltarea economică și îmbunătățirea calității vieții românilor. Sub coordonarea Guvernului Ciolacu, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a demarat o serie de proiecte ambițioase menite să modernizeze rețelele de transport ale României”, este textul comun prezent în articolul prezent pe site-ul A3, Romaniatv.net și știripesurse.ro.

Alte exemple

Cazul nu este unul unic, ci reprezintă un mod de colaborare între PSD și site-urile cu care are contract.

Pe 7 august, site-urile Antena3 și Romaniatv.net publică un alt articol favorabil PSD și guvernului Ciolacu. Și în această situația materialul este aproape identic, cel de pe site-ul A3 având o greșeală gramaticală în primul paragraf.

Articolul este trecut la categoria „economic” și este intitulat „Banca Mondială confirmă efectele politicilor de creștere economică ale PSD și anunță un avans de 3,3% al economiei românești”.

„Măsurile susținute de PSD și implementate de Executivul condus de Marcel Ciolacu au făcut ca veniturile românilor să crească substanțial, iar inflația să se atenueze constant, ajungând la 4,9% în luna iunie a acestui an”, este informația prezentă în articol publicitar, care nu este marcat ca atare.

Un articol cu același titlu și conținut este prezent și pe site-ul B1.ro. Diferența este că articolul de pe site-ul B1.ro apare la final ca fiind „susținut de PSD”.

Tot în această lună, pe 5 august, un alt articol prezentat pe site-ul Romaniatv.net prezintă într-o lumină favorabilă acțiunile guvernului Ciolacu.

Sub un titlu care dorește se atragă atenția aflăm că: „Veste-bombă venită din America care îi amuţeşte pe contestatarii lui Ciolacu:Agenția Centrală de Informații a SUA remarcă avansul economic al țării în guvernarea premierului PSD”.

Articolul poate fi regăsit și pe site-urile știripesurse sau B1.ro, dar și pe alte site-uri .

Și de această dată, doar site-ul b1.ro își informează cititorii că articolul nu este unul jurnalistic, ci este un „material susținut de PSD”. 

Site-ul știripesurse preia informația de pe romaniatv.net., fără să precizeze că este publicitate politică.

Hotnews a încercat să ia legătura cu reprezentanții celor trei site-uri: Antena 3, Romania TV și știripesurse.ro pentru reacții. Le vom publica imediat ce ne vor fi transmise.

Marcel Ciolacu promite, după care nu se întâmplă nimic. Un lider PSD spune că e vina presei

Hotnews.ro i-a trimis președintelui PSD, Marcel Ciolacu, pe 28 martie 2024 o solicitare în baza legii privind accesul la informațiile de interes public pentru a afla numele agențiilor cu care colaborează partidul în relația cu presa.

De asemenea, în solicitarea către Marcel Ciolacu sunt cerute informații despre site-urile care au publicat articole comandate de PSD.

Legea 544/2001 prevede un termen de răspuns cuprins între 10 și 30 de zile. PSD nu a răspuns nici după 133 de zile, chiar dacă Marcel Ciolacu a promis de trei ori că răspunsul va veni chiar în ziua discuției.

Pe 15 mai, Hotnews a avut prima discuție directă cu Marcel Ciolacu despre solicitare. Liderul social-democrat a promis că va trimite răspunsul la solicitare, dar nimic nu s-a întâmplat.

A doua discuție a avut loc între președintele PSD, Hotnews și șefa Biroului de presă. Marcel Ciolacu a promis a doua oară că răspunsul va veni. Încă o dată promisiunea nu a fost respectată.

A treia oară, pe 12 iulie 2024, președintele PSD a fost informat că răspunsul la solicitare nu a fost dat. Marcel Ciolacu i-a cerut Dianei Tușa, deputată PSD, ca problema să fie rezolvată.

La o lună după această discuție, social-democrații nu au oferit un răspuns. Legea 544/2001 a fost astfel încălcată de PSD, iar premierul Marcel Ciolacu a știut permanent de această situație.

Diana Tușa nu a mai răspuns apelurilor sau mesajelor referitoare la solicitarea Hotnews.

„Nu este treaba PSD să marcheze articolele plătite, este treaba presei. De ce nu au marcat articolele site-urile care le-au publicat? Vreți să marcheze PSD articolele? PSD nu are obligația să marcheze articolele, o pot face site-urile. Mă voi interesa să văd ce s-a întâmplat cu aceste articole”, a fost poziția unui lider din conducerea PSD, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

INTERVIURILE HotNews.ro