Sari direct la conținut

PSD are o noua gaselnita pentru sifonat banii statului. Blestemul firmelor de stat

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

De o luna, primarii PSD din Bucuresti si din alte orase se intrec in infiintarea de firme noi de imobiliare, dezinsectie, paza, sondaje de opinie si alte obiecte de activitate. Liviu Dragnea insusi a anuntat ca in programul de guvernare a prevazut infiintare de noi firme de stat alimentate dintr-un fond suveran de investitii. In spatele promisiunilor ca aceste firme vor face proiecte minunate se ascunde o realitate mult mai prozaica: aceste firme au designul unor instrumente pentru furtul banilor publici.

  • O scurta paranteza. Firmele de stat sint un blestem pentru Romania. O spun nu de pe o pozitie ideologica, ci ca urmare a miilor de anchete de presa si a sutelor de dosare DNA care arata rolul lor esential in interiorul mecanismelor de coruptie. Daca va uitati doar pe dosarele Vasile Blaga, Victor Ponta – Dan Sova, Microsoft, CE Oltenia, toate au avut de-a face cu coruptia din firmele de stat. Nu mai vorbim de modul in care multe dintre ele distorsioneaza pietele pe care activeaza, de comportamentul economic aberant (companii de stat monopoliste pe pierdere) si de potentialul de dezvoltare pierdut din cauza managementului deseori catastrofal. Cu toate aceste evidente, politicienii stau calare pe ele si nu le vor privatizate nici in ruptul capului. Motivul e simplu: o companie de stat e privita de majoritatea politicienilor ca o vaca de muls. Locul in care, odata ajuns la putere, poti sa-ti angajezi niste cunostinte, poti sa impui contracte cu spaga inclusa, poti sa sifonezi bani pentru partid.

Revenim la noua moda lansata de PSD. Mi-a atras atentia acum citeva saptamini indirjirea cu care Gabriela Firea si-a prezentat si aparat ideea de a infiinta o firma a Primariei Bucuresti care sa intre pe piata imobiliara. Apoi, Primaria Bucuresti a venit si cu alte idei de firme, care sa se ocupe de distrugerea tintarilor si a sobolanilor.

In paralel, Consiliul Local al Sectorului 1 (condus de PSD-istul Dan Tudorache) a fost imputernicit sa faca o firma a Primariei Sector 3 pentru prestarea serviciilor de paza la obiectivele pe care le administreaza. Astazi, Consiliul General a aprobat infiintarea a doua noi firme pe langa Consiliul local Sector 1: una care va presta servicii pentru cladirile domeniul public si o alta care va presta servicii si executarea de lucrari pentru imobilele proprietate publica si privata a municipiului Bucuresti, cu exceptia cladirilor.

Si Consiliul Local Sector 3 (condus de alt PSD-ist, Robert Negoita) are doua societati comerciale, un SA si un SRL, insa activitatea acestora e perfect opaca: nu stim pe ce dau banii fiindca nu au contractele pe site, nu stim cum si-au selectat angajatii, plus ca ambele au fost implicate in mai multe scandaluri, dupa cum a relatat colega mea, Catiusa Ivanov, intr-o analiza dedicata fenomenului.

Numai ca Firea nu a anuntat in programul sau electoral ca vrea sa infiinteze firme ale Primariei. Nici un cuvint despre aceste intentii in Programul sau pentru Bucuresti. Candidata Gabriela Firea nu a explicat in campanie de ce ar vrea firme de stat.

Tendinta e clara. Ea a fost intarita de presedintele PSD, Liviu Dragnea, care a anuntat intr-o conferinta de presa ca in programul de guvernare al PSD pentru alegerile parlamentare figureaza o masura similara. Dragnea a anuntat ca PSD vrea sa infiinteze un „fond suveran de dezvoltare și investitii”, alimentat cu activele si dividendele companiilor actuale de stat. Din acest fond ar urma sa fie infiintate alte companii de stat, printre care si „companii greenfield în zone care acum nu sunt atractive pentru investitori”.

Veti spune ca nu e nici o problema, e logic ca un partid de stinga precum PSD sa vrea cit mai mult firme de stat. In definitiv, stinga e adepta unei implicari mai mari a statului in economie.

Problema e ca aceste companii functioneaza ca niste entitati perfect opace. Surse politice au explicat pentru HotNews.ro ca PSD vrea sa le utilizeze ca pe o posibilitate de eludare a legislatiei privind achizitiile publice. Avem deja exemple din trecut. Mecanismul e simplu: firma primariei X are in derulare proiectul de construire a unui bloc de locuinte sociale, si in loc sa il construiasca singura, atribuie contractul de constructie unei firme prietene. Fara licitatie, complet arbitrar.

Avantajele sint doua: primaria X scapa de constringerile licitatiei, dar scapa mult mai usor si de atentia publicului (presa, ONG-uri). Cum scapa de atentia publicului? E foarte greu de urmarit traseul contractelor daca acestea nu sint publicate pe SEAP. Exemplul opacitatii celor doua firme ale Primariei Sectorului 3 e relevant.

Un alt avantaj al acestor firme de stat e modul in care fac angajarile. In mod traditional, aceste firme evolueaza „sub radar”; din lipsa resurselor, presa si societatea civila este mult mai atenta la institutia – mama (primarie, de exemplu), decit la puzderia de firme infiintate de aceasta. Ca atare, modul in care se fac angajarile la aceste firme cu capital de stat excede deseori cadrul legal. Asa se face ca in timp aici se aduna clientela de partid, rude si obligatii.

Sintem, asadar, in plina dezvoltare a acestui fenomen: firme cu capital de stat deschise pe banda rulanta care vor intra in pietele unde exista deja o competitie reala. Inainte de alegerile locale, candidatii PSD nu ne-au anuntat ca vor avea acest comportament, dar odata ajunsi primari exact asta fac. Inainte de alegerile parlamentare, PSD – prin vocea presedintelui Liviu Dragnea – ne-a anuntat ca, odata ajuns la guvernare, va deschide noi companii de stat. Nici vorba despre privatizarea „gaurilor negre” din economie, ci infiintarea unora noi. Nici vorba de eliminarea potentialelor surse de coruptie, ci crearea unor noi „tentatii”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro