Sari direct la conținut

Public Record: Achizițiile publice suspecte efectuate de armată. Pat care se vinde online pentru 433 lei, cumpărat de o unitate militară cu 1.462 lei

HotNews.ro
Militari români, Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia
Militari români, Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Angajați ai statului, pensionari militari sau rudele militarilor activi dețin firme care au contracte cu unitățile militare din țară, menționează Public Record care prezintă o serie de achiziții publice despre care afirmă că prezintă suspiciuni privind transparența și corectitudinea acestora.

Publicația prezintă cazul Batalionului 53 Comando „Smaranda Brăescu” din Bacău care a renovat, în ultimii doi ani, dormitoarele garnizoanei unde a înlocuit mobilier și a reparat. Acest contract, în valoare de 370.000 de euro, a ajuns la Area Best Construct SRL, o firmă înființată în 2022 care are doar patru angajați. 

Astfel, firma a achiziționat 33 de paturi cu dimensiunile de 90 cm x 200 cm, la început de 2024. Potrivit Public Record, compania a facturat câte 1.462 lei fără TVA pentru fiecare, deși un pat cu aceleași dimensiuni se vinde online cu prețuri ce pornesc de la 433 lei. 

Unitatea militară susține că prețul achiziției includea livrarea, montajul și ridicarea mobilierului vechi și că a ales să colaboreze cu această companie „datorită experienței observate în proiectele anterioare desfășurate la alte unități militare”. Potrivit Sicap.ai, Area Best nu are contract cu alte unități militare, în afara de cea din Bacău.

Un alt exemplu oferit este al unei unități militare din Dâmbovița care, în iulie 2022, a încheiat un contract cu Eurotest Solutions SRL, firmă înregistrată cu câteva luni înainte și care îl avea era controlată de Zaharia Răducan. Acesta avea să fie trimis în judecată în 2023, de către procurorii DNA, alături de Cătălin Ene, directorul Institutului Național de Cercetare Aerospațială și alte persoane. Conform jurnaliștilor de la Europa Liberă, institutul făcuse plăți către mai multe firme care nu aveau legătură cu cercetarea aeronautică și nu aveau capacitate tehnică să onoreze contractele.

Potrivit procurorilor, Răducan era asociatul uneia din companiile „fantomă” și a încasat aproape patru milioane de lei.

Ancheta integrală pe Public Record

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro