Sari direct la conținut

Puiu Popoviciu a fost achitat în procesul de revizuire a sentinței de 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa. Decizia nu este definitivă

HotNews.ro
Puiu Popoviciu, Foto: AGERPRES
Puiu Popoviciu, Foto: AGERPRES

Curtea de Apel Bucureşti a anulat, vineri, sentinţa de condamnare la 7 ani de detenție a omului de afaceri Puiu Popoviciu şi a dispus achitarea omului de afaceri în procesul de revizuire pe motiv că fapta nu există, scrie G4Media.

Decizia poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile. De asemenea, Curtea de Apel a ridicat măsurile asigurătorii dispuse în cauză în ce privește confiscarea terenului din Băneasa.

Astfel, instanța „admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Popoviciu Gabriel Aurel, ale cărei efecte au fost extinse şi cu privire la inculpaţii Alecu Ioan Niculae, Bejenaru Andrei Mihai, Diaconescu Ştefan, Şerban Ilie Cornel, Pitcovici Petru Daniel, Luican Mihai Ion Florin, Toader Gabriel Răsvan, Todiraş Ioan, Minea Lizeta, Petrulian Gheorghe. Anulează sentinţa penală nr.115/F/23.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secția I Penală, în dosarul nr. 9577/2/2012, definitivă prin decizia penală nr.266/A/02.08.2017 a Înaltei Curţi de Casație și Justiție şi în rejudecarea, laturii penale reunite cu latura civilă ce face obiectul dosarului penal nr. 46/1/2020”, după cum se arată în decizia publicată pe portalul instanțelor de judecată.

Popoviciu a fugit din țară acum șapte ani

În august 2017, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de instanța supremă la 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, în care a fost judecat alături de alte nouă persoane. În prima instanță, Popoviciu fusese condamnat la nouă ani de inchisoare cu executare. Pentru patru dintre persoanele judecate în acest dosar, faptele s-au prescris.

În mai 2023, judecătoarea Adriana Pencea de la Curtea de Apel București a admis cererea de revizuire formulată de Popoviciu, a dispus rejudecarea dosarului și a suspendat executarea sentinței de condamnare de 7 ani de detenție, decizie care a rămas definitivă și la ICCJ.

În consecință, judecătoarea Liana Arsene, care judeca latura civilă a dosarului Băneasa, a retras mandatul european de arestare emis pe numele lui Popoviciu.

Puiu Popoviciu a plecat din România înainte de pronunţarea sentinţei, el aflându-se în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes să îl extrădeze. Iniţial, el a fost reţinut la Londra, însă a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline.

Ulterior, în 2021, Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial în România şi a „suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO.

Potrivit G4Media, Puiu Popoviciu este ginerele fostului ministru comunist de Interne, Ion Dincă zis Teleagă, ca și Nicoale Badea, fostul patron de la Dinamo. Este proprietarul mallului Băneasa și dezvoltator imobiliar. În trecut alături de un alt magnat, Radu Dimofte, a fost co-proprietar ar francizelor KFC și Pizza Hut și al hotelurilor Howard Johnson (acum Sheraton) și Ramada. Între timp, cei doi și-au separat afacerile.

INTERVIURILE HotNews.ro