Sari direct la conținut

Punct de Prim Ajutor Emoțional la UNTOLD, asaltat de cereri: „Este timpul să lăsăm rușinea de a merge la terapie deoparte”

HotNews.ro
Psiholog în timpul unei consultații la UNTOLD, Foto: komiti.ro
Psiholog în timpul unei consultații la UNTOLD, Foto: komiti.ro

Mai mulți psihologi oferă servicii de consiliere în cadrul primului Punct de Prim Ajutor Emoțional, deschis zilele acestea la UNTOLD, devenit unul dintre cele mai mari festivaluri de muzica din lume. Pe parcursul celor 4 zile de festival, REGINA MARIA pune la dispoziția participanților un spațiu relaxat, unde pot discuta cu psihoterapeuți cu experiență despre orice subiect legat de sănătatea sau viața lor emoțională.

„Vrem să scoatem sănătatea mintală din zona tabu, să arătăm că ea este la fel importantă ca cea fizică. Ne-ar plăcea ca oamenii să înțeleagă că problemele emoționale nesoluționate pot genera boli, iar terapia poate preveni un astfel de pericol”, ne-a declarat Miruna Meiroșu, Senior Corporate Brand Manager Regina Maria.

Tinerii care au ajuns până acum la punctul de prim ajutor emoțional au fost din două categorii: fie curioși cum decurge terapia, fie au avut probleme punctuale (au anxietate, au trecut printr-o separare, au pierdut pe cineva drag) și au cerut sfaturi pentru a trece peste momentele dificile.

Psiholog: „Mi s-au părut maturi, curioși să înțeleagă cât mai multe despre ei și sănătatea lor emoțională”

Lidia Rusu (foto), psihoterapeut Regina Maria prezent la stand, este surprinsă de deschiderea si interesul tinerilor pentru terapie, dar și de faptul că s-au implicat la fel cum ar fi facut-o într-o discuție în cabinet. „Au căutat să înțeleagă ce presupune un proces terapeutic, tehnici pe care le pot folosi pentru reducerea anxietății și a stresului, dar și cum pot sa spună NU, și să impună limite sănătoase… Mi s-au părut maturi, curioși să înțeleagă cât mai multe despre ei și sănătatea lor emoțională, mulți dintre ei având deja cunoștinte pe partea aceasta. Cu siguranță, modul în care a evoluat terapia în țara noastră și accesul facil la informație îi ajută pe tineri să fie mult mai conștienți de ei înșiși și interesați să descopere strategii pentru a fi echilibrați din punct de vedere emoțional”.

„În 2023, este timpul să lăsăm rușinea de a merge la terapie deoparte. Tendința noastră este aceea de a fugi de emoțiile puternice, însă tocmai ele sunt cele care ne fac puternici pe termen lung. E important să învățăm să ne recunoaștem stările și să nu le mai ținem ascunse, ci să le exprimăm sănătos și să le transformăm în ceva constructiv pentru noi”, declară Oana Nicolau, psihoterapeut și co-fondator al Clinicii Oana Nicolau, parte a Rețelei de Sănătate REGINA MARIA.

Nevoia de a aduce în discuție partea psihoemoțională nu este nouă. În România, discuția cu un psihoterapeut încă este stigmatizată, deși beneficiile sunt conștientizate de majoritatea românilor și documentate de studiile de specialitate. Peste 150 de milioane de persoane din Uniunea Europeană trăiesc cu o problemă psihoemoțională, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

„Suntem încântați să anunțăm că, datorită parteneriatului cu Regina Maria, festivalul UNTOLD va fi primul eveniment muzical din România care va oferi participanților un spațiu sigur și confidențial pentru discuții despre sănătatea emoțională. Într-un mediu atât de vibrant și plin de energie, recunoaștem importanța susținerii sănătății mintale și dorim să ne implicăm activ în îmbunătățirea stării de bine a tuturor celor prezenți la festival. Suntem mândri să ne alăturăm acestei inițiative și suntem recunoscători că putem conta pe sprijinul Regina Maria în eforturile noastre de a crea un festival care nu doar să ofere experiențe muzicale extraordinare, ci și să promoveze sănătatea mintală”, a spus Edy Chereji, Chief Of Public Affairs UNTOLD Universe.

„E pentru prima oară în România când aducem împreună toate resursele necesare pentru a crea un punct de prim ajutor emoțional la un festival. Ca partener de sănătate, e rolul nostru să explicăm că suntem cu adevărat sănătoși atunci când avem grijă și de mintea, nu doar de corpul nostru”, a spus și Greta Redeleanu, director de marketing REGINA MARIA.

Terapie și kinetoterapie

Sesiunile de discuție cu psihoterapeuții au loc în fiecare zi de festival, între orele 16.00 – 20.00. Orice participant al festivalului va putea beneficia de aceste sesiuni de consiliere și sprijin emoțional, oferite gratuit. Pe lângă zonă cabinetelor de psihoterapie, kinetoterapeuții Kinetic Sport & Medicine sunt pregătiți să îi învățe exerciții ușoare pentru detensionarea zonelor corpului în care se reflectă stările psihoemoționale.

Sursa foto:komiti.ro

​Articol susținut de Regina Maria

ARHIVĂ COMENTARII