Sari direct la conținut

Punctul de trecere a frontierei din Ucraina spre România, Orlovka-Isaccea, a fost lovit de drone / Atacul vine la aproape un an de când loviturile rusești au închis total traficul prin Vama Isaccea

HotNews.ro
Imaginea unei drone Shahed 136 folosita de rusi pentru a ataca tinte din Ucraina, Foto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia
Imaginea unei drone Shahed 136 folosita de rusi pentru a ataca tinte din Ucraina, Foto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia

Dronele rusești care au atacat azi-noapte infrastructura portuară din regiunea Odesa din Ucraina au avariat, printre altele, clădiri de la un punct de trecere a frontierei cu România, relatează Reuters, în contextul în care un mesaj RO-Alert a fost marţi spre miercuri pentru zona de nord a judeţului Tulcea privind riscul căderii unor obiecte din spaţiul aerian.

Au fost avariate o instalaţie de cereale şi clădiri la punctul de trecere a frontierei cu România de la Orlivka (Isaccea),  întrerupând alimentarea cu energie electrică a mii de persoane în regiunea Sumî din nord, au declarat oficialii ucraineni.

Atacul a lovit districtul Izmail din Ucraina, lângă Dunăre, a declarat guvernatorul regional Oleg Kiper pe Telegram.

„Rusia continuă să poarte război împotriva cerealelor și a securității alimentare globale”, a declarat Oleksii Kuleba, viceprim-ministru pentru restaurare, pe Telegram, raportând daune la instalația de cereale și la clădirile administrative de la punctul de trecere Orlivka.

Doi șoferi de camion au fost răniți

Traversarea a fost suspendată temporar dimineață din cauza atacului, a adăugat Kiper. Doi șoferi de camion, inclusiv un cetățean turc, au fost răniți, potrivit oficialilor.

Separat, atacul a lovit o substație electrică din nordul regiunii Sumî, avariind echipamentele, a anunțat Ministerul Energiei al Ucrainei pe Telegram.

Operatorul de rețea din regiunea Sumî a declarat că atacul a dus la întreruperi de curent pentru peste 80.000 de consumatori.

Substaţiile din regiunea centrală Cerkasî au rămas, de asemenea, fără curent din cauza căderii unor resturi de drone, a declarat ministerul.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că au distrus 11 din cele 32 de drone de atac ruseşti lansate peste noapte.

Alte patru drone au părăsit spaţiul aerian ucrainean în direcţia Rusiei şi 10 drone au fost pierdute în regiunile din nordul şi centrul Ucrainei ca urmare a contramăsurilor de război electronic, a precizat Kievul.

Aeronave de la două baze aeriene din România au fost ridicate din cauza atacului de la granița cu Ucraina

Un mesaj RO-Alert a fost emis marți spre miercuri pentru zona de nord a judeţului Tulcea după ce structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atac al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei. 

Ulterior, Ministerul Apărării a anunțat că mai multe avioane au fost ridicate de la sol în timpul atacurilor.

Două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliție Aeriană Extinsă au decolat, în jurul orei 00.50, din Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, a transmis Ministerul Apărării într-un comunicat de presă.

În jurul orei 02.40, din Baza 86 Aeriană Borcea au decolat și două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române. Aeronavele spaniole și-au încheiat misiunea în jurul orei 03.00, iar cele ale Forțelor Aeriene Române, în jurul orei 05.00, potrivit MApN.

Trafic oprit total la Vama Isaccea acum un an tot din cauza dronelor lansate de Rusia

Drone rusești au atacat acum un an pe 5 spre 6 octombrie infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa, avariind un siloz de cereale din districtul Izmail în primele ore ale zilei. 

Imaginile înregistrate atunci de pe malul românesc arătau proiectilele a ceea ce par două sisteme antiaeriene ucrainene în acțiune și era auzit zgomotul caracteristic al unei drone-kamikaze Shahed. Exploziile s-au văzut cu claritate de pe malul românesc. 

Orlivka se află peste Dunăre de Isaccea și la circa 10 km de districtul Izmail. 

Atunci taficul prin PTF Isaccea a fost închis total pe partea ucraineană.

INTERVIURILE HotNews.ro