Sari direct la conținut

Punguțele cu nicotină – o nouă modă periculoasă printre adolescenți. Pneumolog: „Nicotina este extrem de toxică pentru creierul lor”

HotNews.ro
Punguțele cu nicotină – o nouă modă periculoasă printre adolescenți. Pneumolog: „Nicotina este extrem de toxică pentru creierul lor”

O nouă tendință în rândul adolescenților atrage atenția: punguțele cu nicotină pură. Iată de ce experții în sănătate sunt îngrijorați.

Pouch-ul cu nicotină nu conține tutun, consumul nu presupune fum și nici măcar nu miroase urât, pentru că există pe piață o varietate de arome. Și mai sunt și bune la gust! Pentru că sunt atât de discrete, pot fi consumate oriunde, chiar și în spațiile unde nici țigara electronică nu este permisă. Adolescenții pot consuma în timp ce-ți jură-n față că n-au pus țigară în gură. „Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase!”

Producătorii spun că aceste plicuri sunt pentru cei care încearcă să renunțe la fumat, însă promovarea lor se face pe rețelele sociale, în comunitățile de adolescenți. Faptul că sunt prezentate ca alternative mai puțin toxice la țigările obișnuite și la cele electronice a atras atenția specialiștilor. Deși sunt lipsite de tutun și de substanțele toxice și cancerigene din țigările clasice, aceste pouch-uri cu nicotină sunt totuși periculoase.

Punguțele (pouches) cu nicotină conțin nicotină chimică și alte ingrediente. Nu există tutun în aceste produse. Unele companii le comercializează ca alternativă mai sigură la fumat și vapat. Asta pentru că lipsește nu doar tutunul, ci și substanțele care există într-o țigară și despre care știm că sunt toxice și cancerigene (gudron, monoxid de carbon, formaldehidă, benzen, metale grele). Totuși, ele nu sunt aprobate de Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) ca terapie de substituție a nicotinei, cum sunt guma sau pastilele care conțin nicotină. „Nu sunt aprobate pentru că în SUA, fiind produse cu nicotină, ar trebui să intre în categoria medicamentelor. În Europa, însă, avem alte reguli. Legislația noastră (legea 201/2016) permite comercializarea acestor produse fără a le mai trece prin filtrul Agenției Medicamentului, sub numele de «produse conexe»”, ne spune dr. Magdalena Ciobanu, medic pneumolog.

Ce sunt pouch-urile cu nicotină?

„Sunt niște pliculețe care eliberează nicotină – mai lent sau mai rapid, nu știm, pentru că nu sunt testate – și care oferă consumatorului o doză de nicotină pură. Nu e nevoie nici de inhalare, trebuie doar să pui punguța între buza superioară și gingie și să o lași acolo între 5 și 15 minute, timp în care nicotina este absorbită în sânge prin mucoasa bucală”, ne explică medicul pneumolog Magdalena Ciobanu.

Articolul poate fi citit în întregime pe www.totuldespremame.ro

INTERVIURILE HotNews.ro