Puterile militare ale Europei vor să accelereze producția de armament. Birocrația UE, socotită un obstacol

Europa are nevoie de o abordare unitară în ce privește producția de echipament militar, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, care a adăugat că vechiul continent nu-și permite să piardă timp cu o birocrație inutilă, informează Reuters.
Pistorius a făcut aceste afirmații după o întâlnire cu miniștrii Apărării din Marea Britanie, Franța, Italia și Polonia la Paris menită să întărească apărarea europeană și să furnizeze garanții de securitate pentru Ucraina, în contextul în Washingtonul se apopie de Moscova.
„Vrem să producem mai mult, mai consistent și, în același timp, vrem să dereglementăm, la nivel european, cât și la nivel național. Vrem să producem mai ieftin împreună”, a spus Pistorius.
El a apreciat că Europa nu-și permite ca birocrația să întârzie creșterea cheltuielilor de apărare, care ar putea fi și un stimulent pentru economia în stagnare a Germaniei. „Nu avem timpul ăsta, este inutil și costisitor”, a adăugat ministrul.
În această săptămână, miniștrii de Finanțe din UE au început să discute cum să plătească pentru apărare prin împrumuturi ale guvernelor în vederea unor proiecte comune de apărare – un demers sprijinit în mod special de Germania – precum și din fondurile UE existente sau din printr-un rol mai mare al Băncii Europene de Investiții.
Ministrul fracenz al Apărării Sebastien Lecornu a spus că aproximativ 15 țări și-au arătat interesul pentru a discuta o nouă arhitectură de securitate pentru Ucraina, în timp ce omologul său britanic John Healey a spus că se intensifică eforturile pentru a construi o coaliție dornică să susțină securitatea Ucrainei.
Franța și Marea Britanie, cele două puteri nucleare ale Europei, au colaborat îndeaproape în ultimele săptămâni pentru a aduna sprijin european pentru Ucraina în contextul lipsei de predictibilitate a SUA.
Ministrul Apărăii din Ucraina Rustem Umerov a fost invitat la discuțiile de miercuri, care au avut la fostul spital militar din Val-de-Grâce din Paris, alături de alți oficiali UE și NATO.
Întâlnirea a avut loc la o zi după ce șefii a 34 de armate din țări NATO, precum și din Japonia și Australia, s-au întâlnit la Paris pentru discuții la care omologii lor din SUA nu au fost chemați.