Sari direct la conținut

Putin pune sub semnul întrebării legitimitatea președintelui Zelenski. „Rusia va dori să fie sigură că semnează cu persoana care trebuie”

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Sergei Savostyanov / AP / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Sergei Savostyanov / AP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a pus sub semnul întrebării legitimitatea politică a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, când a fost întrebat vineri despre lipsa intenţiilor de organizare a unor alegeri prezidențiale în Ucraina la acest moment, relatează Reuters.

Legea marţială decretată în Ucraina după ce Putin a trimis zeci de mii de soldaţi în această țară în februarie 2022, declanşând un război la scară largă, înseamnă că nu pot fi organizate alegeri, deși mandatul prezidenţial al lui Volodimir Zelenski ar fi urmat să se încheie în mod normal la finalul acestei luni, amintește Reuters. O decizie considerată atât Kievul cât și aliații săi drept una corecta, aceea de a nu organiza scrutinul în vreme de război.

Vladimir Putin, reales în martie pentru un nou mandat de şase ani la conducerea Rusiei, a fost întrebat în timpul unei conferințe de presă în China, unde se află într-o vizită de stat, dacă legitimitatea politică a lui Zelenski este pe cale să devină o problemă.

E o chestiune ce trebuie rezolvată de curtea constituţională şi de sistemul politic din Ucraina, a răspuns în primă fază Putin.

Dar liderul de la Kremlin a afirmat apoi că această chestiune e una care contează pentru Rusia, deoarece – dacă și când va fi semnat vreun acord cu Ucraina în viitor în privinţa războiului – „va dori să fie sigură că semnează un acord cu persoana care trebuie”.

„Dacă se ajunge la semnare de documente, ar trebui să semnăm acele documente într-o chestiune atât de crucială cu autorităţile legitime”, a afirmat Putin, aflat la putere de aproape 25 de ani.

Citește și:

_____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro