Sari direct la conținut

Putin spune că Rusia ia în considerare schimbarea doctrinei sale nucleare

HotNews.ro
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia se gândește la posibile schimbări ale doctrinei sale privind utilizarea armelor nucleare, potrivit Reuters.
Convoi rusesc cu o rachetă cu capacități nucleare Yars, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Convoi rusesc cu o rachetă cu capacități nucleare Yars, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Doctrina existentă prevede că Rusia poate folosi astfel de arme ca răspuns la un atac nuclear sau în cazul unui atac convențional care reprezintă o amenințare existențială pentru stat.

De la începutul războiului din Ucraina, unii analiști militari ruși au susținut că Rusia ar trebui să își relaxeze termenii privind utilizarea armelor nucleare sugerând un atac nuclear tactic preventiv.

Cu toate acestea, Putin a declarat că nu este nevoie ca Rusia să efectueze un astfel de atac.

El le-a vorbit reporterilor la o zi după ce a vizitat Coreea de Nord, țară înarmată nuclear, pentru un summit cu liderul acesteia, Kim Jong Un. Cei doi lideri au semnat un tratat în baza căruia fiecare parte a promis să ofere asistență militară imediată celeilalte în cazul unei agresiuni armate împotriva uneia dintre ele.

Presa de stat rusă l-a citat pe Putin spunând că Moscova se așteaptă ca cooperarea sa cu Coreea de Nord să servească drept factor de descurajare pentru Occident, dar că nu este nevoie să folosească soldați nord-coreeni în războiul din Ucraina.

Putin a mai spus că nu exclude ca Rusia să furnizeze arme de înaltă precizie Coreei de Nord.

INTERVIURILE HotNews.ro