Sari direct la conținut

Putin susţine că Rusia nu împiedică exportul de grâu din Ucraina: „Vă rog, cea mai uşoară cale este prin Belarus”

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin, Foto: Kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut vineri că ţara sa nu împiedică exporturile de grâu prin porturile ucrainene, însă „cea mai bună soluţie ar fi tranzitul prin Belarus”.

Vladimir Putin a afirmat vineri la televiziunea naţională rusă că ştirile despre o presupusă interdicţie de export impusă de Rusia reprezintă „o cacealma” prin care ţările occidentale încearcă să îşi acopere greşelile politice, dând vina pe Moscova pentru problemele de pe piaţa alimentară mondială, relatează Agerpres citând agenția Reuters.

Reuters reaminteşte că forţele armate ruse controlează o mare parte din ţărmul ucrainean al Mării Negre, iar marina militară rusă poate bloca accesul în porturi. Cu toate acestea, Rusia acuză Ucraina şi Occidentul de perturbarea exporturilor de grâu ucrainean.

„Vă rog, cea mai uşoară cale este prin Belarus. Nimeni nu împiedică asta”

„Dacă cineva doreşte să rezolve problema exportului de grâu ucrainean – vă rog, cea mai uşoară cale este prin Belarus. Nimeni nu împiedică asta”, a spus Putin.

Ceva mai devreme, vineri, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko declarase că guvernul de la Minsk este dispus să permită tranzitul grâului din Ucraina către porturi din Germania, Polonia, statele baltice sau Rusia, cu condiţia ca porturile respective să permită şi expedierea de produse din Belarus.

Putin a avertizat că problemele alimentare mondiale se vor agrava din cauza sancţiunilor în domeniul îngrăşămintelor impuse Rusiei de Marea Britanie şi SUA.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro