Sari direct la conținut

Qui vivra verra: Calmul lui Ponta, complexele lui Crin

Contributors.ro
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES

Nu stim cum va evolua ceea ce, deocamdata, apare ca un sughit in relatiile dintre corifeii USL. Acolo unde Victor Ponta vedea, in ianuarie anul acesta, profesionalism, deci in aprecierea performantei lui Mihai Razvan Ungureanu ca director al SIE, liderul PNL vede jocuri ale serviciilor secrete, aceste instrumente malefice ale “dictaturii lui Basescu”. Uneori, sughiturile pot prevesti momente inca mai sincopate. Alteori, trec repede si nimeni nu le mai tine minte. Cat priveste aiurelile privind dictatura, nu mai are rost sa insist.

Cateva observatii legate de evolutiile din ultimele doua zile. Desemnarea d-lui Ungureanu s-a dovedit o miscare-surpriza care a dejucat variile scenarii mai mult sau mai putin cataclismice. Nu trebuie sa fii un intelectual de calibrul d-lui Andrei Plesu pentru a sesiza ca avem de-a face cu o personalitate politica reala,cu o pondere castigata prin competenta, munca si randament. Dar ar fi firesc ca atatia din cei care isi dau cu presupusul in aceste zile sa faca totusi credit recomandarilor unor Andrei Plesu si Neagu Djuvara.

Guvernul pe care inteleg ca-l propune Mihai Razvan Ungureanu este format din tineri, unii cu studii in Vest. Este evident un pas inainte in raport nu doar cu guvernul precedent (ma refer la intinerire si pregatire profesionala), dar si alte guverne anterioare. Tineretea, in acest caz, inseamna deopotriva expunerea la circuitul informational contemporan, experienta formata in regimul pietei libere, cunoasterea limbilor straine si absenta unui trecut nomenklaturist. Luate laolalta, sunt lucruri care conteaza in cel mai inalt grad. In egala masura, este de asteptat ca noul guvern sa continue politica reformelor economice si legislative initiate si urmarite de guvernul Boc.

Domnii Ungureanu si Antonescu sunt amandoi istorici. Despre primul, nu mjai este nevoie sa spun nimic: autor de studii respectate in comunitatea epistemica internationala, bursier la institute de studii avansate, pe scurt un adevarat carturar. Al doilea, esuat in doctorantura, desi favorit, dupa spusele ei, al doamnii profesoare Zoe Petre, inexistent ca scholar, se caracterizeaza, cum avut prilejul sa scriu, prin vacuitate (goliciune a spiritului, vid de idei) si fatuitate (aroganta comportamentala, agresivitate retorica). Primul se exprima logic, al doilea are pusee borderline. Sincer, cred ca de-aici provine, in mare masura, si natura consternanta, pentru cine n-a urmarit precedentele diatribe antonesciene, a reactiei sale neurastenice la desemnarea d-lui Ungureanu pentru pozitia de premier. Aici nu e doar un complex de inferioritate, ci un Mont Blanc de complexe.

In vremea aceasta, Victor Ponta urmareste atent jocurile, isi construieste o imagine de lider politic relativ temperat, se “de-guevarizeaza”. Il lasa pe Crin sa pozeze in marele iacobin. Nu are motive de a-l detesta ori de a-l invidia pe Mihai Razvan Ungureanu. Este tanar, are timp sa mai astepte. Ii place puterea, si-o doreste, dar nu exhiba aceeasi pofta maladiva precum colegul sau penelist.

Nu se grabeste spre abis doar pentru a-i face placere navalnicului Crin. A invatat sa se controleze, nu mai acuza pe toata lumea de “bolsevism si nazism”. Nu stiu cat va dura aceasta aparenta “inteleptire”, nu stiu daca este doar o masca. S-ar putea sa fie, dar uneori mastile conditioneaza reactii, comportamente si atitudini.

Este de-a dreptul comic, spre a nu zice grotesc, faptul ca oameni care n-au facut nimic pentru a sustine Legea Lustratiei, o lege tergiversata sistematic de dl Bogdan Olteanu pe vremea cand conducea Camera Deputatilor, mai exact o persoana, dl Cristian Parvulescu, care lucreaza intr-o institutie in care troneaza pe posturi de conducere foste cadre platite de la “Era Socialista” si de la UASCR (e.g. dl Paul Dobrescu,rector al SNSPA, fost ani de zile sef de sectie, daca nu ma insel, la “revista teoretica si politica a CC al PCR”, mic detaliu omis de pe CV-ul oferit Scolii Doctorale), declara in “Adevarul” ca Mihai Razvan Ungureanu nu detine “calitatea morala” pentru functia de premier. “Au de patrie, virtute, nu vorbeste liberalul?”

Citeste tot articolul swi comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro