Sari direct la conținut

Rachete și arme supersonice americane relocate permanent în Germania. Va spune Trump „stop joc”?

HotNews.ro
Rachete și arme supersonice americane relocate permanent în Germania. Va spune Trump „stop joc”?
Lansarea unei rachete de crozieră TOMAHAWK / Sursă foto: Christopher Senenko/U.S .Navy / Zuma Press / Profimedia

NATO vrea să-și consolideze forța de descurajare militară în Europa. În acest scop, rachetele de croazieră americane de tip „Tomahawk” urmează să fie staționate în Germania în viitorul apropiat, potrivit unei declarații comune a SUA și Germaniei, care a fost publicată în marja summitului NATO de la Washington, pe site-ul oficial al guvernului german.

SUA consolidează descurajarea militară, pentru a proteja partenerii NATO din Europa. În acest plan de acțiune se înscrie staționarea în Germania a rachetelor de croazieră „Tomahawk” și a altor arme cu rază lungă de acțiune, începând din 2026, Relocarea armelor a fost planificată inițial să fie „temporară”, iar ulterior să devină „permanentă”.

Au fost menționate și rachetele antiaeriene de tip „SM-6” și armele supersonice, care sunt încă în dezvoltare și vor avea o „rază de acțiune semnificativ mai mare decât sistemele terestre actuale din Europa”.

Rachete cu rază lungă de acțiune

Rachetele cu rază medie de acțiune de tip „Tomahawk” pot lovi ținte într-o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri. La fel ca sistemul de arme german „Taurus”, rachetele de croazieră sunt capabile să pătrundă pe teritoriul inamic în timp ce zboară jos și distrug ținte importante. Acestea pot include posturi de comandă, buncăre și sisteme radar.

Rachetele de croazieră Tomahawk sunt desfășurate de pe nave sau submarine, în timp ce „Taurus” este lansat din aeronave. SUA au staționat ultima dată astfel de arme cu rază lungă de acțiune, în Germania, în anii 1990.

Mișcarea stabilește angajamente clare ale SUA față de NATO și servește drept o contribuție „la descurajarea europeană integrată”, continuă declarația. De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, președintele american Joe Biden a sporit prezența trupelor în Germania și Europa, pentru a proteja mai bine teritoriul NATO.

Trump și stop-joc?

Desfăşurarea planificată va începe la mai bine de un an de la alegerile prezidenţiale din SUA, care au loc în noiembrie 2024. Decizia ar putea fi, prin urmare, anulată dacă republicanul Donald Trump câștigă alegerile.

Trump a amenințat că va retrage SUA din NATO, în timpul mandatului său din 2017 până în 2021. De asemenea, el a inițiat o reducere a prezenței militare americane în Germania, care a fost oprită ulterior, sub președinția lui Joe Biden.

În plus, Trump a criticat, în mod repetat  ceea ce el a considerat a fi cheltuieli prea mici pentru apărare, ale aliaților europeni.

Cifră record în Germania

Pentru prima dată în trei decenii, Germania a raportat NATO cheltuieli de apărare în valoare de două procente, din produsul intern brut. Potrivit agenției de presă germane, dpa, citate de Tagesschau.de, guvernul federal a dispus pentru anul în curs o sumă de 73,41 miliarde de dolari. Deutschlands Verteidigungsausgaben offenbar über Zwei-Prozent-Marke | tagesschau.de În termeni absoluți, acesta este un record pentru Germania.

În trecut, conform documentelor din arhivele NATO, Germania a cheltuit ultima dată două procente din produsul său intern brut (PIB), în 1992. În anii Războiului Rece, rata a fost, de regulă, mai mare de trei procente.

În ultimul raport public privind cheltuielile pentru apărare ale statelor aliate, pentru Germania și anul 2023 au fost date o cifră comparativă de 56,64 miliarde de dolari și o rată a PIB-ului de 1,57%. Conform informațiilor dpa, aceste cifre vor fi corectate în sus, în următorul raport, pe 2024.

INTERVIURILE HotNews.ro