Sari direct la conținut

Olaf Scholz salută planul SUA pentru desfășurarea rachetelor de croazieră Tomahawk în Germania: „Se potrivește perfect cu strategia noastră”

HotNews.ro
Olaf Scholz salută planul SUA pentru desfășurarea rachetelor de croazieră Tomahawk în Germania: „Se potrivește perfect cu strategia noastră”
O rachetă Tomahawk este lansată de pe distrugătorul american USS Curtis Wilbur (DDG 54), în timpul unei demonstrații cu foc real în Marea Filipinelor, 27 mai 2019. Sursa foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cancelarul german Olaf Scholz a lăudat joi planul care permite desfășurarea de rachete americane cu rază lungă de acțiune în țara sa, spunând că acesta se potrivește perfect cu propria strategie de descurajare a Germaniei și că va contribui la „asigurarea păcii”, scriu Reuters și AFP.

„Această decizie a fost luată cu mult timp în urmă și nu este o surpriză reală pentru nimeni implicat în politica de securitate și pace”, a declarat Scholz în fața reporterilor, la summitul NATO care se desfășoară la Washington.

„La urma urmei, se potrivește perfect cu strategia de securitate a guvernului german”, a adăugat cancelarul federal.

„Este (o politică) de descurajare și de asigurare a păcii și este o decizie necesară și importantă, luată la momentul potrivit”, a precizat Scholz.

Statele Unite vor începe să desfăşoare arme cu rază lungă de acţiune în Germania în 2026, într-un efort de a-şi demonstra angajamentul faţă de NATO şi faţă de apărarea europeană, au anunţat miercuri cele două țări, într-o declaraţie comună.

Statele Unite au în pregătire „desfăşurări temporare”, pentru staţionarea pe termen mai lung, a unor astfel de capacităţi, care vor include SM-6, rachete de croazieră Tomahawk şi arme hipersonice în curs de dezvoltare care au o rază mai mare decât capacităţile actuale din Europa, au precizat Berlinul și Washingtonul.

„Statele Unite vor începe în 2026 desfăşurări episodice ale capacităţilor de foc cu rază lungă de acţiune ale forţei sale operaţionale multidomeniu în Germania, ca parte a planificării staţionării pe termen lung a acestor capacităţi în viitor. Atunci când vor fi pe deplin dezvoltate, aceste unităţi convenţionale de foc cu rază lungă de acţiune vor include arme SM-6, Tomahawk şi arme hipersonice în curs de dezvoltare, care au o rază de acţiune semnificativ mai mare decât actualele arme de foc terestre din Europa. Exercitarea acestor capacităţi avansate va demonstra angajamentul Statelor Unite faţă de NATO şi contribuţia lor la descurajarea integrată europeană”, arată un comunicat publicat de Casa Albă „în urma discuţiilor purtate înaintea summitului NATO” de guvernele Statelor Unite şi Germaniei.

În afară de modernizarea din ultimii ani a bombelor nucleare americane din Europa, aceste arme vor fi cele mai puternice arme americane desfăşurate pe continent începând cu anii 1980, spun experţii.

Reacția Rusiei

Moscova va dezvolta un răspuns militar la planul Statelor Unite de a desfăşura rachete cu rază lungă de acţiune în Germania, a reacționat joi viceministrul de externe rus Serghei Riabkov, citat de presa de stat, potrivit Reuters.

„Fără nervi, fără emoţii, vom dezvolta, în primul rând, un răspuns militar la noua ameninţare”, a afirmat Riabkov joi, răspunzând unei întrebări în marja Forumului parlamentar al BRICS ce are loc la Sankt Petersburg.

Potrivit lui Riabkov, planurile Pentagonului de a desfăşura rachete cu rază lungă în Germania sunt menite să dăuneze securităţii Federaţiei Ruse.

„Aceste acţiuni vizează în primul rând să dăuneze securităţii ţării noastre”, a spus viceministrul rus.

INTERVIURILE HotNews.ro