Sari direct la conținut

Radu Hossu, voluntarul român în Ucraina decorat de Zelenski, spune că a fost amenințat cu moartea după ce a scris că CCR îi va respinge candidatura lui Georgescu

HotNews.ro
Radu Hossu (Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim)
Radu Hossu (Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim)

Activistul civic Radu Hossu, decorat în 2023 de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, spune că a primit amenințări cu moartea pe Facebook și că va face plângeri penale, după ce a scris că CCR va invalida definitiv candidatura lui Călin Georgescu, inclusiv în baza cel puțin a unei părți din motivarea Biroului Electoral Central, care se referă la respectarea ordinii constituționale și respectarea procesului electoral democratic. El atrage atenția că astfel de mesaje de amenințare, încurajate de discursurile unor lideri extremiști și de propaganda unor televiziuni, au evoluat de la injurii anonime la amenințări reale, de pe conturi asumate.

„CCR va invalida definitiv candidatura lui Călin Georgescu, inclusiv în baza cel puțin a unei părți din motivarea BEC, care se referă la respectarea ordinii constituționale și respectarea procesului electoral democratic, corect.Acest lucru a fost încălcat de Călin Georgescu în primul tur și, că ne place sau nu, legea se respectă și în literă (cheltuielile de campanie) și în spirit (declarațiile publice „expresis verbis” cum spune și motivația BEC) cu privire la răsturnarea ordinii constiuționale și a statului de drept. Călin Georgescu a făcut toate aceste declarații știind că va fi invalidat, neavând nicio intenție reală de a candida după anularea alegerilor”, a scris Radu Hossu, luni, pe Facebook.

El spune că în urma acestei postări a primit amenințări cu moartea și face public un astfel de mesaj, pe care alegem să nu îl reproducem, din cauza violenței în mesaj.

„Am scris astăzi despre escaladarea violenței din online și despre cum George Simion este unul dintre vinovații pentru astfel de amenințări directe, asumate, explicite, ale unor oameni reali. 

Am scris de ani de zile despre faptul că instituțiile statului au obligația să intervină ferm când televiziuni ca RomâniaTV și Realitatea TV, ce propagă informații false despre persoane care le sunt potrivnice ideologic, le demonizează public instigându-și voalat audiența «să ia măsuri»”, a scris Radu Hossu pe pagina sa de Facebook. 

Activistul explică modul în care amenințările la adresa sa au evoluat treptat, reflectând o escaladare periculoasă a violenței în mediul online:

„Dacă la începutul războiului primeam amenințări voalate cu violența sau înjurături de pe conturi false, escaladarea acestora, încurajate de mesajele din spațiul public provenite de la oameni cu platformă, a dus ulterior la amenințări cu violență provenite de le conturi false, apoi, amenințări voalate cu violența de pe conturi reale, ca într-un final să ajungem aici: amenințări explicite, de pe conturi reale”.

Hossu leagă această intensificare a amenințărilor de contextul politic și social

El avertizează că următorul pas logic este trecerea de la amenințări online la violență fizică. Hossu leagă această intensificare a amenințărilor de contextul politic și social. El subliniază că mesajele pe care le-a primit recent sunt influențate de discursurile unor lideri precum George Simion și de decizia BEC de a respinge candidatura lui Călin Georgescu. 

În plus, menționează că și sprijinul său pentru Ucraina a fost un motiv anterior pentru astfel de amenințări. Astfel, el argumentează că atacurile nu sunt întâmplătoare, ci parte a unui climat de intoleranță și instigare la ură, alimentat de figuri publice și de lipsa intervenției autorităților: „Amenințarea de azi vine pe fondul anulării candidaturii lui Călin Georgescu de către BEC, a mesajului lui George Simion și a postării mele de aseară în care explicam cum văd eu situația, analizând implicațiile la nivel macro (câștigul Rusiei, pierderea pentru România, încrederea în instituții etc)”.

Radu Hossu menționează că va face plângeri la poliție pentru amenințările primite și crede că dacă autoritățile vor acționa ferm împotriva amenințărilor grave, tensiunile sociale vor scădea, iar riscul de violență fizică va fi redus: „Un lucru important de reținut: dacă Poliția Română  și parchetele își vor face treaba în aceste situații flagrante (subliniez flagrante, nu pentru orice înjurătură) tensiunea socială va scădea și situații dramatice nu vor avea loc. Dacă și noi vom conștientiza că cei care vor să ne intimideze sunt mai puțini, mult mai puțini decât noi, dacă ne vom sprijini reciproc, ne vom susține și nu ne vom lăsa intimidați, ce e mai rău – un act fizic – va avea o probabilitate mult mai mică de a se întâmpla, decât dacă vom tăcea, dacă ne vom ascunde părerile sau ideile”. 

Parchetul General s-a autosesizat după declarațiile lui Simion

Duminică, după ce BEC a decis respingerea candidaturii lui Călin Georgescu la BEC, George Simion a postat pe Facebook un mesaj video în care susținea că autorii „loviturii de stat ar trebui jupuiți în piața publică”. A doua zi, liderul AUR a revenit asupra declarațiilor sale și a explicat că se referea la „jupuirea” de privilegii și pensii speciale.

Luni, Parchetul General a anunțat că s-a autosesizat după declarațiile prin care George Simion incita la violență. De asemenea, Consiliul Național al Audiovizualului a decis eliminarea tuturor postărilor care incită la violență făcute de președintele AUR. Simion a reaționat spunând că a luat la cunoștință decizia CNA și le-a șters chiar el.

INTERVIURILE HotNews.ro