Sari direct la conținut

Rafila: Ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Pantelimon ţine de partea de comunicare cu pacientul

HotNews.ro
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Incidente precum cele de la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală sau din alte spitale din România ţin foarte mult „de partea de comunicare cu pacientul”, care ar trebui, dincolo de diagnosticul primit, „să ştie ce urmează să i se întâmple”, afirmă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El consideră că în spitale trebuie să existe un dialog cu pacientul și cu familia sa, iar aceste lucruri „vor consolida siguranţa pacientului”.

„Este o problemă legată de comunicare. Ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, la Pantelimon sau în alte spitale din România ţine foarte mult de partea de comunicare cu pacientul, care ar trebui să ştie, dincolo de diagnosticul precis pe care îl va primi, ce urmează să i se întâmple, trebuie să existe acest dialog cu pacientul, trebuie să existe dialogul cu familia pacientului şi toate lucrurile astea sunt cele care vor consolida siguranţa pacientului”, a afirmat Rafila, la evenimentul organizat de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănatate cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranţei Pacienţilor, potrivit News.ro.

„Siguranţa pacientului e un fenomen complex. Sigur că anul ăsta discutăm despre un diagnostic care trebuie să fie complet, complex, să ne ducă într-o zonă de siguranţă sau să ducă pacientul într-o zonă de siguranţă a intervenţiei terapeutice. Dar siguranţa pacientului, în mod evident, ţine de foarte, foarte multe alte lucruri. Noi, ca şi Minister al Sănătăţii, avem cel puţin două componente de care suntem responsabili şi pe care ne străduim şi cred că putem să dovedim acest lucru că ne facem treaba. Mă refer la investiţiile în sistemul de sănătate, de exemplu, în ceea priveşte controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale, derulăm în acest moment 120 de proiecte în spitale din România pentru controlul infecţiilor”, a adăugat ministrul Sănătății.

Rafila a mai anunțat, marți, că Ministerul Sănătăţii lucrează la noi standarde de angajare în domeniu: „E un proces, nu se poate să fie niciodată o decizie, o chestiune de educaţie, o chestiune de timp, de timing, e şi problema suprasolicitării personalului medical care uneori nu este suficient. Acum apropo de chestiunea asta, lucrăm la noi standarde de angajare în diversele categorii de secţii medicale şi în diversele categorii de spitale împreună cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, pentru că aceste normative de personal care funcţionează în momentul de faţă sunt vechi, cred că au vreo 20 de ani şi nu mai se potrivesc cu ceea ce se întâmplă în momentul de faţă şi atunci singurul răspuns pe care putem să-l dăm pentru siguranţa pacientului este unul singur: să lucrăm împreună toate instituţiile pe care le-am menţionat, bineînţeles universităţile de medicină şi farmacie, care într-un fel sunt deasupra noastră pentru că ele sunt creatoarele de profesionişti pentru sistemul de sănătate, fie că discutăm despre medici, fie că discutăm despre asistenţi medicali.”

Acuzații de omor cu premeditare la Spitalul Sf. Pantelimon

Două doctorițe care lucrează în secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon din București au fost arestate preventiv pentru 30 de zile pe 8 august sub acuzațiile de omor calificat şi tentativă la omor calificat, respectiv omor calificat, ambele cu premeditare.


Cele două doctorițe au fost eliberate din arestul preventiv pe 20 august, printr-o hotărâre a Curții de Apel București, după ce au contestat decizia inițială.


Parchetul Tribunalului București le acuză pe cele două doctorițe că au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea dozei de noradrenalină, în două zile diferite, ceea ce a dus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

INTERVIURILE HotNews.ro