Sari direct la conținut

Rafila, o săptămână în Cuba, la o conferință cu miniștrii Sănătății din Mozambic, Trinidad Tobago, Belize și Zimbabwe. Niciun alt ministru european nu participă

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES

​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se află, timp de o săptămână (în perioada 15 – 22 octombrie) într-o vizită oficială în Cuba, unde participă la cea de-a IV-a Conferinţă internaţională „Cuba-Salud 2022”, a cărei temă este „Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-Covid-19”. Rafila este singurul ministru al Sănătății din Uniunea Europeană aflat pe lista participanților, alături de el fiind prezenți miniștrii Sănătății din Mozambic, Venezuela, Jamaica, Belize, Egipt, Trinidad Tobago sau Zimbabwe.

Rafila, în Cuba alături de miniștrii Sănătății din Mozambic, Jamaica, Zimbabwe și Trinidad Tobago

Agenda conferinței „Cuba-Salud 2022” și informațiile despre ceilalți participanți sunt disponibile pe site-ul oficial al evenimentului, https://convencionsalud.sld.cu/.

O privire aruncată pe agendă și pe lista participanților arată că niciun alt ministru european al Sănătății nu participă la conferința pentru care Alexandru Rafila a alocat o săptămână din mandatul său.

La conferința pentru care Alexandru Rafila a ales să aloce 7 zile mai participă miniștrii Sănătății din Mozambic (Armindo Daniel Tiago), Jamaica (Christopher Tufton), Belize (Kevin Bernard), Egipt (Khaled Abdel-Ghaffar), Trinidad Tobago (Terrence Deyalsingh), Zimbabwe (Amon Murwira) sau Venezuela (Magalys Gutiérrez Viña).

Agenda conferinței „Cuba-Salud 2022” și participanții (sursa: site-ul oficial al conferinței https://convencionsalud.sld.cu/):

De asemenea, printre participanți se numără, alături de oficiali cubanezi, și Carissa Etienne, expert în sănătate publică din Dominica, director în cadrul OMS, vicepremierul din Panama (Ivette Berrio) și cel din Zambia (Lackson Kasonka).

Rafila participă la conferința Cuba-Salud 2022 în perioada 15 – 22 octombrie însoțit de un consilier personal, jurist, potrivit informațiilor oferite de Ministerul Sănătății, la solicitarea jurnaliștilor.

De altfel, Ministerul Sănătății a precizat oficial că vizita lui Rafila în Cuba „cuprinde întâlniri cu omologi din statele din Regiunea Caraibilor pentru dezvoltarea colaborării în domeniul medical”.

Cât costă și cine plătește deplasarea de o săptămână a lui Rafila în Cuba?

HotNews.ro a solicitat, marți, Ministerului Sănătății clarificări privind valoarea totală a costurilor de deplasare ale ministrului Alexandru Rafila în Cuba și cine suportă aceste costuri – Ministerul Sănătății sau organizatorii conferinței Cuba-Salud 2022?

Răspunsul Ministerului Sănătății: atât contravaloarea diurnei cât și a cazării au fost stabilite conform baremului pentru demnitari (ministri, secretari de stat, etc.) potrivit HG nr. 518/1995.

La plecarea în deplasarea externă au fost acordate ministrului Alexandru Rafila următoarele sume (sursa: Ministerul Sănătății pentru HotNews.ro):

  • diurnă externă în valută – 433 euro;
  • cazare externă în valută – 1.680 euro.

De asemenea, cheltuielile pentru deplasarea externă a consilierului personal, care face parte din delegația însoțitoare, sunt următoarele, potrivit HG nr. 518/1995:

  • diurnă externă în valută – 240 euro;
  • cazare externă în valută – 840 euro.

Ministerul Sănătății mai precizează că „la această dată nu se cunosc costurile finale ale deplasării. Precizăm că nu a fost achitată contravaloarea transporului internațional, întrucât acțiunea nu s-a finalizat (nu a fost efectuat zborul de retur în țară al delegației).”

Vestea plecării lui Rafila în Cuba a circulat 3 zile în spațiul public înainte ca Ministerul Sănătății să confirme

Vestea plecării ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pentru o săptămână în Cuba a apărut în spațiul public încă de vinerea trecută, 14 octombrie, când deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a scris pe pagina sa de Facebook că ministrul Sănătății „a plecat într-o deplasare de lux în Cuba”.

Ministerul Sănătății a reacționat abia 3 zile mai târziu, luni, 17 octombrie, cu un comunicat de presă în care confirma că Alexandru Rafila se află „într-o vizită oficială în Cuba”.

Redăm integral comunicatul Ministerului Sănătății:

„Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății se află în aceste zile într-o vizită oficială în Republica Cuba.

În cadrul vizitei în Republica Cuba, ministrul Sănătății participă la cea de a IV-a Conferinţă internaţională „Cuba-Salud 2022”, a cărei temă este: „Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-Covid-19”. La acest eveniment participă delegații din peste 80 de țări, cu prezența a 30 de miniștri ai Sănătății și a altor lideri din cadrul Organizației Mondiale a Sănătăţii, Organizației Panamericane a Sănătății și ai altor agenții internaționale.

În cadrul Conferinței internaționale, profesorul Alexandru Rafila va susține o intervenție în panelul „Politici de sănătate ca răspuns la Agenda pentru Sănătate 2030 din cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”.

Totodată, mâine va avea loc semnarea Acordului de cooperare în domeniul Sănătății între Guvernul României și Guvernul Republicii Cuba. Documentul va reglementa cadrul legal de cooperare în domeniul sănătăţii: serviciile de sănătate publică; prevenirea și controlul bolilor netransmisibile (diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, etc.). Acordul bilateral româno-cubanez include, pe lângă schimbul de informații în domeniul medical între cele două țări, vizite de studiu și participarea specialiștilor din ambele țări la conferințe științifice.

De asemenea, vizita ministrului Sănătății în Republica Cuba cuprinde întâlniri cu omologi din statele din Regiunea Caraibilor pentru dezvoltarea colaborării în domeniul medical. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila se va întâlni și cu conducerea unor spitale din Havana, cu directorul companiei farmaceutice BioCubaFarma și cu conducerea altor instituții medicale locale. Dezvoltarea colaborării extinse cu Republica Cuba în domeniul sănătăţii și în producția de medicamente reprezintă un bun model de dezvoltare a relațiilor bilaterale în interesul pacienților din cele două țări.”

Ulterior, la insistențele jurnaliștilor, reprezentanții Ministerului Sănătății au clarificat care este perioada acestei deplasări (15 – 22 octombrie), precum și câți membri are delegația română – ministrul Alexandru Rafila și un consilier al acestuia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro