Sari direct la conținut

Raluca Turcan, întrebată de cazul Alfred Bulai: „Societatea românească este misogină cu porniri sexiste”

HotNews.ro
Raluca Turcan, Foto: AGERPRES
Raluca Turcan, Foto: AGERPRES

Ministrul Culturii Raluca Turcan a declarat sâmbătă că societatea românească, dar și lumea politică, este profund misogină, cu porniri sexiste, în contextul scandalului legat de acuzaţiile de agresiune sexuală la adresa sociologului Alfred Bulai scoase la iveală de o investigație Snoop.ro.

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a fost întrebată, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă a întâlnit în carieră profesori sau politiceni de tipul lui Alfred Bulai, potrivit News.ro.

„În primul rând, toate aceste informaţii scoase la iveală mi-au creat un sentiment de dezgust şi de revoltă despre un aspect grotesc care există în societatea românească. Şi e bine că doamnele, femeile, studentele care au fost agresate s-au adresat poliţiei, pentru că este o chestiune care ţine de poliţie. Îndemn orice persoană care este supusă agresiunii emoţionale sau fizice să se adreseze poliţiei. Experienţele mele personale mi-au confirmat, în toţi aceşti ani de existenţă şi de supravieţuire în lumea politică, că societatea românească este misogină cu porniri sexiste, iar lumea politică este extrem de misogină şi de sexistă. De nenumărate ori, la tribuna Parlamentului, femeile sunt jignite până în măduva oaselor, cu tot felul de remarci groteşti, privite cu îngăduinţă şi cu zâmbetul pe buze de bărbaţii din Parlament, unde reprezentarea femeilor este de doar 10%. Ajunge să fie motiv de amuzament între bărbaţi cât de tare au reuşit să jignească o femeie”, a spus ministrul Culturii.

Raluca Turcan a mai fost întrebată dacă au trăit cazuri în care colegi din politică au depăşit linia roşie a decenţei.

„Foarte multe. Şi nu sunt singura. Cred că orice femeie din politică trece cel puţin prin situaţii de agresiune verbală, grotescă până în măduva oaselor, care te fac să ajungi acasă, să plângi şi să spui dacă merită să rezişti într-o lume unde cei care ar trebui să fie modele ajung să se comporte atât de grobian”, a spus Raluca Turcan.

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a anunţat că va trimite Corpul de Control la Muzeul Naţional de Artă al României, după ce a primit mai multe memorii din partea unor angajaţi care au reclamat faptul că există „discriminare, presiune” şi chiar „hărţuire sexuală”.

„În cadrul conflictului mai vechi din cadrul MNAR, au fost depuse la Ministerul Culturii 7 memorii (toate odată) în data de 19 aprilie 2024 care invoca disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei, discriminare, presiune şi unul care se refera la actiuni ce pot fi interpretate drept hărţuire cu tentă sexuală (memoriul 2313/19.04.2024), plus o sesizare a directorului economic (în data de 23.07.2024)”, a precizat Ministerul Culturii.

Cazul Bulai. Maestrul manipulării: „Dezbracă-te să-mi arăți că ai încredere în tine”

Alfred Bulai, profesor la SNSPA și analist TV, le-a cerut studentelor să se dezbrace în fața lui și le mângâie, potrivit Snoop.ro. Jurnaliștii au publicat și un film cu mărturii și înregistrări realizate chiar de către victime cu profesorul.

Site-ul de investigații Snoop.ro a discutat cu 18 victime şi martori din perioada 1995-2024 despre comportamentul profesorului de-a lungul carierei sale de aproape trei decenii, dintre care mai mult de 20 de ani în SNSPA.

Bulai a fost suspendat de SNSPA din toate funcțiile la o zi de la investigația Snoop privind abuzurile sexuale.

Conducerea SNSPA a spus că nu a existat niciodată o plângere la adresa lui Alfred Bulai, depusă la decanat sau la alte foruri din universitate.

Bulai a depus cerere de pensionare de la SNSPA în ziua în care a fost publicată investigația, iar Poliția Capitalei a început investigații în cazul sociologului.

După cazul Bulai, au apărut acuzații de hărțuire sexuală și în cazul prodecanului Facultății de Științe Politice la SNSPA, sociologul Marius Pieleanu, care a anunțat joi că întrerupe relațiile de muncă cu universitatea „până la lămurirea situației” în urma învinuirilor venite din partea unor foste studente.

Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a confirmat, sâmbătă, pentru cititorii HotNews.ro, că profesorul și sociologul Marius Pieleanu a depus cerere de întrerupere a contractului cu universitatea.

INTERVIURILE HotNews.ro