Sari direct la conținut

Rămas fără ripostă de 10 zile, Kremlinul se confruntă cu un „eșec strategic de imaginație”, ieșit la iveală după ofensiva ucraineană în Kursk

HotNews.ro
În această fotografie preluată dintr-o înregistrare video publicată de serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării vineri, 16 august 2024, un soldat rus trage cu un tun antitanc Rapira, în zona de frontieră a regiunii Kursk, Rusia. Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia
În această fotografie preluată dintr-o înregistrare video publicată de serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării vineri, 16 august 2024, un soldat rus trage cu un tun antitanc Rapira, în zona de frontieră a regiunii Kursk, Rusia. Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Kremlinul și militarii de vârf ai lui Vladimir Putin au creat o structură „complicată” și „ineficientă” pentru răspunsul Rusiei la ofensiva ucraineană din Kursk, au apreciat vineri analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a anunțat joi crearea unui „consiliu de coordonare” pentru probleme militare și de securitate în regiunile afectate de la granița cu Ucraina.

Acesta a declarat că scopul consiliului este de a îmbunătăți sprijinul pentru trupele ruse și va supraveghea furnizarea de ajutor militar, ajutând în același timp la evacuări și la măsuri de protecție a locuitorilor.

Belousov nu a spus cum va interacționa acesta cu o structură de comandă existentă stabilită de Kremlin atunci când a solicitat Serviciului rus de securitate (FSB) să desfășoare o operațiune antiteroristă în Belgorod, Briansk și Kursk.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului spun că cele două operațiuni „vor genera probabil o confuzie continuă” cu privire la cine este responsabil pentru ce aspect al răspunsului la incursiunea din Kursk și ar putea „duce la fricțiuni între FSB și armata rusă”.

ISW a adăugat că stabilirea întârziată a unei structuri „complicate” „continuă să evidențieze faptul că Kremlinul nu a reușit să planifice posibilitatea unei incursiuni ucrainene semnificative în Rusia”.

Incursiunea ucraineană în Kursk va extinde probabil considerația Kremlinului cu privire la ce tip de operațiuni ucrainene sunt posibile de-a lungul frontierei și va evidenția faptul că Putin și Kremlinul au suferit de un eșec strategic de imaginație”, a punctat think tank-ul american.

Pe de altă parte, experții sunt surprinși de faptul că până acum, la 10 zile de la ofensiva ucraineană în Kursk, Moscova nu a avut un răspuns pe măsură.

„Uimitor” că Rusia nu a avut până acum un răspuns major

Este „uimitor” că nu a existat niciun răspuns semnificativ al Rusiei, a declarat un fost șef al ONU, citat de Sky News.

Mark Malloch Brown, fostul secretar general adjunct al organizației, a spus că este probabil ca Rusia să lanseze în curând o desfășurare majoră de trupe pentru a respinge forțele ucrainene – dar incursiunea a scos la iveală problemele interne ale armatei ruse.

„[Are] dificultăți incredibile de a răspunde flexibil și rapid la o provocare de la orice fel de amenințare”, a declarat Mark Malloch Brown.

„Și așa că este uimitor că suntem în a doua săptămână și nu au existat încă dovezi ale unei redistribuiri majore de trupe rusești pentru a-i împinge pe ucraineni”.

El a adăugat că este sigur că o astfel de mișcare va avea loc, dar până atunci ucrainenii „ar putea avea ocazia să se adâncească până la un punct în care să devină o caracteristică permanentă a unei linii de front care altfel abia se mișcă”.

Brown a declarat că, de asemenea, crede că Kievul ascunde adevăratul motiv privind ofensiva din 6 august în regiunea rusă Kursk.

„Este de a o menține permanent? Este acela de a schimba dinamica oricărei încetări a focului și a oricărei negocieri de pace? Este pentru a pătrunde mai adânc, pentru a amenința și mai mult Moscova? Cred că, în mod deliberat, ei nu sunt expliciți cu privire la obiectivele acestei incursiuni”, a spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro