Sari direct la conținut

Ramzam Kadîrov se îmbogățește de pe urma ruinelor orașului Mariupol / Cum jefuiește liderul cecen una dintre oțelării

HotNews.ro
Un soldat rus în fata Fabricii de Oțel și Fier Illici din Mariupol / FOTO: AP / AP / Profimedia
Un soldat rus în fata Fabricii de Oțel și Fier Illici din Mariupol / FOTO: AP / AP / Profimedia

Moscova îl îmbogățește pe prietenul Kremlinului, liderul cecen Ramzan Kadîrov, permițându-i să jefuiască o oțelărie din Mariupol, oraș care a devenit o emblemă a distrugerii Rusiei la începutul invaziei sale pe scară largă a Ucrainei în urmă cu doi ani, relatează Ukrainska Pravda, citând Wall Street Journal

Forțele Moscovei au schilodit una dintre cele două fabrici de oțel uriașe ale orașului, în timp ce zdrobeau rezidența opusă de luptătorii Ucrainei. A doua mare oțelărie, Combinatul siderurgic Ilici, a rezistat în mare măsură bombardamentelor și este acum îngrădită și furată de puternicii aliați ai Kremlinului, potrivit actualilor și foștilor directori ai oțelăriei și înregistrărilor corporative rusești.

Combinatul siderurgic Illici a fost preluată astfel de apropiați ai lui Kadîrov, printre care și Ruslan Geremeev, omul despre care se crede că ar fi organizat asasinarea lui Boris Nemțov.

Ruslan Geremeev și Vahit Geremeev, șef adjunct al Ministerului Construcțiilor și Locuințelor din Cecenia, sunt rude cu senatorul Suleiman Geremeiev, un aliat al lui Kadîrov. Fiul său, Valid, a primit jumătate din acțiunile Fabricii de oțel și fier Illici (Mariupol Illich Iron and Steel Works LLC), care controlează acum fabrica.

Cum este jefuită Oțelăria din Mariupol

Wall Street Journal scrie că jaful este în plină desfășurare. 

Camioanele cu produse laminate părăsesc adesea incinta fabricii și se îndreaptă spre Rusia.

Rușii au demontat și au expediat în Rusia o linie de producție în valoare de 220 de milioane de dolari, care a fost instalată cu puțin timp înainte de Primul Război Mondial.

Încă din septembrie 2022, o companie comercială cu sediul la Moscova a exportat produse din oțel în valoare de 380.000 dolari din fabrică. Alte companii rusești au vândut apoi în mod regulat cărbunele și alte produse care au rămas în fabrică. În ianuarie 2023, un lot de produse din oțel în valoare de 50.000 dolari a fost exportat în Uzbekistan.

După un timp, partea lui Valid Korciaghin a fost transferată unei alte persoane, asociată și cu Ramzan Kadîrov, șeful clubului de luptă Akhmat din Moscova, Alaș Dadașov.

Geremeev, însă, continuă să conducă fabrica.

„Erau o mulțime de cadavre aici; totul a fost extras”, a declarat Vahit Geremeiev unui trust de presă prorus din Mariupol la începutul acestui an, în timp ce se plimba prin terenul fabricii în uniforma sa militară.

Potrivit lui Geremeev, acesta s-a îndrăgostit de uzină și „aproape a devenit metalurgist”, intenționând să o redeschidă până în 2026, dar între timp vrea să o protejeze de jaf.

Alaș Dadașov trimite gaze industriale din fabrică în Rusia prin cealaltă companie din Mariupol, Technical Materials, pe care o deține împreună cu un localnic, fostul șef adjunct al magazinului de oxigen al Azovstal, Stanislav Komarovski.

INTERVIURILE HotNews.ro