Sari direct la conținut

Rapita, salcia-plop, lampile cu vapori de sodiu si cenusa proaspata

HotNews.ro

Adrian Nastase prezinta pe blog un „proiect important” pentru confortul termic al cetatenilor. Modernizarea sistemelor de incalzire centralizata si a sistemelor de iluminat public se poate face cu ajutorul surselor bioenergetice: rapita, cultura de salcie-plop in Lunca Dunarii, inlocuirea lampilor cu vapori de mercur cu lampi cu vapori de sodiu si, nu in ultimul rind, „transformarea cenusii proaspete in pelete agregate usoare pentru infrastructura rutiera”. Nastase anunta ca aceasta este doar prima parte a proiectului.

Printre obiectivele pe care le urmareste ambitiosul proiect lansat de Adrian Nastase pe blog se numara accesarea fondurilor europene, mentinerea independentei energetice a tarii si a facturilor la un „pret constant si rezonabil”.

Mult mai originale sint ideile lui Nastase in ce priveste „modernizarea sistemelor de incalzire centralizata si a sistemelor de iluminat pulbic”.

Metodele sint extrem de diverse, de la „ameliorarea folosirii depozitelor de cenusa”- cu fonduri europene, „extinderea carierelor de lignit”, pina la „sustinerea financiara a introducerii cogenerarii de mica putere pentru asigurarea in comun a energiei termice destinata incalzirii si acelei electrice destinate iluminatului public”.

Nastase este foarte preocupat de utilizarea surselor bioenergetice pentru producerea caldurii, capitol in care ofera mai multe solutii ingenioase:

1. incurajarea relansarii unor sectoare din agricultura prin promovarea cultivarii unor culturi energetice.

2. cultivarea rapitei pentru obtinerea uleiului de rapita in vederea inlocuirii combustibilului lichid usor – circa 1.000.000 ha.

3. sustinerea prin garantarea achizitionarii la preturi fixate anterior a cresterii suprafetelor cultivate cu porumb, pentru utilizare drept combustibil in stare directa (experimentul Oradea) sau pentru obtinerea metanolului – circa 1.000.000 ha.

4. cultura de salcie-plop in Lunca Dunarii pentru exploatare in parchete in vederea obtinerii de pelete combustibile – (experimentul Harghita – Covasna) – circa 5.000.000 ha.

5. inlocuirea in institutiile publice si in iluminatul public a lampilor cu vapori de mercur cu lampi cu vapori de sodiu.

Pentru Adrian Nastase, cenusa proaspata este extrem de importanta. Iata de ce utilizarea acesteia trebuia sustinuta si finantata:

– „Sustinerea financiara a investitiilor pentru preluarea anuala a circa 1.000.000 tone de cenusa proaspata si utilizarea ei pentru structurile de umplutura a soselelor de interes national (de exemplu preluarea cheltuielilor de transport cu cement-truck -ul)”.

– „Realizarea de proiecte pilot de transformare a cenusii proaspete in pelete agregate usoare pentru infrastructura rutiera”.

Adrian Nastase avertizeaza in final: „Voi continua aceasta analiza in zilele urmatoare”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro