Raport american: Sistemele americane de apărare antirachetă şi cel al rachetelor de coastă să fie implementate în România și Bulgaria
Într-un nou raport american, citat de TASS, se cere ca sistemele americane de apărare antirachetă şi cel al rachetelor de coastă să fie implementate în România și Bulgaria. Măsurile fac parte dintr-o strategie de temperare a Rusiei în regiunea Mării Negre, descrisă într-un raport al RAND Corporation, Centrul Analitic al Guvernului SUA, potrivit 24Chasa, citată de Rador.
Alte măsuri includ extinderea manevrelor NATO și sprijinirea dezvoltării capacităților de apărare ale Ucrainei și Georgiei. Autorii raportului sunt îngrijorați de faptul că Moscova a modernizat în ultima perioadă Flota Mării Negre, consolidându-şi forțele în districtul militar sudic. Analiștii consideră că Kremlinul încearcă să transforme Marea Neagră în Marea Azov, nişte mări rusești interioare, nu numai cu ajutorul forței militare, ci și cu al tuturor celorlalte mijloace și instrumente adecvate acestui scop – informaționale, economice, energetice și secrete.
Vicepreședintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat, Iuri Svitkin, a răspuns imediat raportului, spunând că complexul de apărare rus din regiunea Mării Negre este gata să respingă orice influență externă.
În același timp, Statele Unite intenționează ca, în 2020, să desfășoare un număr-record de 20.000 de soldați în Europa – cel mai mare transfer al unei armate pe continent din ultimii 25 de ani. Soldaţii vor participa la manevrele „Apărător 2020”, care vor începe în luna aprilie. Acestea vor avea loc în 10 țări, iar principalele manevre vor fi în Germania și Polonia. Se aşteaptă ca SUA să trimită 3 divizii de tancuri și multe alte echipamente militare. Politicienii germani prognozează deteriorarea relațiilor cu Rusia din cauza manevrelor anunțate.