Sari direct la conținut

Raport din Estul salbatic

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Plictisitoare, irelevanta si subversiva falsa dezbatere despre raportul MCV: o fi pozitiv sau negativ?Documentul prezinta fapte inacceptabile dar adevarate, petrecute intr-o tara cu pretentii europene, tara de care pur si simplu ti se face rusine si frica. Da, ru-si-ne si fri-ca . Citind lista lunga de contraventii si infractiuni impotriva regulilor democratice comise de majoritatea USL, te intrebi ce mai cautam in Uniunea Europeana. Cat ne vor mai suporta in halul asta? Rusinea vine din ce-am ajuns, frica din gandul ca se poate si mai rau.

Daca raportul de tara era despre Afganistan, Kirgistan, Uzbekistan sau o tara ex-sovietica nu era nici o problema. Asa se intampla le ei. Inculpatii, intr-o tara barbara, pot deveni peste noapte ministri si nimeni nu se mira. Hotararile judecatoresti sunt aruncate la cos si nimeni nu se revolta. Infractori dovediti in instanta fac legi in parlament si nimeni nu le cere demisia.

Faptul ca Parlamentul apara cercetati penal s-a banalizat. Nu mai surprinde pe nimeni. Faptul ca un trust de presa in special insulta, calomniaza, calca in picioare viata privata, demoleaza prin campanii de manipulare si intimidare institutii, oameni si rastoarna valorile se cheama libertate de expresie.

Nenorocirea este ca faptele de mai sus, incontestabile, intamplate sub ochii nostri, se consuma intr-o tara membra UE, cel putin pe hartie, din 2007. In realitate, apartinem de facto, alaturi de Ungaria, asa cum ne-a plasat in 6 decembrie 2012 fostul secretar de stat Hillary Clinton, mai degraba spatiului ex-sovietic. Ne aflam intr-o deprimanta competitie cu state renumite pentru deficitul lor democratic major.

Romania dovedeste, la sase ani dupa integrare, ca nu este in stare sa respecte „pachetul standard de reguli europene”, cum insiprat s-a exprimat Robert Schwartz de la Deutsche Welle, condiile de baza ale statului de drept si ca Romania se plaseaza din vara incoace cu insistenta in afara spatiului european.

Autorii barbarizarii Romaniei au nume si prenume, sunt perfect identificabili: ei se numesc Victor Ponta, Crin Antonescu, Dan Voiculescu. Ultimii doi lupta pe fata pentru iesirea din spatiul occidental, primul joaca dublu sperand sa-i traga pe sfoara pe toti, parteneri de alianta, popor si cancelarii occidentale.

Si puterea de la Budapesta a manifestat acelasi dispret fata de statul de drept si reguli democratice ca si puterea de la Bucuresti, si unii si altii calca totul in picioare, de la judecatori la presa si institutii de control care le mai dau peste degete, cu argumentul forte ca ei sunt poporul.

Impotenta Bulgariei in fata crimei organizate, cu trista ei lista de asasinate ramase cu autor necunoscut, cu o presa la degetul mic al unui premier cu apucaturi despotice, paleste in fata asasinatului continuu comis cu sange rece impotriva institutiilor democratice din Romania si Ungaria.

S-a convins si Bruxelles-ul, la fel ca observatorii OSCE, ca televiziunile de stiri au ajuns instrumente de propaganda sinistra, ca un trust de presa duce campanii abominabile de manipulare si intoxicare.

Daca Europa corectitudinii politice a ajuns sa consemneze in rapoarte oficiale derapajele presei din Romania inseamna ca lucrurile au mers mult prea departe si ca trebuie, cumva, oprite inainte ca, in numele libertatii de exprimare, macelarirea altor drepturi fundamentale sa ajunga mod de viata.

S-au gasit unii sa tipe ca recomandarile din raportul MCV atenteaza la libertatea de exprimare, acest drept fundamental, adevarat, insa fundamental gresit utilizat in Romania. Niciunde in Europa nu ai dreptul sa calomniezi, sa insulti, sa minti continuu, sa manipulezi si sa demolezi institutii in numele libertatii de exprimare.

In concluzie, ultimul raport MCV continua seria semnalelor de alarma trase de comisia de la Venetia si de raportul OSCE si ne spune, in esenta, ca unele actiuni din vara impotriva statului de drept au fost inlocuite cu altele. Puciul anti-democratic de atunci, blitz-krieg-ul declansat impotriva unor institutii cheie, s-a transformat intr-un razboi de uzura, purtat pana in zilele noastre cu ajutorul unor televiziuni anti-occidentale si anti-democratice, scutul marilor penali.

Tabloul zugravit in raportul MCV suna apocaliptic, sumbru, pare fara speranta, insa adevarurile continute in el vor iesi in timp la suprafata. In plus, raportul prefigureaza si pregateste terenul unor sanctiuni de ordin economic (taieri de fonduri) si politic (suspendarea unor drepturi). De acum, ele se impun in regim de urgenta pentru a delegitima o putere abuziva. Numai cand poporul va simti pe pielea lui consecintele unor acte politice iresponsabile se va trezi din cosmar.

Pragmatic spus, vorbele sunt bune, dar ineficiente daca nu sunt urmate de actiuni concrete.

Apoi, ideile sanatoase sunt ca apa: se strecoara in mintile oamenilor si lucreaza in timp. Numai ca ele trebuie rostite cu voce tare de cat mai multi pentru a intra in constiinta maselor, iar minciuna si manipularea denuntate continuu, fara osteneala, cu orice risc. Realist vorbind, numarul celor dispusi sa se expuna este ingrozitor de mic.

Merita, totusi, sa impartasim viziunea optimista expusa de un amic pe Facebook, care amintea de o zicala atribuita lui Abe Lincoln: Poti minti cativa oameni tot timpul si pe toti oamenii o vreme dar nu poti minti pe toti oamenii tot timpul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro