Sari direct la conținut

Raportor ONU: Romania neaga amploarea saraciei si a discriminarii / 34% dintre copii sufera de privatiuni materiale severe

HotNews.ro

O proportie mare a populatiei romane, in special romii, sunt afectati de saracie dar autoritatile refuza sa accepte „amploarea saraciei si a discriminarii”, a declarat miercuri un responsabil al ONU, Philip Alston, care a vizitat Romania, scrie AFP.

„Romania ocupa ultimul loc, sau aproape, in ceea ce priveste educatia, sanatatea, locuintele si serviciile sociale” in cadrul Uniunii Europene, a declarat Alston, raportor special al ONU pentru saracia extrema si drepturile omului, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.

In conditiile in care „peste 40% din populatie se confrunta cu riscul saraciei si al excluziunii sociale”, cheltuielile statului care vizeaza imbunatatirea situatiei sunt „extrem de scazute”, a spus el.

„Exista o statistica ce vorbeste de o puternica reducere a ratei saraciei in ultimii 10 – 15 ani (…) dar, potrivit Bancii Mondiale, nu este fiabila”, a afirmat Alston.

Potrivit acestuia, pe baza acestor cifre inselatoare, „un inalt oficial al ministerului de Finante a mers pana acolo incat sa spuna ca ‘Romania are multe probleme dar, din fericire, saracia extrema nu este una dintre ele'”.

Situatia este deosebit de dramatica pentru copii, in conditiile in care 34% sufera de „privatiuni materiale severe”, si pentru romi, unde 90% dintre gospodarii traiesc in saracie si 84% nu au apa curenta si electricitate.

Aici, numerosi responsabili au „negat orice problema” si orice discriminare a romilor, iar unul dintre ei a evocat „oameni care nu vor sa munceasca”.

Potrivit lui Alston, Romania a adoptat o strategie nationala care vizeaza integrarea acestei comunitati, dar „lipseste vointa politica de aplicare” a sa, in conditiile in care guvernul nu alocat fonduri pentru punerea ei in practica.

„Raspunsul nu este ca acesti oameni vor sa ramana saraci ci ca guvernul nu vrea sa joace rolul care ii revine pentru a-i scoate din saracie”, a subliniat el.

Evocand incendiul din clubul Colectiv, raportorul a estimat ca aceasta drama pune in lumina „negarea, coruptia, serviciile guvernamentale inadecvate si un refuz de asumare a responsabilitatilor”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro