Sari direct la conținut

Raportul Consiliului National al Rectorilor, referitor la profesorii care au girat lucrarile puscariasilor: Niciuna dintre universitati nu a dat sanctiuni, dar introduc reguli in codurile de etica

HotNews.ro
Consiliul National al Rectorilor, Foto: Agerpres
Consiliul National al Rectorilor, Foto: Agerpres

Consiliul National al Rectorilor a finalizat raportul pe care i l-a cerut ministrul Educatiei, referitor la profesorii care au semnat recomandari pentru scriitorii din penitenciare. „Niciuna dintre universitati nu a dat sanctiuni, pentru ca cele mai multe comisii de etica au spus ca sanctiunile pot fi acordate pe nerespectarea codului de etica, or niciun cod de etica nu a surprins acest aspect”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului, Sorin Cimpeanu. In ceea ce priveste realizarea unui nou mecanism, CNR sustine ca nu ar trebui sa existe nicio relatie intre detinuti si profesori si ca evaluarea caracterului stiintific al lucrarilor se poate realiza „cu asigurarea finantarii aferente acestei activitati”.

Contactat de HotNews.ro, Sorin Cimpeanu, presedintele Consiliului National al Rectorilor si fost ministru al Educatiei, a declarat ca a raspuns solicitarii cea mai mare parte a universitatilor, si anume 43. „Sunt, insa, universitati relevante din toate perspectivele, inclusiv din perspectiva numarului de recomandari acordate, care n-au raspuns, cum ar fi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Al.I. Cuza din Iasi, Universitatea Politehnica din Bucuresti„, a afirmat Cimpeanu.

Sorin Cimpeanu

Sorin Cimpeanu

Foto: Agerpres

Marea majoritate a universitatilor a decis sa introduca in codurile de etica aspecte privind aceasta problema, pe principiul solicitarii acordului senatului de catre cadrele didactice care doresc sa predea in alta universitate, la fel sa se faca si aici: vrei sa acorzi o recomandare, unele universitati au spus ca poti da recomandarea doar cu acordul senatului sau cu cel al consiliului de administratie. Mesajul este ca acest control are si o componenta de asumare institutionala. Pana acum, in cea mai mare parte a universitatilor, conducerea nu a stiut de existenta acestor recomandari. Majoritatea universitatilor si-a asumat introducerea acestor reguli si filtrarea prin diverse structuri a acestor recomandari„, a declarat pentru HotNews.ro Sorin Cimpeanu.

Presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR) a anuntat ca „niciuna dintre universitati nu a dat sanctiuni, pentru ca cele mai multe comisii de etica au spus ca sanctiunile pot fi acordate pe nerespectarea codului de etica, or niciun cod de etica nu a surprins acest aspect„.

In raportul trimis Ministerului Educatiei, Consiliul National al Rectorilor raspunde si unei solicitari transmise de Ministerul Justitiei, referitor la evaluarea de catre universitati a potentialului detinutilor de a realiza lucrari stiintifice. Aceasta evaluare „este foarte greu de realizat, atat din punct de vedere practic cat si legal, cu exceptia situatiilor in care persoanele in cauza au avut o relatie institutionala relevanta cu respectiva universitate, intrucat nu exista nicio posibilitate reala ca acestea sa fie supuse tipurilor de examene, teste sau alte evaluari administrate si gestionate de catre universitati„, spune CNR.

Consiliul sustine ca este nevoie de asigurarea unor resurse financiare, daca se doreste ca profesorii sa stabileasca daca o lucrare scrisa in puscarie este sau nu stiintifica. In raport se arata ca ar fi „beneficaimplicarea in acest proces a Institutului National al Magistraturii, prin intermediul Consiliului Stiintific propriu„, si ca universitatile pot sa contribuie cu experti in domenii specifice de activitate, „pe baza unor acorduri institutionale bilaterale„.

Precizam ca institutiile de invatamant superior nu isi asuma sa se implice in procesul de elaborare in penitenciare a lucrarilor cu caracter stiintific si nici in ceea ce priveste identitatea persoanei private de libertate care a realizat respectiva lucrare. In plus, apreciem ca nu ar trebui sa existe nici un fel de relatie intre persoanele private de libertate si cadrele didactice din institutiile de invatamant superior, activitatea de evaluare a caracterului stiintific al lucrarilor putandu-se efectua fara evidentierea autorului lucrarii si cu asigurarea finantarii aferente acestei activitati„, sustine Consiliul National al Rectorilor.

Descarca de aici sinteza raportului Consiliului National al Rectorilor, referitor la profesorii care au girat lucrarile puscariasilor:

Raportul Consiliului National al Rectorilor referitor la lucrarile din penitenciare

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro