Raportul Living Planet pe 2008: Lumea se indreapta spre un dezastru ecologic mult mai grav decat criza economica globala
Lumea se indreapta spre un dezastru ecologic mult mai grav decat criza economica globala. Oamenii consuma anual cu 30% mai multe resurse naturale decat Pamantul poate sa refaca in fiecare an, iar in 2030, am putea avea nevoie de doua planete precum Pamantul pentru a ne sustine modul actual de viata, cu doua decenii mai devreme decat se arata in precedentul raport Living Planet, dat publicitatii in urma cu doi ani, care sustinea ca aceast lucru se va intampla abia in 2050. Sunt principalele concluzii ale raportului Living Planet 2008 realizat de organizatia americana World Wildlife Fund.
Citeste aici integral raportul Living Planet 2008.
Potrivit documentului, consumul de resurse naturale a crescut pana in acel punct in care planeta nu mai este capabila sa regenereze cantitatea de resurse consumata. Raportul arata ca, in acest moment, trei sferturi din populatia planetei traieste in tari in care consumul national a depasit cu mult biocapacitatea. Asta in conditiile in care in anii 1960 locuitorii multor tari traiau fara sa consume in totalitate resursele ecologice.
Documentul contine in premiera informatii detaliate privind criza de apa la nivel mondial si arata ca in 50 de tari din lume se face deja simtit stresul moderat catre sever in privinta scaderii resurselor de apa.
Raportul mai arata ca arata ca biodiversitatea s-a redus cu o treime, intre 1970 si 2005.
Tarile care consuma cele mai multe resurse pe cap de locuitor sunt Statele Unite si China, fiecare atingand in total circa 21% din biocapacitatea mondiala. Practic, fiecare american consuma, in medie, resurse de pe o suprafata de 9,4 hectare. Acest lucru inseamna ca, in cazul in care fiecare locuitor al planetei ar consuma in ritmul in care o fac americanii, am avea nevoie de 4,5 planete precum Pamantul pentru a supravietui.
Raportul Living Planet este dat publicitatii la fiecare doi ani. Primul astfel de raport a aparut in anul 1998. Raportul isi propune sa ilustreze situatia biodiversitatii la nivel mondial si sa indice presiunea pe care consumul de resurse naturale o exercita asupra echilibrului mediului.