Sari direct la conținut

Rareș Bogdan, atac la Ciolacu, care a convocat consultări cu partidele pentru data prezidențialelor: De obicei cei care se visau la Cotroceni au ajuns tineri pensionari

HotNews.ro
Rareș Bogdan, Foto: Agerpres
Rareș Bogdan, Foto: Agerpres


PNL vrea ca alegerile prezidențiale să se organizeze la termen, în noiembrie, și „nu vede niciun motiv să accepte capriciile cuiva”, a declarat prim-vicepreședinte PNL, Rareș Bogdan, care a lansat un atac la adresa lui Marcel Ciolacu. Amintim că în plin scandal între PSD și PNL în privința datei alegerilor prezidențiale, premierul i-a chemat la consultări pe liderii partidelor, luni și marți, pentru a stabili împreună calendarul scrutinului.

Întrebat, duminică, la B1TV, de ce liberalii nu vor ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie, după ce PNL susținuse devansarea acestora, Rareș Bogdan a spus: „Pentru că dorim la termen, dorim ca alegerile să se organizeze la termen (în noiembrie – n.r.) și nu vedem niciun motiv să acceptăm capriciile cuiva. Noi am mai văzut partide-stat, am mai văzut lideri care au încercat să se transforme în lideri autocratici, nu vrem să ne amintim de acele momente”.

El a lansat un atac la adresa premierului Ciolacu, după ce acesta a convocat consultări cu partidele pentru a stabili data alegerilor prezidențiale.

„De obicei, cei care mâncau popcorn sau se visau la Cotroceni au ajuns tineri pensionari. Sper ca domnul Ciolacu să își amintească de aceste momente, pentru că, potrivit Constituției, în România, consultări cu partidele politice face președintele României. Așa e Constituția României, n-am modificat-o încă, dar, sigur, discuții, dialog cu forțele politice sunt întotdeauna binevenite. Nu e nimic rău să ai un dialog. Acum să le spui chiar „consultări” și să muți Palatul Cotroceni și la Palatul Victoria e puțin cam mult, părerea mea, dar e o părere”, a declarat Rareș Bogdan.

Programul discuțiilor cu partidele convocate de Ciolacu

Guvernul a anunțat duminică programul consultărilor cu partidele reprezentate în Parlament privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale din acest an. Cum în delegația Guvernului sunt reprezentate PSD și PNL, Marcel Ciolacu nu va avea întrevederi separate cu delegații ale acestor două partide.

„Având în vedere intenția Guvernului de a finaliza calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare – 2024, luni, 1 iulie, vor avea loc consultări cu partidele politice, la Palatul Victoria, după următorul program:

10.00 – USR
11.00 – AUR
14.00 – UDMR
15.00 – SOS
16.00 – Grupul Minorităților Naționale
17.00 – PUSL”

Guvernul precizează că dialogul va continua și marți cu reprezentanții altor formațiuni politice, fără să precizeze însă care sunt acestea.

„Din partea Guvernului, vor participa la consultări premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu și vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu”, a mai precizat sursa citată.

Decizia premierului vine în condițiile în care liberalii și social-democrații nu au căzut de acord asupra datei prezidențialelor. PNL nu a agreat data de 15 septembrie, susținută de către PSD pentru primul tur, liberalii dorind ca scrutinul să se desfășoare către sfârșitul anului, în luna noiembrie.

Conducerea PNL urmează să discute din nou acest subiect în cadrul ședinței Biroului Politic Național care va avea loc tot luni, de la ora 13.00.

INTERVIURILE HotNews.ro