Sari direct la conținut

VIDEO Ciolacu, discuții cu partidele după ce s-a certat cu PNL pe data alegerilor prezidențiale. Ce au transmis USR, AUR, UDMR și partidul lui Șoșoacă

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a discutat luni la guvern cu liderii partidelor privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale din acest an, în condițiile în care PSD nu a reușit să ajungă la un acord cu PNL, iar tema scrutinului a declanșat atacuri între cele două partide, fără precedent de la constituirea Coaliției. În timp ce USR a transmis că își dorește alegeri la termen, AUR a precizat că era pregătită pentru data de 15 septembrie, UDMR a propus ca alegerile prezidențiale să fie în luna octombrie, iar SOS România a propus alegeri prezidențiale pe 10 și 24 noiembrie, iar alegeri parlamentare pe 8 decembrie.

La discuțiile premierului cu liderii partidelor au luat parte vicepremierul Marian Neacșu (PSD) și vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin  Predoiu, căruia Ciolacu i-a cerut săptămâna trecută să pregătească Hotârârea de Guvern pentru organizarea primului tur al alegerilor prezidențiale în 15 sau 29 septembrie. Apelul lui Ciolacu a fost ignorat însă de Predoiu, iar liderii celor două partide s-au lansat în atacuri reciproce.

Luni, în timpul discuțiilor lui Ciolacu cu liderii partidelor, PNL s-a reunit în Biroul Politic Național. La finalul ședinței, Nicolae Ciucă a anunțat că s-a convenit, în unanimitate, ca în continuare PNL să susţină desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la termen, adică în noiembrie.

UPDATE ora 18:01 Guvernul a transmis imagini video și de la întâlnirea cu PUSL.

UPDATE ora 16:35 Premierul Marcel Ciolacu va continua marți, 2 iulie, discuțiile cu partidele politice pentru finalizarea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, după următorul program:

  • Ora 9:00 – REPER
  • Ora 10:00 – Forța Dreptei

UPDATE ora 16:30 Discuții cu Grupul Minorităților Naționale

UPDATE ora 16:05 Preşedintele Partidului SOS România, Diana Şoşoacă, a declarat luni că i-a propus premierului, la consultările de la Palatul Victoria, ca alegerile prezidenţiale să se organizeze pe 10 noiembrie, primul tur, şi 24 noiembrie, turul al doilea, iar alegerile parlamentare să fie organizate pe 8 decembrie, potrivit Agerpres.

„Am solicitat, din punctul nostru de vedere, pentru a se respecta Constituţia României, să se facă 10 noiembrie şi 24 noiembrie – alegerile prezidenţiale şi 8 decembrie parlamentare, sau efectiv 10 – parlamentarele, 24 – primul tur, 8 – al doilea tur. Văd ca le-au plăcut datele acestea că sunt duminici, pică exact ca în urmă cu 5 ani, 10 şi 24, iar 8 (decembrie – n.r.) le-am spus, cred că nu ştiţi ce este. Este ziua Constituţiei României şi Sfânta Zămislire. Aşa că hai să zămislim un preşedinte pentru România care să respecte Constituţia şi să o facă superioară, aşa cum este ea de fapt şi cum a fost gândită, tuturor instituţiilor europene”, a spus Şoşoacă la Guvern.

UPDATE ora 15:35 Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat luni că Uniunea Democrată Maghiară din România susţine separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, de la Palatul Victoria, ca alegerile pentru preşedintele ţării să fie stabilite în luna octombrie, potrivit Agerpres.


„Am transmis premierului câteva principii pe marginea cărora credem că ar trebui stabilită data privind alegerile prezidenţiale. În primul rând, credem că această problemă trebuie închisă cât mai rapid. Este responsabilitatea coaliţiei guvernamentale, iar atributul legal al emiterii datei alegerilor este exclusiv al Guvernului. Un al doilea principiu pe care l-am enunţat este cel referitor la necesitatea, după părerea noastră, a separării alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare. Practic, de 20 de ani votăm într-un asemenea sistem şi credem că este o soluţie bună. Atribuţiile preşedintelui României sunt atribuţii care sunt separate de cele ale Parlamentului, provocările preşedinţiei sunt altele decât provocările Parlamentului”, a spus Cseke Attila, la Guvern.

UPDATE ora 14:35 Delația UDMR a avut discuții la Guvern pe marginea stabilirii datei alegerilor prezidențiale

UPDATE ora 14:00 Raluca Turcan, ministru PNL al Culturii, a declarat, luni, înaintea Biroului Politic Naţional al PNL, că este „ciudat” faptul că prim-ministrul poartă negocieri cu partidele politice privind stabilirea calendarului pentru alegerile prezidenţiale.

„Mi se pare foarte ciudat că premierul poartă aceste negocieri, întrucât negocierile cu preşedinţii partidelor politice sunt apanajul preşedintelui României”, a declarat Raluca Turcan, citată de Agerpres.

UPDATE ora 13:10 PSD lansează noi atacuri la adresa PNL pe tema calendarului alegerilor prezidențiale.  „Rareş (nr. Bogdan) şi compania au mari dificultăţi în a-şi vedea ostaşul in turul 2, de aici şi piruetele, de aici şi explicaţiile stupide”, a scris purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu pe Facebook.

„Nu data alegerilor în sine este importantă ci lipsa respectării unei decizii oficiale a unui partid care se vrea important în România. PSD îşi poate duce spre succes candidatul la prezidenţiale indiferent de data scrutinului”, mai scrie Romașcanu.

UPDATE ora 12:44 Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat că formaţiunea sa era pregătită pentru alegeri prezidenţiale pe data de 15 septembrie, dar premierul Marcel Ciolacu „a fost păcălit din nou”, „pare captiv unor grupuri de interese” şi ia în calcul luna decembrie, informează Agerpres.

„Am văzut un premier la care diferite grupuri de interese pe care nu le cunosc au ajuns. Mă temeam că este mincinos, e mai mult şi mai grav decât faptul că este mincinos. Nu poate, este neputincios. A anunţat un calendar. Nu ştiu cu ce este şantajat domnul Ciolacu. Pe noi nu ne interesează când sunt alegerile, altele sunt problemele românilor, dar eram pregătiţi pentru 15 septembrie. Şi mâine se poate da hotărârea de guvern ca alegerile să fie pe 15 septembrie, nu cum s-a afirmat eronat că vineri era ultima zi. Dar la ce feţe triste am văzut acolo, în Palatul Victoria, e clar că a pierdut domnia. (…) Practic, a fost păcălit sa facă alegeri în iunie comasate şi acum este păcălit din nou”, a afirmat Simion la finalul consultărilor de la Palatul Victoria.

El a susţinut că „nu Marcel Ciolacu ia hotărârea, ci „altcineva”. „Nu ştiu, SUA, ambasadele, Klaus Iohannis, nu ştiu. (…) Marcel Ciolacu pare o marionetă în mâna preşedintelui. (…) Marcel Ciolacu ia în calcul luna decembrie. Cu siguranţă acest guvern-marionetă este sub comanda lui Klaus Iohannis, premierul este un individ mincinos şi cu siguranţă Nicolae Ciucă nu se califică în turul 2, de asta i-au mai dat răgaz fostului general încă trei luni”, a adăugat liderul AUR.

UPDATE ora 11:30 Delegația AUR Se află la consultări cu premierul Marcel Ciolacu. Președintele formațiunii, George Simion, a declarat că formațiunea sa vrea ca alegerile prezidențiale să se desfășoare la termen.

„Mi se pare că domnul Ciolacu îşi dă prea mare importanţă pentru ceea ce este, un mincinos. Noi nu cerem nimic decât ca indivizi ca Marcel Ciolacu şi Rareş Bogdan să nu mai mintă. Rareş Bogdan a venit cu aceasta variantă a comasatelor, ca să nu mai fie impozitate pensiile, dacă îşi mai aduce cineva aminte. Acum vrea neapărat să salveze şcolile. Vă imaginaţi cum salvează Rareş Bogdan şcolile, că nu o să existe decât un singur buletin de numărat, nu cinci, ca la alegerile comasate ilegale. E un proces electoral viciat cap – coadă. Domnii liberali fac blat cu PSD-ul. (…) Pentru AUR era oportun ca alegerile să aibă loc la termen, în acest an, dar ce să fac dacă premierul este mincinos şi partenerii lui sunt şi ei mincinoşi?”, a declarat Simion la Guvern, citat de Agerpres.

UPDATE ora 10:00 Delegaţia USR a intrat la discuţii cu premierul. Delegaţia este formată din preşedintele USR Elena Lasconi și primarii Dominic Fritz şi Lucian Viziteu.

Delegaţia USR a reafirmat, la discuţiile de la Guvern cu privire la calendarul alegerilor, că doreşte respectarea legii şi alegeri la termen, a declarat luni preşedintele formaţiunii, Elena Lasconi, la finalul consultărilor de la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

„Acest dialog cred că nu-şi avea rostul, dacă se înţelegeau între ei, dar se pare că se joacă de-a democraţia. O să vedem dacă doar s-a mimat o consultare (…). Noi am fost fermi, la fel ca în declaraţiile de dinainte – am spus respectarea legii şi alegeri la termen”, a declarat Lasconi la Guvern.

____

Programul consultărilor a fost dat publicității de către biroul de presă de la Palatul Victoria:

„Având în vedere intenția Guvernului de a finaliza calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare – 2024, luni, 1 iulie, vor avea loc consultări cu partidele politice, la Palatul Victoria, după următorul program:

10.00 – USR
11.00 – AUR
14.00 – UDMR
15.00 – SOS
16.00 – Grupul Minorităților Naționale
17.00 – PUSL”

Guvernul precizează că dialogul va continua și marți cu reprezentanții altor formațiuni politice, fără să precizeze însă care sunt acestea.

„Din partea Guvernului, vor participa la consultări premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu și vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu”, a mai precizat sursa citată.

Disensiuni între PSD și PNL

Decizia primului-ministru survine în condițiile în care liberalii și social-democrații nu au căzut de acord asupra datei prezidențialelor. PNL nu a agreat data de 15 septembrie, susținută de către PSD pentru primul tur, liberalii dorind ca scrutinul să se desfășoare către sfârșitul anului, în luna noiembrie.

Conducerea PNL urmează să discute din nou acest subiect în cadrul ședinței Biroului Politic Național care va avea loc tot luni, de la ora 13.00.

Celelalte partide parlamentare au confirmat până acum prezența la consultările convocate de către premier. Elena Lasconi, desemnată de USR să fie candidata partidului la prezidenţiale, a declarat că discuțiile sunt doar o mimare a unor consultări, dar a confirmat prezența, transmite News.ro.

Delegaţia AUR va fi compusă din preşedintele AUR, George Simion, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, şi prim-vicepreşedintele AUR, Marius Lulea. Totodată, partidul condus de George Simion condamnă lipsa de asumare a prim-ministrului Marcel Ciolacu.

Senatorul Cseke Attila susţine că UDMR este de acord cu orice variantă privind alegerile prezidenţiale, care pot avea loc în octombrie, sfârşit de noiembrie sau început de decembrie, pentru turul al doilea, stabilirea datei fiind atributul Guvernului.

De asemenea, Partidul Umanist Social Liberal l-a informat pe premierul Marcel Ciolacu, în perspectiva discuţiilor iniţiate de acesta cu partidele politice pe tema datei scrutinului prezidenţial, că numai deputatul Graţiela Gavrilescu, preşedinte al Biroului Executiv al PUSL, îşi poate lua angajamente în numele partidului.

INTERVIURILE HotNews.ro