Sari direct la conținut

Răspunsul dat de un europarlamentar premierului slovac Fico, după ce acesta a intervenit în controversa candidaturii lui Georgescu

HotNews.ro
Siegfried Muresan, Foto: Hotnews
Siegfried Muresan, Foto: Hotnews

Europarlamentarul PPE Siegfried Mureşan a comentat, miercuri, pe X, o postare a premierului slovac Robert Fico – un naţionalist care, împreună cu premierul maghiar Viktor Orban, este una dintre puţinele voci pro-ruse în rândul liderilor UE – sugerându-i că nu este el în măsură să dea lecţii despre democraţie, informează News.ro. Fico ceruse Comisiei Europene să ia poziţie cu privire la alegerile din România, după ce a fost respinsă candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.

„Cei care atacă statul de drept în propria lor ţară vor găsi întotdeauna scuze pentru a-l submina în altă parte”, a declarat Siegfried Mureşan, care îl acuză pe prim-ministrul Slovaciei că se foloseşte de cazul lui Călin Georgescu pentru a-şi justifica propriile atacuri asupra statului de drept şi a Uniunii Europene.

„Este acelaşi lider care a încercat să preia controlul asupra sistemului judiciar şi a presei din Slovacia – ceea ce aproape că a costat ţara sa (reţinerea de – n.r.) fonduri UE”, reaminteşte Siegfried Mureşan. „Acum, el pune la îndoială sistemul judiciar din România pentru propria sa agendă politică”, acuză europarlamentarul român. „Mulţumim, dar nu, mulţumim”, transmite Mureşan.

UE, acuzată de dublu standard

Premierul Slovaciei Robert Fico a solicitat Comisiei Europene să ia o poziție oficială în privința controverselor legate de alegerile prezidențiale din România, în urma excluderii lui Călin Georgescu din cursa electorală. Șeful Guvernului de la Bratislava a comparat situația din țara noastră cu experiența sa politică și a avertizat că lipsa unei reacții din partea CE ar putea afecta încrederea în Uniunea Europeană.

„Comisia Europeană trebuie să ia poziție cu privire la alegerile prezidențiale din România. Fie Călin Georgescu are dreptate, fie autoritățile române au dreptate. Dacă CE nu reacționează, așa cum a făcut-o în cazul Slovaciei în 2020-2023, se va mai bate un cui în sicriul lipsei de încredere a întregii UE”, a declarat Robert Fico, pe contul său de X, unde l-a etichetat pe Călin Georgescu.

Liderul slovac a spus că este sensibil la astfel de situații, amintind că, între 2020 și 2023, a fost vizat de anchete politice în Slovacia, când se afla în opoziție.

El a criticat dublul standard al Comisiei Europene, susținând că, în cazul Slovaciei, oficialii europeni au sprijinit guvernul de la acea vreme, ignorând abuzurile împotriva opoziției.

Fico a cerut clarificarea situației

În ceea ce privește cazul României, Fico a susținut că situația lui Călin Georgescu trebuie clarificată.

„După ce Georgescu, un presupus candidat de dreapta și pro-rus, a câștigat șocant primul tur al alegerilor prezidențiale, Curtea Constituțională a decis să le anuleze. Candidatul a fost acuzat de diverse infracțiuni și i s-a interzis să mai candideze. A făcut apel la Curtea Constituțională, dar probabil fără șanse de succes”, a mai scris Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul conservator ungar Viktor Orban prin pozițiile sale suveraniste criticate de Bruxelles și prin refuzul său de a susține Ucraina în războiul cu Rusia.

Premierul slovac consideră că Uniunea Europeană trebuie să investigheze aceste evenimente și să nu ignore situația: „În România, se bănuiește că este un caz similar cu al nostru și toată lumea tace. Doar pentru că un candidat la președinție are o opinie diferită de cea obligatorie, trebuie să fie înlăturat?”

Fico și-a încheiat mesajul publicat pe X cerând Comisiei Europene să își asume responsabilitatea și să își exprime opinia privind controversa din jurul alegerilor prezidențiale din România.

„Dacă domnul Georgescu este nedreptățit doar pentru că are o opinie diferită, trebuie să i se acorde protecție europeană. Dacă autoritățile române fac ceea ce trebuie, trebuie susținute. Dar UE nu poate rămâne tăcută, pentru că astfel se creează un precedent periculos”, a apreciat Fico.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro