Sari direct la conținut

Premierul slovac Robert Fico intervine în controversa alegerilor prezidențiale din România. „Dacă Georgescu este nedreptățit, trebuie să i se acorde protecție europeană”

HotNews.ro
Stânga: Robert Fico, premierul Slovaciei. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Profimedia
Stânga: Robert Fico, premierul Slovaciei. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Profimedia

Premierul Slovaciei Robert Fico a solicitat Comisiei Europene să ia o poziție oficială în privința controverselor legate de alegerile prezidențiale din România, în urma excluderii lui Călin Georgescu din cursa electorală. Șeful Guvernului de la Bratislava a comparat situația din țara noastră cu experiența sa politică și a avertizat că lipsa unei reacții din partea CE ar putea afecta încrederea în Uniunea Europeană.

„Comisia Europeană trebuie să ia poziție cu privire la alegerile prezidențiale din România. Fie Călin Georgescu are dreptate, fie autoritățile române au dreptate. Dacă CE nu reacționează, așa cum a făcut-o în cazul Slovaciei în 2020-2023, se va mai bate un cui în sicriul lipsei de încredere a întregii UE”, a declarat Robert Fico, pe contul său de X, unde l-a etichetat pe Călin Georgescu.

Liderul slovac a spus că este sensibil la astfel de situații, amintind că, între 2020 și 2023, a fost vizat de anchete politice în Slovacia, când se afla în opoziție.

El a criticat dublul standard al Comisiei Europene, susținând că, în cazul Slovaciei, oficialii europeni au sprijinit guvernul de la acea vreme, ignorând abuzurile împotriva opoziției.

Fico cere clarificarea situației

În ceea ce privește cazul României, Fico a susținut că situația lui Călin Georgescu trebuie clarificată.

„După ce Georgescu, un presupus candidat de dreapta și pro-rus, a câștigat șocant primul tur al alegerilor prezidențiale, Curtea Constituțională a decis să le anuleze. Candidatul a fost acuzat de diverse infracțiuni și i s-a interzis să mai candideze. A făcut apel la Curtea Constituțională, dar probabil fără șanse de succes”, a mai scris Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul conservator ungar Viktor Orban prin pozițiile sale suveraniste criticate de Bruxelles și prin refuzul său de a susține Ucraina în războiul cu Rusia.

Premierul slovac consideră că Uniunea Europeană trebuie să investigheze aceste evenimente și să nu ignore situația: „În România, se bănuiește că este un caz similar cu al nostru și toată lumea tace. Doar pentru că un candidat la președinție are o opinie diferită de cea obligatorie, trebuie să fie înlăturat?”

Fico și-a încheiat mesajul publicat pe X cerând Comisiei Europene să își asume responsabilitatea și să își exprime opinia privind controversa din jurul alegerilor prezidențiale din România.

„Dacă domnul Georgescu este nedreptățit doar pentru că are o opinie diferită, trebuie să i se acorde protecție europeană. Dacă autoritățile române fac ceea ce trebuie, trebuie susținute. Dar UE nu poate rămâne tăcută, pentru că astfel se creează un precedent periculos”, a apreciat Fico.

Contestații la CCR privind respingerea candidaturii

Curtea Constituțională se reunește marți iar pe ordinea de zi se va regăsi contestația lui Călin Georgescu, dar și alte două sesizări formulate de alte două persoane, împotriva deciziei BEC prin care i-a fost respinsă candidatura la alegerile prezidențiale din luna mai.

Decizia celor 9 magistrați constituționali este definitivă și executorie, iar Georgescu va pierde orice șansă de a mai candida în alegerile din mai dacă îi este respinsă sesizarea.

Călin Georgescu a fost pus sub control judiciar de Parchetul General, el fiind acuzat de procurori de infracțiuni foarte grave, precum instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, iniţierea unei organizaţii cu caracter fascist sau fals în declarații privind finanțarea campaniei electorale.

Parlamentul European a respins dezbaterea situației din România

Parlamentul European (PE) a respins luni după-amiază, în cadrul plenului reunit la Strasbourg, solicitările a două grupuri politice de a introduce pe ordinea de zi a sesiunii plenare o dezbatere privind situația din România după ce Biroul Electoral Central a respins duminică înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu, conform Agerpres.

Prima propunere de schimbare a agendei plenului a fost depusă de grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), iar eurodeputatul AUR Gheorghe Piperea a luat cuvântul în plen pentru a o susține. Piperea, care este profesor de drept, a declarat în plenul PE că „sistemul judiciar din România a devenit o armă împotriva oricui”.

Vicepreședintele PE Nicu Ștefănuță a luat cuvântul pentru a cere ca propunerea să fie respinsă, afirmând că ea ar submina chiar principiul legalității.

În cele din urmă, propunerea a fost respinsă cu 309 voturi „împotriva”, 110 „pentru” și nouă abțineri.

Ulterior a fost discutată o propunere din partea grupului Europa Națiunilor Suverane (ESN) în acest sens, care a fost de asemenea respinsă în plen, cu 317 voturi împotrivă, 109 pentru și 7 abțineri.

INTERVIURILE HotNews.ro