Răspunsul Iranului după declarațiile „contradictorii” ale emisarului SUA. „Nu este negociabil”

Dreptul Iranului de a îmbogăți uraniu nu este negociabil, a declarat miercuri ministrul de externe al Teheranului, Abbas Araghchi, înainte de cea de-a doua rundă de discuții cu SUA, din weekendul care urmează, pe tema disputatului program nuclear iranian, relatează Reuters.
Araghchi a răspuns remarcilor făcute marți de negociatorul-șef al SUA, Steve Witkoff, emisarul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, care spusese că Teheranul trebuie „să oprească și să elimine îmbogățirea nucleară” pentru a ajunge la un acord cu Washingtonul.
„Am auzit declarații contradictorii din partea lui Witkoff, dar pozițiile reale vor fi clarificate la masa negocierilor”, a afirmat șeful diplomației iraniene.
„Suntem pregătiți să construim încredere în ceea ce privește posibilele îngrijorări legate de îmbogățirea (uraniului) Iranului, dar principiul îmbogățirii nu este negociabil”, a adăugat el.
O nouă discuție SUA-Iran
Iranul și SUA urmează să poarte o a doua rundă de discuții, sâmbătă, în ceea ce privește programul nuclear al Teheranului. Administrația Trump amenințase cu posibilitatea unor acțiuni militare în cazul în care nu se va ajunge la un acord.
Joi, potrivit presei iraniene de stat, ministrul Araghchi va transmite un mesaj din partea liderului suprem iranian, Ayatollah Ali Khamenei, pentru președintele rus Vladimir Putin, cu ocazia vizitei pe care o va efectua în Rusia.
„În contextul unor evoluții globale importante, o comunicare strânsă, continuă și bazată pe încredere între autoritățile iraniene și cele ruse va servi păcii și stabilității regionale, precum și internaționale”, a declarat ambasadorul Iranului în Rusia, Kazem Jalali, într-o postare pe X.
Kremlinul a refuzat să comenteze, marți, când a fost întrebat dacă este pregătită Rusia să preia controlul asupra stocurilor iraniene de uraniu îmbogățit, ca parte a unui eventual acord nuclear între Iran și SUA.
The Guardian a relatat că este de așteptat ca Teheranul să respingă o propunere americană de a transfera stocul de uraniu îmbogățit către o țară terță, cum ar fi Rusia, ca parte din potențialul acord prin care încearcă Washingtonul să limiteze programul nuclear iranian.
Iranul susține că programul său nuclear are scopuri exclusiv civile, însă Israelul și statele occidentale suspectează că Teheranul are o agendă clandestină pentru dezvoltarea unei bombe atomice. Ele consideră că îmbogățirea uraniului, combustibil nuclear, a depășit cu mult nevoile unui program civil și că Iranul deține deja stocuri cu un grad de puritate apropiat de cel necesar pentru focoase nucleare.
În 2018, în primul mandat la Casa Albă, Donald Trump a retras SUA din acordul semnat în 2015 între mai multe puteri mondiale și Iran, reintroducând sancțiuni dure împotriva Teheranului. Republicanul și-a reluat campania de „presiune maximă” în 2025, după ce a revenit la președinția SUA, și a amenințat Iranul în mai multe rânduri cu bombardamente în cazul în care nu se va ajunge la un acord.
Primele discuții SUA-Iran din Oman au avut loc sâmbăta trecută, 12 aprilie. Discuțiile au fost indirecte și mediate de gazde, cu cele două delegații stând în camere separate și făcând schimb de mesaje prin intermediul ministrului omanez de externe, potrivit AFP.