Sari direct la conținut

Răspunsul lui Geoană la invitațiile de a candida: „Sunt onorat că văd în mine profilul unui președinte al tuturor românilor”

HotNews.ro
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Mircea Geoană a răspuns celor două invitații adresate vineri de a candida ca independent la președinția României afirmând că este onorat și că îi încurajează pe toți cei care vor să susțină un proiect ambițios.

„Sunt onorat că liderii mișcării România Renaște, profesioniști ce și-au demonstrat de-a lungul timpului valoarea în toate domeniile vitale pentru evoluția țării, și partenerii lor văd în mine profilul unui președinte al tuturor românilor”, a scris Mircea Geoană într-o postare pe Facebook.

Deși nu a răspuns fără echivoc dacă își va asuma candidatura la prezidențiale, Geoană s-a declarat „deschis” față de susținerea unui proiect care să răspundă așteptărilor românilor.

„Sunt deschis și încurajez susținerea tuturor celor – mișcări civice, independenți sau partide politice – care vor să susțină un proiect ambițios, care să răspundă așteptărilor românilor și româncelor, nevoilor țării și viziunii mele de transformare profundă a politicii, funcționării statului și economiei”, a mai afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Două cereri venite în aceeași zi

Preşedintele Partidului România în Acţiune, Mihai Apostolache, a anunţat, vineri, că formaţiunea a luat decizia de a susţine candidatura independentă a secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale. El a adăugăt că reprezentanţii partidului se vor implica în strângerea de semnături și în acţiuni de promovare a candidaturii lui Geoană.

„Dânsul a anunţat că este foarte aproape de luarea unei decizii cu privire la o candidatură ca independent la preşedinţia României, iar partidul nostru îl invită să candideze şi îl va susţine. Ne implicăm în strângerea de semnături, în acţiuni de promovare a candidaturii şi vom proteja votul în ziua alegerilor”, a declarat Mihai Apostolache, citat de News.ro.

De asemenea, reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale „România Renaşte” i-au cerut, vineri, lui Mircea Geoană să candideze la alegerile prezidenţiale. Liderul Mişcării România Renaşte Dumitru Borţun a făcut apel către toate forţele „democratice şi sănătoase” din ţara noastră să îl susţină pe Geonă în competiţia electorală pentru Cotroceni.

„Vă solicităm, vă îndemnăm şi vă încurajăm! Nu veţi fi singur! Încă nu este prea târziu. Nu e târziu să cerem să fim guvernaţi de oameni merituoşi, a căror carte de vizită constă în valoarea profesională, probitatea morală şi dragostea de ţară. Nu e târziu să cerem să fim trataţi cu respect în calitate de cetăţeni, să cerem ca statul să se ocupe responsabil de serviciile publice la care suntem îndreptăţiţi, cum ar fi sănătatea, educaţia, accesul la justiţie”, a afirmat Dumitru Borțun, într-o conferință de presă.

O candidatură împotriva marilor partide

Conducerea PNL a decis recent că liberalii vor avea candidat propriu la alegerile prezidențiale. Deocamdată, și PSD este hotărât să aibă candidat propriu, astfel că scenariul unui candidat comun al partidelor de guvernământ pare improbabil în acest moment.

33,6% dintre români ar vota cu Mircea Geoană, potrivit unui sondaj AtlasIntel făcut la comanda Digi24 în luna aprilie, într-un prim scenariu în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu ar candida. Pe locul doi vine George Simion cu 11,8%, iar pe 3 Cătălin Drulă (10.9%), urmat de Diana Șoșoacă (10,8%).

Cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă intrați în cursă, tot Mircea Geoană este în frunte cu 27%. George Simion se menține pe doi cu 12,6%, Cătălin Drulă ia 11,3%, Diana Șoșoacă 10,6%, Marcel Ciolacu doar 9,6%, Cioloș 6,1%, Nicolae Ciucă 5%, iar Kelemen Hunor 0,7%.

INTERVIURILE HotNews.ro