Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre pensiile private (7)
Persoanele care nu lucreaza cu contract de munca isi pot face pensie privata obligatorie? Ma aflu in aceasta situatie, am 30 de ani si as vrea sa am pensie privata. Cum procedez?
Puteti sa participati la Pilonul II chiar daca nu sunteti angajat cu contract de munca. Nu existenta in sine a contractului de munca va da dreptul/va obliga sa optati pentru un fond de pensii administrat privat, ci faptul ca sunteti asigurat in sistemul public de pensii. In episodul 16 al ghidului de pensii private obligatorii gasiti detaliate categoriile de persoane care contribuie la sistemul public de pensii fara a lucra in baza unui contract de munca.
In ceea ce priveste cea de a doua intrebare, respectiv modalitate prin care puteti participa la o schema de pensii, va sugeram sa consultati oferta fondurilor de pensii private obligatorii de pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (www.csspp.ro) si apoi sa va adresati unui agent de marketing. Gasiti la adresa indicata toate informatiile de care aveti nevoie.
Avand in vedere faptul ca in acest moment criteriul de eligibilitate al fondului nu poate fi cel al rentabilitatii financiare, va sugeram sa cititi episodul 2 al ghidului de pensii publicat de Hotnews.ro.
In general insa, pentru a participa la un fond de pensii private, o persoane trebuie sa se incadreze in urmatoarea grila:
- sa indeplineasca toate conditiile de eligibilitate privind varstele de partcipare si sa fie platitoare de CAS;
- sa isi aleaga un fond de pensii private in perioada prevazuta de lege sau, in cazul in care alegerea nu a fost facuta voluntar si este obligata sa participe la Pilonul II, sa fie repartizata de catre institutia de evidenta (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) care va face repartizarea aleatoare a celor indecisi;
- sa semneze actul individual de aderare la fondul ales sau la cel la care a fost repartizata aleatoriu;
Nu stiu daca ati mai raspuns la aceasta intrebare, dar eu vreau sa stiu cum se va calcula pensia pe care o voi lua peste 30 de ani?
Singurul lucru clar la aceasta data este ca veti beneficia de doua pensii. Cea publica, pe baza contributiei la CAS virata la casa de pensii si cea privata obligatorie, pe baza contributiei virate automat fondului de pensii la care alegeti sa cotizati. Suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, din care se scad penalitatile de transfer si comisioanele legale.
Va recomandam sa cititi episodul 10 al ghidului pensiilor private, unde vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private explica de ce in acest moment nimeni nu va poate garanta o anumita valoare a pensiei private sau publice.
Daca lucrez ca muncitor detasat in strainatate, cu contract de munca in Romania, sunt obligat sa imi fac pensie privata?
Daca aveti pana in 35 de ani si aveti contract de munca incheiat cu un angajator roman, deci contribuiti la CAS, sunteti obligat sa participati la un fond de pensii administrate privat pe toata perioada detasarii in strainatate.