Sari direct la conținut

Raspunsuri la intrebari privind contributiile la fondurile de pensii administrate privat

HotNews.ro

Ce se intampla daca nu mai platesc contributia la CAS, deci nici pe cea la fondul de pensii privat? Cand si cum se transfera contributia de la angajator la administratorul fondului de pensii? Ce se intampla in cazul neachitarii la termen a contributiei? Cititi raspunsurile la unele dintre cele mai frecvente intrebari privind fondurile de pensii administrate privat.

Ce se intampla daca nu mai platesc contributia la CAS, deci nici pe cea la fondul de pensii privat?

Ramai in continuare participant cu drepturi depline la acel fond de pensii administrat privat. In contul tau personal suma acumulata pana la momentul incetarii contributiei va continua sa produca si o vei putea accesa odata cu deschiderea dreptului de pensie.

Ce se intampla daca sunt detasat in alta tara?

Poti sa platesti in continuare la fondul de pensii din Romania, pe toată durata detasarii.

Ce se intampla daca imi schimb locul de munca, domiciliul sau resedinta intr-o alta tara?

Poti opta intre a plati in continuare contributiile la un fond de pensii din Romania sau a plati contributiile la un alt fond de pensii aflat pe teritoriul tării respective, daca aceasta nu contravine legislatiei acestei tari.

Cand si cum se transfera contributia de la angajator la administratorul fondului de pensii?

Contributia se retine si se vireaza de catre angajator, odata cu contributia de asigurari sociale, in contul fondului de pensii administrate privat specificat in actul individual de aderare. Baza de calcul si termenele de plată a contributiei la fondul de pensii sunt aceleasi cu cele pentru contributia de asigurari sociale.

Cine vireaza contributiile la fondurile de pensii?

Instituţia de colectare vireaza contributiile, in termen de 3 zile lucratoare de la primirea lor, pe baza informatiilor furnizate de institutia de evidenţa. Nerespectarea de catre institutia de colectare sau de catre institutia de evidenţa a termenului prevazut pentru retinerea si virarea contributiilor, atrage plata dobanzilor sau penalitatilor de intarziere, in acelasi cuantum cu al celor stabilite pentru neplata obligatiilor bugetare .

.

Ce se intampla in cazul neachitarii la termen a contributiei?

In cazul neachitarii la termen a contributiei datorate fondului de pensii:

– se platesc dobanzi si penalitati de intarziere de catre persoana raspunzătoare de neplata la termen, in acelasi cuantum cu al celor stabilite pentru neplata obligatiilor bugetare

– institutia de colectare aplica modalitatile de executare silita si celelalte modalitati de stingere a debitelor

– dobanzile si penalitatile aferente se vireaz in contul tau individual, in termen de două zile lucratoare de la data achitarii lor, si asupra lor nu se datoreaza comisionul de administrare dedus din contributiile platite

Cum sunt evidentiati banii acumulati din contributii?

Fiecare participant are un cont individual in care se virează contributiile si transferurile sale de disponibilitati. Contributiile si transferul de lichiditati banesti la un fond de pensii se convertesc in unitati de fond in maximum doua zile lucratoare de la data incasarii acestora.

Ce se intampla in caz de invaliditate a participantului la o schema de pensii privata obligatorie?

In cazul pensionarii de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii (potrivit Legii nr. 19/2000), un participant poate obtine:

dacă activul sau personal net, nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime, stabilită de către CSSPP:

– o plata unica

– plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani

daca activul sau personal net este suficient pentru acordarea unei pensii private minime, stabilita de către CSSPP:

– o pensie privată

Ce se intampla cu banii din cont daca intervine decesul participantului?

La ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, se deschide cate un cont fiecarui beneficiar, in care se transfera activele cuvenite fieaăruia dintre beneficiari.

Beneficiarii (moştenitorii) pot:

– cumula conturile la un singur fond de pensii, daca au calitatea de participant la un alt fond de pensii

– primi o plata unica sau plăti esalonate in rate pe o durată de maximum 5 ani, fara a datora penalitati, daca nu are calitatea de participant. Plata drepturilor beneficiarului se face în termen de 10 zile lucratoare de la data solicitarii acestora.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro