Război în Ucraina, ziua 736: Vladimir Putin, discurs maraton în fața națiunii / Cum se văd din Cernăuți „unirea cu țara mamă” sau „prigoana românilor” / Bulgaria va livra în câteva zile Ucrainei 100 de transportoare blindate / Ucrainenii au doborât 13 avioane rusești în 12 zile
Trupele rusești au intrat în satul Robotîne din sudul regiunii Zaporojie și au preluat controlul mai multor clădiri din sat, punctul central al multor lupte recente, a anunțat joi ministerul rus al apărării, citat de Interfax. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, forțele rusești au continuat miercuri operațiunile ofensive în câteva puncte ale regiunii Zaporojie, dar nu au reușit niciun avans confirmat în zonă. Mai multe surse rusești au afirmat că forțele Moscovei continuă să lupte la periferia sudică a orașului Robotîne, adăugând că forțele ucrainene mențin poziții în nordul localității Robotîne, pe care au recucerit-o în contraofensiva de vara trecută.
SINTEZA ZILEI
- Statele Unite au calificat joi drept „iresponsabile” afirmaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin privind „ameninţarea reală” a unui război nuclear
- Comisia Europeană îl compară pe Putin cu Stalin şi-l consideră responsabil de toate consecinţele în Ucraina
- Donald Tusk spune că Polonia ar putea interzice importurile agricole din Rusia, după modelul Letoniei
- Polonia va lansa sateliți militari în 2025, afirmă ministrul adjunct al apărării / Lecțiile învățate din invazia Ucrainei
- Generalul Kirilo Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, a lansat un atac la adresa fostului comandant-șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, într-un semn rar de disensiune publică în rândul conducerii militare de la Kiev.
- Decesul opozantului Navalnîi: Opt state membre UE, între care și România, cer noi sancţiuni contra Rusiei
- Rusia interzice exporturile de benzină timp de șase luni pentru a „stabiliza” prețurile la pompă
- Emmanuel Macron spune, după declaraţiile sale despre trimiterea de trupe în Ucraina, că toate cuvintele sale au fost „cântărite” şi „măsurate”
Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 736 – LIVE pe HotNews.ro:
23:55 Statele Unite au calificat joi drept „iresponsabile” afirmaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin privind „ameninţarea reală” a unui război nuclear
„Nu este prima dată când asistăm la o retorică iresponsabilă din partea lui Vladimir Putin. Nu este un mod de a vorbi pentru liderul unui stat dotat cu armă nucleară”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.
23:21 Donald Tusk spune că Polonia ar putea interzice importurile agricole din Rusia, după modelul Letoniei
22:00Polonia va lansa sateliți militari în 2025, afirmă ministrul adjunct al apărării / Lecțiile învățate din invazia Ucrainei
Polonia intenționează să lanseze o serie de sateliți militari de observare în 2025, a declarat joi un ministru adjunct al apărării, citat de Reuters.
„Anul viitor, în calitate de Minister al Apărării și de armată poloneză, dorim să punem pe orbită primii noștri sateliți polonezi”, a declarat Cezary Tomczyk în timpul unui briefing de presă.
Rusia interzice exporturile de benzină timp de șase luni
21:22Oficial: Peste 270 de ucraineni au fost uciși de mine și explozibili în timpul războiului
Peste 270 de ucraineni, inclusiv 14 copii, au fost uciși de mine și alți explozibili de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, a declarat un oficial din cadrul Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei, citat de Kyiv Independent.
Aproape o treime din teritoriul Ucrainei, aproximativ 174.000 de kilometri pătrați, a fost minat de când Rusia și-a început războiul total împotriva țării, amenințând mii de oameni cu moartea sau rănirea, potrivit oficialilor ucraineni.
Curățarea terenului va fi o întreprindere masivă și va dura ani de zile.
20:52 Decesul opozantului Navalnîi: Opt state membre UE, între care și România, cer noi sancţiuni contra Rusiei
Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Suedia au cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei după moartea opozantului Aleksei Navalnîi. „Moartea lui Navalnîi este un alt semnal al represiunii accelerate şi sistematice în Rusia (…) Trebuie să ne intensificăm eforturile pentru ca leadership-ul politic al Rusiei şi autorităţile sale să fie trase la răspundere şi să impunem mai multe costuri pentru acţiunile lor, inclusiv prin sancţiuni”.
19:55Rusia interzice exporturile de benzină timp de șase luni pentru a „stabiliza” prețurile la pompă
Guvernul rus a anunțat joi interzicerea timp de șase luni, începând de vineri, a exporturilor de benzină, o decizie luată pentru a „stabiliza” prețurile la pompă pe piața internă în perspectiva alegerilor prezidențiale de la jumătatea lunii martie, potrivit AFP.
„De la 1 martie, guvernul introduce o interdicție temporară a exporturilor de benzină”, a precizat guvernul într-un comunicat.
Comisia Europeană îl compară pe Putin cu Stalin
19:24Jocurile Paralimpice: Ucrainenii se îndreaptă spre Paris în ciuda războiului
Impactul psihologic, perturbarea antrenamentelor, teama de lupte și relocarea forțată… Para-sportivii ucraineni se pregătesc pentru Jocurile Paralimpice de la Paris pe fondul războiului din ultimii doi ani, potrivit AFP.
„Principalul obiectiv al fiecărei zile era să rămânem în viață”, a declarat pentru AFP Danilo Șufarov, în vârstă de 34 de ani, amintindu-și zilele și nopțile petrecute sub bombardamente împreună cu soția sa la Marioupol în 2022.
La fel ca și vicecampionul paralimpic la înot 400 m la categoria S13 (deficiențe de vedere grave) la Beijing-2008, vedetele ucrainene care ar fi putut obține medalii la Jocurile de la Paris și-au văzut pregătirile trecute în plan secund în februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina.
19:02Comisia Europeană îl compară pe Putin cu Stalin şi-l consideră responsabil de toate consecinţele în Ucraina
Comisia Europeană l-a comparat joi pe preşedintele rus Vladimir Putin cu fostul dictator sovietic Iosif Stalin, atribuindu-i responsabilitatea pentru „toate consecinţele” războiului în Ucraina, după avertismentul dat de Putin Alianţei Nord-Atlantice în cazul în care ar trimite trupe în Ucraina.
18:05Emmanuel Macron spune, după declaraţiile sale despre trimiterea de trupe în Ucraina, că toate cuvintele sale au fost „cântărite” şi „măsurate”
17:08 Generalul Kirilo Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, a lansat un atac la adresa fostului comandant-șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, într-un semn rar de disensiune publică în rândul conducerii militare de la Kiev.
Redactorul-șef al Novaia Gazeta, critică la adresa lui Putin, a fost arestat
16:01 Miniștrii europeni ai apărării și de externe se vor întâlni la Paris în zilele următoare pentru a discuta despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei și Republicii Moldova, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe.
El a adăugat că statele europene vor discuta despre noi măsuri concrete pentru Ucraina și despre cum să apere țările destabilizate de Rusia, în special Republica Moldova. (Reuters)
15:48Serghei Sokolov, redactorul-şef al Novaia Gazeta, o publicaţie critică la adresa Kremlinului, care deja nu mai funcţiona în ţară, a fost arestat miercuri dimineaţă la Moscova, chiar în timp ce Vladimir Putin îşi rostea discursul către naţiune.
15:37Parlamentul European: Guvernul rus și Vladimir Putin însuși sunt responsabili de moartea lui Alexei Navalnîi.
Președintele rus Vladimir Putin poartă „responsabilitatea” pentru moartea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, a subliniat Parlamentul European într-o rezoluție votată joi.
Donald Tusk: Occidentul să se trezească şi să se pregătească militar
15:22 Donald Tusk, după discursul lui Putin: Occidentul să se trezească şi să se pregătească militar
Nu există niciun dubiu că vorbele lui Vladimir Putin despre faptul că Rusia se înarmează şi îşi pune economia în regim de război sunt adevărate, a declarat premierul polonez Donald Tusk, referindu-se la discursul anual rostit joi de liderul de la Kremlin în faţa Adunării Federale. El a spus că toate declaraţiile şi deciziile liderului rus ar trebui să fie luate drept intenţii reale ale acestuia, iar „cursa înarmării” pe care Rusia o impune lumii arată că Occidentul trebuie să se trezească.
15:06 Ucraina a identificat 511 persoane suspectate de crime de război comise de ruși după februarie 2022 și a pronunțat deja 81 de condamnări, a declarat joi, la Kiev, procurorul general al acestei țări.
Andriy Kostin a luat cuvântul la o conferință privind crimele de război, alături de procurorii-șefi din Polonia, Lituania și România și de președintele serviciului de justiție al UE, Eurojust. În cadrul unei conferințe de presă care a urmat întâlnirii lor, procurorii au anunțat semnarea unei prelungiri cu doi ani a activității Echipei comune de anchetă, o inițiativă a cinci țări din UE pentru investigarea crimelor de război.
Rusia a negat că trupele sale au comis crime de război, în ciuda faptului că în conflict au fost uciși mii de civili ucraineni. Echipa comună de anchetă desfășoară ceea ce șeful Eurojust, Ladislav Harman, spune că este „cea mai mare investigație de crime de război din istorie”.
Ucrainenii au doborât 13 avioane rusești în 12 zile
14:53 Armata ucraineană a afirmat că joi a doborât în total trei avioane rusești Su-34.
„După operațiuni de luptă reușite împotriva unui avion inamic azi-noapte, alte două avioane rusești au fost distruse: bombardiere de vânătoare Su-34 în sectoarele Avdiivka și Mariupol”, a declarat șeful armatei Oleksandr Sîrski pe aplicația de mesagerie Telegram.
Ministerul ucrainean al apărării a adăugat „că au fost distruse 13 avioane rusești în 12 zile, așa că rămânem fără glume în ce privește aeronavele rusești”.
14:39 Polonia nu exclude introducerea unei interdicții asupra produselor agricole din Rusia, a declarat joi premierul polonez în timpul unei vizite la Varșovia a omologului său din Letonia, țară care a implementat deja o astfel de interdicție.
La fel ca o mare parte din Europa, Polonia a fost zguduită de proteste în ultimele săptămâni, fermierii demonstrând împotriva reglementărilor de mediu ale Uniunii Europene și a ceea ce ei spun că este o concurență neloială din partea Ucrainei.
Cu toate acestea, premierul polonez Donald Tusk a declarat că produsele agricole din Rusia și Belarus cauzează, de asemenea, distorsiuni ale pieței. „Letonia a decis să pună în aplicare un embargo asupra importurilor de produse (agricole) din Rusia.om analiza cazul Letoniei și nu exclud că Polonia va lua o inițiativă similară”, a declarat Donald Tusk într-o conferință de presă.
14:01După ce a ordonat suspendarea participării Rusiei la Tratatul New START privind armele nucleare, Vladimir Putin a declarat miercuri că nu intenționează să reia discuțiile cu SUA pe acest subiect și că forțele nucleare strategice ale Moscovei sunt „gata de utilizare”.
Vladimir Putin, discurs maraton în fața națiunii
13:21Președintele Vladimir Putin i-a îndemnat din nou pe ruși să renunțe la consumul de alcool, reluând în timpul discursului său în fața națiunii una dintre tezele despre care a vorbit tot mai des în ultimii ani.
12:30Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri în timpul discursului său adresat națiunii că avertismentele statelor occidentale potrivit cărora Rusia s-ar pregăti să atace Europa sunt „prostii”.
11:45 Anton Siluanov, ministrul rus al finanțelor, a avertizat Occidentul că o confiscare a activelor rusești pe care le-a blocat ar duce la „erodarea” dolarului.
11:10Președintele rus Vladimir Putin își ține joi discursul anual din fața parlamentului, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de alegerile care îi vor oferi un nou mandat de șase ani la Kremlin. Putin, aflat la putere în calitate de președinte sau premier de 25 de ani, folosește discursul transmis la televiziune pentru a trimite semnale către ruși, dar și către alte țări.
Soldați din trupele speciale ucrainene, uciși într-un raid pe Tendra Spit
10:48Mai mulți soldați ucraineni din trupele speciale ale Centrului Naval 73 au murit în timpul unei misiuni pe Tendra Spit, o lungă și îngustă fâșie de nisip din Marea Neagră ce ține de regiunea Herson.
Forțele speciale au confirmat informația printr-o postare pe Telegram în care spune că cei care au căzut la datorie au „asigurat retragerea principalelor forțe ale grupului după ce au finalizat o misiune specială”.
Pe rețelele de socializare au apărut imagini șocante cu soldați ucraineni uciși și bărcile în care veniseră.
10:00 Ucrainenii spun că forțele ruse au avut pierderi foarte mari ieri: 1.150 de soldați, 23 de tancuri, 44 de alte blindate de puptă, 41 de tunuri, 40 diferite vehicule, 7 echipamente speciale, și 2 sisteme antiaeriene.
„Freedom means the opportunity to be what we never thought we would be.”
Daniel J. BoorstinThe combat losses of the enemy from February 24, 2022 to February 29, 2024. pic.twitter.com/QbJh0R7DcE
— Defense of Ukraine (@DefenceU) February 29, 2024
Ucrainenii au doborât un Su-34, al șaptelea din ultimile zece zile
09:38 Se pare că forțele ucrainene au efectuat un alt atac cu sistemel HIMARS asupra unei concentrări de personal rusesc din regiunea ocupată Donețk, ceea ce a stârnit din nou furia bloggerilor militari ruși, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.
Un utilizator rus de Telegram, care pretinde că este angajat al unei secții nespecificate a serviciilor speciale rusești, a raportat că un atac ucrainean cu HIMARS a lovit o concentrare de personal al Brigăzii 155 de infanterie navală în timpul unei ceremonii militare de premiere în Olenivka, regiunea Donețk, în seara zilei de 27 februarie.
Sursa rusă a afirmat că lovitura a ucis 19 persoane, inclusiv pe comandantul adjunct al brigăzii, un maior și un căpitan, și a rănit 12 persoane, inclusiv pe comandantul brigăzii, colonelul Mihail Gudkov.
Forțele ucrainene au efectuat recent alte două lovituri HIMARS similare împotriva concentrărilor de trupe rusești, vizând un teren de antrenament în apropiere de Volnovakha ocupată, regiunea Donețk, la 20 februarie, și un teren de antrenament în Podo-Kalynivka ocupată, regiunea Herson, la 22 februarie.
09:05 Un avion de luptă rusesc Su-34 a fost doborât azi-noapte în jurul orei 01.00 în zona frontului de est, au transmis forțele aeriene ucrainene pe Telegram.
Anunțul vine după ce, marți, armata ucraineană a spus că a doborât alte două aeronave de atac Suhoi-34. De asemenea, tot luna aceasta, pe data de 17, ucrainenii au anunțat că au doborât un Su-34 și un Su-35 ale aviației inamice. În total, potrivit ucrainenilor, în ultimele zece zile au fost doborâte 7 avioane Su-34 rusești.
Bulgaria va livra în câteva zile 100 de transportoare blindate
08:40 Ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, a anunțat că „în câteva zile” vor fi livrate Ucrainei 100 de transportoare blindate pentru trupe (APC), potrivit postului BTV; citat de Kyiv Independent.
„Transportoarele blindate pentru trupe se află încă la Sofia. Ele vor fi transferate în câteva zile, dar nu voi spune datele exacte”, a declarat Tagarev.
Parlamentul bulgar a aprobat, în decembrie anul trecut, furnizarea gratuită către Ucraina a 100 de vehicule blindate din stocurile Ministerului de Interne, împreună cu armament și piese de schimb. Decizia de a trimite APC-urile a trebuit să treacă peste un veto al președintelui bulgar Rumen Radev.
Livrarea vehiculelor blindate a fost amânată inițial din cauza costurilor ridicate de transport. Tagarev a declarat că partea bulgară a așteptat ca partenerii NATO să ajute cu cheltuielile pentru transport.
08:23 O persoană s-a apropiat de un protestatar rus și i-a strâns mâna, mulțumindu-i pentru curajul său. O alta s-a s-a dus la magazin pentru a cumpăra produse de igienă, alimente și cărți pe care să i le aducă în detenție, scrie Reuters.
Andrei Vyazov a fost încarcerat pe 16 februarie în orașul Krasnodar din sudul țării, fiind unul dintre cei peste 400 de protestatari reținuți la evenimentele organizate în Rusia în memoria lui Alexei Navalnîi, cel mai aprig critic al Kremlinului, care a murit luna aceasta într-o colonie penală din zona arctică.
În ciuda mașinăriei de stat care lucrează non-stop pentru a suprima orice semn de disidență cu privire la invazia Rusiei în Ucraina și, mai recent, la moartea în detenție a disidentului Navalnîi, semne de opoziție încă pâlpâie.
„Tuturor ne este teamă, dar acum este momentul în care suntem solidari unii cu alții. Oamenii sunt gata să ajute indiferent de situație”, a declarat Anastasia Panchenko, o fostă membră a echipei lui Navalnîi din Krasnodar, care trăiește acum în Tbilisi, Georgia.
Cum se văd din Cernăuți „unirea cu țara mamă” sau „prigoana românilor”
08:07Cum se văd din Cernăuți „unirea cu țara mamă” sau „prigoana românilor”, subiecte sensibile în Ucraina și manipulate politic de AUR sau Diana Șoșoacă.
HotNews.ro a mers în Cernăuți și a vorbit cu români pentru a afla cât adevăr și câtă manipulare sunt în subiectele legate de comunitatea românească din Ucraina, folosite, atât de unii lideri politici din România, cât și de televiziuni sau de înalți prelați ai bisericii.
07:45Macron, necesara terapie de șoc comunicațională. Schimbare de strategie pentru aliații europeni ai Ucrainei? – editorial Alexandru Gussi
„Într-o sferă publică europeană saturată de declarații fără consecințe, cea a președintelui Emmanuel Macron despre posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina are toate șansele să devină un reper important. Asta nu numai pentru că sparge un tabu, nu numai pentru că răspunde direct realității de pe front a înaintării trupelor ruse, ci mai ales pentru că semnalează constatarea eșecului strategiei de până acum, care a urmărit prioritar evitarea escaladării. Deci semnalează sau cel puțin încearcă să provoace o inflexiune a strategiei europenilor față de Rusia.”
Putin ține joi discursul său anual din fața Adunării Federale
07:35 Vladimir Putin se va adresa joi Adunării Federale, în faţa căreia va rosti discursul său anual, cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din 15-17 martie la care nu are niciun fel de emoţii – va fi reales pentru un nou mandat de şase ani.
07:08Un economist avertizează că Rusia este „în pragul morții”: „Economia va exploda”.
În condițiile în care tocmai s-au împlinit doi ani de război în Ucraina după invazia rusă, mulți experți se întreabă cum reușește Rusia să se asigure că economia sa nu numai că evită inflația sau recesiunea semnificativă, ci reușește și să crească chiar mai mult decât în alte țări europene.
06:36Procuratura britanică a anunțat că va prezenta acuzații de spionaj în favoarea Rusiei împotriva unui al șaselea bulgar. Bărbatul este prezentat drept Tihomir Ivanov Ivancev, în vârstă de 38 de ani.
00:04 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a declarat sprijinul „în principiu” faţă de planul de pace în zece puncte prezentat în anul 2022 de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ce prevede retragerea necondiţionată a trupelor ruse din Ucraina, dar a cerut „mai multă diplomaţie”, în timp ce ministrul de externe rus Serghei Lavrov este aşteptat vineri într-o vizită oficială de două zile în Turcia.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:
- Transnistria a acuzat Republica Moldova de „genocid” și a „rugat” Moscova să îi vină în ajutor, fără a face nicio mențiune de „alipirea” la Rusia. „Protejarea” locuitorilor din Transnistria este „o prioritate” pentru Rusia, a reacționat Moscova după ce Tiraspolul i-a cerut „ajutorul”.
- Guvernul Republicii Moldova a respins „declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului: „Regiunea beneficiază de pe urma politicilor Chişinăului”. Fost vicepremier pentru Reintegrare din Republica Moldova, după ce Transnistria „a rugat Moscova” să-i vină în ajutor: „Dacă au adresat scrisoarea deputaților ruși și nu lui Putin, înseamnă că nu doresc schimbarea status quo-ului în regiune”.
- Presa de la Moscova susține că trupele rusești au ajuns la un kilometru de orașul ucrainean Ceasiv Yar, supranumit „Poarta către Bahmut”, în timp ce comandamentul de la Kiev spune că în direcția orașului se dau lupte grele.
- Iulia Navalnaia, discurs emoționant în plenul Parlamentului European: Putin este în stare de orice, nu se poate negocia cu el / Nu aveți de-a face cu un politician, ci cu un monstru sângeros / Putin mi-a torturat și ucis soțul.
- Documente clasificate scurse în presă arată că Rusia a exersat folosirea unor arme nucleare tactice în fazele inițiale ale unui eventual conflict major cu o altă putere mondială și a făcut simulări inclusiv pentru o invazie din partea Chinei.
- Zelenski: „Nu avem timp şi nici alternative” în faţa ofensivei ruse, ajutorul militar trebuie intensificat. Preşedintele ucrainean le-a cerut miercuri aliaţilor săi decizii care să grăbească furnizarea de arme şi muniţii.
- Bugetul militar al Italiei urmează să fie redus din nou în acest an, îndepărtând şi mai mult ţara de ţinta NATO de 2% din PIB chiar şi la orizontul lui 2028, a indicat miercuri ministrul apărării, Guido Crosetto.
- Polonia ia în calcul închiderea temporară a frontierei cu Ucraina pentru schimburile de mărfuri. Vicepremierul ucrainean Kubrakov a spus, la rândul său, că țara sa nu are de gând să închidă frontiera cu Polonia.
- Zelenski îi mulțumește liderului sârb pentru sprijin. Președintele ucrainean i-a mulțumit miercuri lui Aleksandar Vucic pentru sprijinul acordat în războiul de doi ani dintre Kiev și Rusia și s-a angajat să lucreze în continuare la planul Kievului de a pune capăt conflictului.
- Condamnarea disidentului și laureatului Nobel rus Oleg Orlov este o nouă tentativă a regimului lui Vladimir Putin de a-i reduce la tăcere pe criticii săi din Rusia și să își „termine treaba”, a declarat miercuri Comitetul Nobel de la Oslo.
- Armata ucraineană a prezentat miercuri noi imagini cu obuzierul autopropulsat 2S22 „Bohdana” produs de industria de apărare a Ucrainei, dezvăluind în premiera că acesta a fost modificat pentru a trage cu muniții „Excalibur”.
–––––-