Război în Ucraina, ziua 745: SUA s-au pregătit „riguros” pentru un potenţial atac nuclear rusesc în Ucraina la sfârşitul lui 2022 / Bulgaria spune că a produs mai multă muniție decât tot restul Europei în 2023 / Papa declară că Ucraina ar trebui să aibă curajul „steagului alb”
Turcia este pregătită să găzduiască un summit între Ucraina și Rusia pentru a pune capăt războiului, a declarat vineri președintele Tayyip Erdogan, după discuții cu Volodimir Zelenski la Istanbul. În cadrul unei întrevederi care a durat aproximativ o oră, Erdogan și Zelenski au vorbit despre evoluțiile din războiul dintre Ucraina și Rusia, despre securitatea maritimă în Marea Neagră, inclusiv despre fostul acord privind cerealele, și despre cooperarea în industria de apărare, potrivit celor două părți.
Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 745 – LIVE pe HotNews.ro:
08:38Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici
20:19Donald Tusk, întâlnire cu fermierii polonezi, sâmbătă, dar fără a se ajunge la un acord privind încetarea protestelor de la granița cu Ucraina, semnalează The Kyiv Independent.
Publicația ucraineană citează Polskie Radio, care a relatat că premierul polonez Donald Tusk nu a reușit să ajungă la vreun acord cu fermierii polonezi, în timpul unei întâlniri desfășurate sâmbătă, pentru a pune capăt protestelor acestora împotriva importurilor agricole ucrainene.
19:47Papa Francisc a declarat într-un interviu că Ucraina ar trebui să aibă ceea ce el a numit curajul „steagului alb” şi să negocieze sfârşitul războiului cu Rusia care a izbucnit după invazia la scară largă a Moscovei, în urmă cu doi ani, şi în care au murit zeci de mii de persoane.
SUA s-au pregătit pentru un potenţial atac nuclear rusesc în Ucraina
18:50 CNN: Statele Unite s-au pregătit „riguros” pentru un potenţial atac nuclear rusesc în Ucraina la sfârşitul anului 2022
Administraţia Biden a fost îngrijorată că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina la sfârşitul anului 2022, astfel că SUA au început „să se pregătească riguros” pentru un asemenea scenariu, care nu este exclus să reapară ca posibilitate, au declarat pentru postul CNN doi oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei americane.
18:38Un focar de scarlatină a fost înregistrat în regiunea Odesa, potrivit centrului regional pentru controlul și prevenirea bolilor. În 2024, au fost înregistrate 61 de cazuri de scarlatină în rândul copiilor, inclusiv un deces din cauza complicațiilor. Agenția amintește că în 2023 au fost înregistrate 182 de cazuri de scarlatina, adică de 2,6 ori mai multe decât în 2022.
18:17 Părinţii opozantului rus Aleksei Navalnîi, mort în detenţie la mijlocul lui februarie, au mulţumit miilor de ruşi veniţi să-i aducă un omagiu la mormântul său de la Moscova după înhumarea lui în urmă cu aproape zece zile. „Mulţumim că vă amintiţi, această amintire ne dă speranţă!”, au transmis Anatoli Navalnîi şi Liudmila Navalnaia.
16:30Un băiat de 16 ani a fost ucis în urma unui bombardament rusesc în regiunea Dnipropetrovsk, relatează The Kyiv Independent. Potrivit guvernatorului regiunii ucrainene Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, forțele rusești au bombardat un sat de lângă Nikopol în cursul dimineții de sâmbătă, ucigând un băiat de 16 ani și rănind o altă persoană.
Daune la compania aeronautică rusească Beriev după un atac cu drone al ucrainenilor
16:02 În interviul său pentru Süddeutsche Zeitung, difuzat sâmbătă, șeful diplomaţiei britanice David Cameron a reafirmat utilitatea, în opinia lui, a armelor cu rază de acţiune lungă pentru a susţine Ucraina şi a evocat ideea de a ajuta Berlinul să îşi depăşească reticenţele în a furniza Kievului rachete Taurus de fabricaţie germană.
Întrebat dacă Londra ar putea ajuta Germania să rezolve problemele care împiedică livrarea de rachete Taurus, Cameron a spus: „Suntem hotărâţi să lucrăm în strânsă colaborare cu partenerii noştri germani asupra acestei probleme, la fel ca alţii, pentru a ajuta Ucraina”.
Apoi, Cameron a fost întrebat privire la opţiunea deja evocată în ianuarie de presă: cea privind un fel de troc în care Berlinul să furnizeze rachete Taurus Londrei şi apoi Marea Britanie alte rachete Storm Shadow Ucrainei. „Suntem gata să examinăm toate opţiunile pentru a obţine un impact maxim pentru Ucraina. Însă eu nu voi da detalii şi nu voi dezvălui adversarilor noştri ceea ce noi intenţionăm să facem”, a spus Cameron.
15:37 Următorul summit în format Ramstein al Grupului de Contact pentru Ucraina (UDCG) va avea loc pe 19 martie la Baza Aeriană Ramstein din Germania, a anunțat serviciul de presă al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa pentru Radio Free Europe/Radio Liberty.
UDCG cuprinde peste 50 de țări, inclusiv toate cele 31 de state membre NATO, și se reunește periodic din aprilie 2022 pentru a coordona sprijinul militar acordat Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii rusești.
„(Secretarul american al Apărării, Lloyd) Austin a invitat din nou miniștrii apărării și înalți oficiali militari din întreaga lume pentru a discuta despre criza din Ucraina și despre diverse probleme de securitate cu care se confruntă aliații și partenerii SUA”, au spus Forțele Aeriene ale SUA din Europa.
14:54 Atacul cu drone de azi-noapte al ucrainenilor a produs daune la compania aeronautică Beriev din Taganrog, ce produce avioane amfibii Be-200, potrivit canalului rus de Telegram Astra.
Fabrica repară, de asemenea, avioane rusești de avertizare timpurie și control Beriev A-50, a declarat Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, potrivit Kyiv Independent.
Informația este interesantă, în condițiile în care ucrainenii se pare că au doborât două A-50 în ultimele două luni, în condițiile în care Rusia are un număr extrem de limitat de astfel de aeronave, esențiale pentru forțele sale aeriene și de rachete.
Ministrul de externe polonez: „Prezenţa forţelor NATO în Ucraina nu este de neconceput”
14:31 Într-un interviu acordat cotidianului german Süddeutsche Zeitung și publicat sâmbătă, șeful diplomației britanice David Cameron și-a exprimat opoziția față de trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, chiar și numai pentru a antrena soldați.
Întrebat dacă este înțelept, în situația actuală, să excludem trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, Cameron a declarat: „Misiunile de instruire se desfășoară cel mai bine în afara țării. În Marea Britanie, am antrenat 60.000 de soldați ucraineni”. „Ar trebui să evităm să creăm ținte evidente pentru Putin”, a spus el. (AFP)
14:26Ministrul de externe polonez e de partea lui Emmanuel Macron: „Prezenţa forţelor NATO în Ucraina nu este de neconceput”
„Apreciez iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron, pentru că lui Putin trebuie să-i fie frică, nu nouă să ne fie frică de Putin”, a declarat Sikorski.
13:34 Apărarea aeriană rusă a doborât un avion de vânătoare ucrainean MiG-29 deasupra regiunii Donețk, a afirmat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă RIA.
Autoritățile ucrainene nu au raportat pierderi de avioane de vânătoare în ultimele zile, a adăugat Reuters.
Bulgaria spune că a produs mai multă muniție decât tot restul Europei în 2023
12:27Rusia a afirmat sâmbătă că a distrus 47 de drone ucrainene în cursul nopții, în principal în regiunea Rostov, aflată la granița cu Ucraina, transmite AFP.
„Sistemele de apărare antiaeriană au interceptat și distrus o dronă deasupra regiunii Belgorod, două în regiunea Kursk, trei în regiunea Volgograd și 41 în regiunea Rostov”, a afirmat armata rusă pe rețelele de socializare.
Regiunea Rostov din sudul Rusiei este un centru important pentru planificarea operațiunilor rusești împotriva Ucrainei.
Guvernatorul său, Vasili Golubev, a afirmat pe rețelele de socializare că unul dintre aceste atacuri a lovit orașul Taganrog, pe malul Mării Azov, în apropiere de o regiune din Ucraina ocupată de Rusia. El a precizat că un salvator a fost rănit, dar a dat asigurări că „nu există victime”.
12:11Bulgaria a produs anul trecut mai multă muniție decât tot restul Europei.
În 2023, producţia de muniţie a Bulgariei a depăşit-o pe cea a restului Europei, a declarat ministrul Economiei şi Industriei, Bogdan Bogdanov, la o reuniune a Comisiei parlamentare pentru politică economică.
Rusia nu va mai exporta benzină timp de 6 luni
11:40 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:
- Rusia a introdus pe 1 martie 2024 o interdicție de șase luni asupra exporturilor de benzină, cu scopul de a stabiliza prețurile pe piața internă pe fondul creșterii cererii. Rezoluția nr. 243 a guvernului rus din 29 februarie 2024 restabilește embargoul asupra exporturilor care s-a aplicat inițial doar în perioada 21 septembrie 2023 – 17 noiembrie 2023.
- Capacitățile de rafinare ale Rusiei probabil că au fost reduse temporar din cauza multiplelor lovituri cu drone ucrainene împotriva rafinăriilor din Rusia. Interdicția de export va reduce presiunea asupra ofertei și va permite Rusiei să facă reparații la rafinăriile sale.
- Reparațiile vor dura probabil mai mult decât în mod normal, deoarece sancțiunile occidentale împiedică importul unor componente necesare.
- Guvernul rus va fi deosebit de atent la creșterea prețurilor la benzină și la alte produse de bază zilnice în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din Rusia, ce vor avea loc pe 15-17 martie.
11:23 Ministrul de externe al Ucrainei avertizează Occidentul: Strategia de a ne furniza ajutoare cu picătura nu mai funcționează.
„S-a terminat (cu această strategie) şi, dacă lucrurile continuă după cum se derulează în prezent, aceasta nu se va termina bine pentru noi toţi”, a adăugat Kuleba în timpul unei conferinţe de presă la finalul unei întrevederi cu omologii săi francez, lituanian, leton şi eston.
Traficul auto, suspendat pentru o oră pe podul Kerci
11:02 Traficul auto a fost suspendat pentru scurt timp sâmbătă pe podul Crimeei, au anunțat autoritățile ruse, o măsură luată adesea din cauza unor atacuri ucrainene sau din cauză că erau așteptate lovituri.
Traficul a fost reluat o oră mai târziu, au precizat autoritățile într-un mesaj pe aplicația de mesagerie Telegram.
Podul Kerci face legătura între Rusia continentală și Crimeea, pe care Moscova a „anexat-o” de la Ucraina în 2014, dar pe care Kievul o consideră în continuare teritoriul său. (Reuters)
10:16 Administrația militară a regiunii ucrainene Herson a publicat o imagine cu o clădire lovită de o bombă aeriană a armatei ruse.
Salvatorii au reușit să deblocheze două persoane în vârstă din apartamentele lor, potrivit sursei citate.
❗️The photo shows a residential building in #Kherson that was hit by a Russian army aerial bomb a few hours ago. Rescuers managed to unblock two elderly people from the flat, the Regional Military Administration reported.
\uD83D\uDCF7: Kherson RMA pic.twitter.com/ywwEDjUtrL
— KyivPost (@KyivPost) March 8, 2024
Scorul pe care Putin vrea să-l obțină la prezidențiale
09:39 Un sondaj recent sugerează că Kremlinul urmărește ca „nivelul de susținere” al președintelui rus Vladimir Putin să fie de aproximativ 80% la viitoarele alegeri prezidențiale din 17 martie, notează Institutul pentru Studiul Războiului.
Fundația de Opinie Publică, o instituție rusă de profil, a raportat joi că aproximativ 83% dintre rușii intervievați îl privesc favorabil pe Putin și că aproximativ 82% intenționează să voteze pentru el la viitoarele alegeri prezidențiale.
Cifrele Fundației pentru Opinie Publică sunt în concordanță cu afirmațiile recente ale unor voci de opoziție din Rusia care au spus că cei de la Kremlin urmăresc să obțină la alegeri o prezență la vot de 70-80% și ca Putin să câștige alegerile cu 80% din voturi.
Kremlinul folosește probabil estimările privind o prezență mare la vot și sprijinul puternic pentru Putin cu scopul de a stabili condițiile informaționale pentru a prezenta societatea rusă ca fiind încrezătoare și unită în jurul lui Putin și a planurilor sale.
Ministru ucrainean: Situația se înrăutățește zilnic la centrala Zaporojie
09:04 Siguranța la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc, se înrăutățește zilnic, a declarat vineri ministrul ucrainean al energiei.
Declarația vine după ce, joi seară, Consiliul guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, formată din 35 de țări, a adoptat o rezoluție care condamnă ocuparea de către Rusia a celei mai mari centrale nucleare din Europa și își exprimă „îngrijorarea gravă” față de lipsa de personal și de întreținere la doi ani de la capturarea acesteia.
„Situația generală se îndreaptă spre (un) accident nuclear și este foarte important să încheiem imediat această prezență (rusă)”, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, într-o conferință de presă.
AIEA, care are o mică delegație la centrală, afirmă că situația de la Zaporojie rămâne precară. Centrala a pierdut racordarea la energia externă de opt ori în ultimele 18 luni, forțând-o să se bazeze pe generatoare diesel pentru a răci combustibilul din reactoare și a evita o potențială catastrofă. (Reuters)
08:58 Armata rusă a atacat azi-noapte cu 15 drone de tip Shahed lansate din zonele Chauda (Crimeea) și Primorsko-Akhtarsk (Rusia), au anunțat sâmbătă dimineață, pe Telegram, forțele aeriene ucrainene.
„Unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene și grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ucrainene au fost implicate în respingerea atacului aerian”, potrivit sursei citate.
„Ca urmare a operațiunilor de luptă, apărarea aeriană a distrus 12 drone Shahed în regiunile Dnipro, Donețk și Poltava”, se mai spune în mesaj.
Rușii ar fi avut pierderi enorme de echipamente ieri
08:52 Ucrainenii spun că armata rusă a vut pierderi enorme de echipamente ieri: 6 tancuri, 25 de alte blindate de luptă, 53 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 3 sisteme antiaeriene, 85 diferite vehicule și 10 echipamente speciale.
„True courage is being afraid, and going ahead and doing your job anyhow. That’s what courage is.”
Norman SchwarzkopfThe combat losses of the enemy from February 24, 2022 to March 9, 2024. pic.twitter.com/77B6oYIINu
— Defense of Ukraine (@DefenceU) March 9, 2024
00:38 Ucraina va primi 6 miliarde de euro de la UE în următoarele două luni, spune premierul Denîs Şmîhal
„În acest an, ne propunem să primim aproximativ 16 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Ucraina va avea resursele necesare pentru a lupta şi a învinge. Este obiectivul nostru cheie şi vom face tot ce este posibil pentru aceasta”, a afirmat Şmîhal.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:
- Ucraina va primi 6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană în următoarele două luni, a declarat vineri premierul Denîs Şmîhal.
- Ministrul britanic al apărării Grant Shapps a insistat vineri, în timpul vizitei sale la Kiev, că Ucraina „trebuie să câştige războiul” cu Rusia şi pentru aceasta aliaţii ei trebuie să-şi intensifice sprijinul.
- Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut să înceteze imediat discuţiile despre o eventuală trimitere a unor trupe străine în Ucraina, idee lansată de preşedintele francez Emmanuel Macron
- Dmitri Medvedev, din nou dezlănțuit: Biden luptă pentru fascişti, încearcă persistent să înceapă al treilea război mondial, e ruşinea Americii.
- Letonia le ordonă ruşilor care nu mai au permis de rezidenţă să părăsească ţara, aceasta fiind prima dată când autorităţile de la Riga adoptă o asemenea măsură.
- Maia Sandu, la Paris: Vladimir Putin trebuie oprit. Dacă vrem pace, trebuie să ajutăm Ucraina în toate modurile posibile.
- MAE avertizează cetățenii români să nu participe ca observatori la alegerile din Rusia. Bucureștiul nu recunoaște legitimitatea alegerilor care vor avea loc și în regiunile anexate de Rusia din Ucraina.
–––––-