Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 788: Rușii își vor intensifica ofensiva până vine ajutorul SUA pentru Ucraina – ISW / Reacția AUR la acuzațiile venite din Ucraina / România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina

HotNews.ro
Memorial în centrul Kievului pentru ucrainenii uciși în războiul declanșat de Rusia, Foto: Francisco Seco / AP / Profimedia
Memorial în centrul Kievului pentru ucrainenii uciși în războiul declanșat de Rusia, Foto: Francisco Seco / AP / Profimedia

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat sâmbătă, cu un larg sprijin bipartizan, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă asistență de securitate Ucrainei, Israelului și Taiwanului, în ciuda opoziției acerbe a republicanilor de linie dură. Pachetul merge acum la Senatul majoritar democrat, care a adoptat o măsură similară în urmă cu mai bine de două luni, ar putea fi adoptat în mod final săptămâna viitoare, iar apoi va merge la președintele Joe Biden pentru promulgare.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 787 – LIVE pe HotNews.ro:

22:30Volodimir Zelenski, în mesajul video de duminică seară: Trebuie să reducem timpul dintre decizii și furnizarea efectivă de armament soldaților noștri

Președintele ucrainean a făcut apel duminică la eforturi pentru a se reduce la minimum timpul scurs între deciziile politice de a furniza ajutor militar și înzestrarea propriu-zisă a soldaților de pe front.

22:01Forțele ruse au atacat orașul Harkov duminică seară, rănind cel puțin un civil, a transmis guvernatorul din Harkov, Oleh Siniehubov, citat de The Kyiv Independent.

Conform sursei citate, un tânăr de 19 ani din Harkov a suferit răni de schije la picioare și este internat. Nu au fost raportate alte victime.

21:12 Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, a confirmat că nava rusească Kommuna a fost lovită în golful Sevastopol duminică dimineață și a afirmat că „este clar că nu mai este în stare să îndeplinească misiuni”, scrie Reuters.

O postare de pe canalul de Telegram al forțelor armate ucrainene spunea că nava era una dintre cele mai vechi operate de marina rusă și fusese lansată în 1913.

General polonez: NATO ar trebui să îl avertizeze pe Putin că va doborî orice rachetă care zboară, de exemplu, în direcţia Poloniei sau a României

20:25Statele Unite ar putea începe transferul sistemelor de rachete tactice cu rază lungă de acțiune (ATACMS) în Ucraina „până la sfârșitul săptămânii viitoare”, a declarat senatorul democrat Mark Warner pentru CBS, conform The Kyiv Independent.

Amintim că sâmbătă Camera Reprezentanţilor din SUA a votat, sâmbătă, un pachet de ajutor cheie de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi regiunea Indo-Pacific.Această asistenţă militară şi economică, rezultatul unor luni de negocieri extrem de tensionate şi laborioase, trebuie aprobată acum de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc chiar marţi.

19:50La nivelul NATO ar trebui să se ia decizia de a doborî rachetele din spaţiul aerian ucrainean care se îndreaptă spre Polonia sau România, susţine generalul polonez Waldemar Skrzypczak, fost comandant al Forţelor Terestre şi fost ministru adjunct al Apărării Naţionale al Poloniei.

18:34 Polonia, Lituania și alți aliați din cadrul NATO, inclusiv SUA, au început duminică un exercițiu militar în jurul Coridorului Suwalki, relatează Kyiv Independent.

Coridorul Suwałki – o fâșie îngustă de pământ de aproximativ 60 km la granița dintre Polonia și Lituania, mărginită pe de o parte de Belarus și de cealaltă de enclava rusă Kaliningrad – este singurul coridor terestru care leagă statele baltice de alți membri NATO, o porțiune de pământ care, în cazul unui conflict cu Rusia, ar putea fi lovită din ambele părți de focuri de artilerie.

Exercițiul a fost planificat în comun în 2022 de către armatele poloneză și lituaniană și implică cel puțin 1.500 de soldați și sute de echipamente, a precizat televiziunea publică lituaniană LRT.

VIDEO Reacția NATO la pericolul din Marea Neagră

17:07 VIDEO Reacția NATO la pericolul din Marea Neagră: Imagini de pe vânătorul de mine M270, cea mai noua navă din Flota României

Peste 2.200 de militari, dintre care aproape 400 străini, s-au antrenat în ultimele două săptămâni în cadrul celui mai mare exercițiu NATO din Marea Neagră. HotNews.ro a participat la câteva dintre scenariile Sea Shield 24 de la bordul primului vânător de mine românesc M-270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, cea mai nouă navă din Flota României.

16:52Evoluțiile pe front: Rușii revendică preluarea controlului asupra unui sat în direcţia Ceasiv Iar, ucrainenii vorbesc despre o situaţie „tensionată”

Rusia a revendicat duminică preluarea controlului asupra micii localităţi Bohdanivka, în estul Ucrainei, unde armata sa îşi accentuează presiunea în direcţia Ceasiv Iar. „Unităţile Grupului de forţe Sud au eliberat complet localitatea Bogdanovka (denumirea rusă, n.r.) din Republica Populară Doneţk”, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

În raportul său matinal, armata ucraineană nu a menţionat Bohdanivka, dar reprezentanţii săi au vorbit deja despre o situaţie „tensionată” în zona lărgită, unde trupele ruse au „superioritate numerică”, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Rustem Umerov.

16:01 Duminică după-amiază a fost emisă o alertă de raid aerian în regiunile sudice și estice ale Ucrainei, potrivit armatei ucrainene. Presa din Odesa și localnicii au raportat explozii în Odesa, notează Ukrainska Pravda.

Ulterior, armata ucraineană a transmis că rușii au folosit rachete balistice pentru a ataca transporturi din oraș și infrastructura portuară din Odesa.

Sursa citată nu a precizat dacă a fost lovit ceva, limitându-se la a preciza că „explozii și resturi de rachete au avariat case particulare”.

Centralele electrice dezafectate din Germania și Lituania, verificate în căutare de piese pentru Ucraina

15:21 Germania și Lituania caută în centralele lor electrice închise piese de schimb pentru Ucraina, scrie Kyiv Independent.

Centralele electrice dezafectate din Germania și Lituania sunt verificate pentru a vedea dacă pot fi recuperate piese și trimise la Kiev pentru a repara și reface infrastructura energetică ucraineană afectată de Rusia.

14:54 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • La 14 aprilie 2024, comandantul suprem ucrainean, generalul Sîrskîi, a declarat că forțele ruse intenționează să cucerească Ceasov Iar până la 09 mai 2024, data sărbătoririi Zilei Victoriei de către Rusia. Sîrskîi a spus că Ceasov este un pas preliminar spre orașul mai mare Kramatorsk.
  • La 18 aprilie 2024, comandantul Grupului Operațional Strategic al Forțelor Khortytsia din Ucraina a remarcat că forțele aeriene rusești au lansat 20-30 de muniții pe zi. Probabil că acestea sunt trase de avioane rusești Su-25 care operează în apropierea liniei de contact și Su-34 care operează la distanță de siguranță, trăgând bombe cu planare. Acesta este un bombardament aerian concertat și este o tactică folosită în trecut în campania de la Avdiivka.
  • Orașul Ceasov Iar este puternic apărat și este situat pe un teren înalt. Forțele terestre rusești au obținut doar un progres lent în zonă.

14:35Reacția liderului AUR Claudiu Târziu după acuzațiile venite din Ucraina: „Amestec grosolan în treburile interne ale României”.

Senatorul Claudiu Târziu a reacționat dur după ce presa de la Kiev a scris, citând surse din serviciile secrete ucrainene, că „partidul pro-rus” AUR pregătește provocări contra Ucrainei. Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al partidului AUR, a afirmat că „regimul de la Kiev se amestecă grosolan în treburile interne ale României”.

14:01 Forțele rusești au preluat controlul asupra unei așezări numite Bohdanivka, în estul regiunii ucrainene Donețk, a afirmat duminică Ministerul Apărării de la Moscova.

Bohdanivka, un mic sătuc ce înainte de război nu avea nici 100 de locuitori înainte de război, se află la mai puțin de 10 km de Ceasov Iar, principalul obiectiv din ultima vreme al armatei ruse.

Incendiu pe nava Kommuna din Sevastopol

13:43 VIDEO Incendiu pe cea mai veche navă din marina rusă, intrată în serviciu în 1915 / Ucrainenii ar fi atacat Sevastopolul cu o rachetă Neptun

13:08 Ajutorul pentru Ucraina aprobat sâmbătă de Camera Reprezentanților a SUA reprezintă un moment decisiv, a declarat duminică șeful diplomației italiene, Antonio Tajani.

„Un nou ajutor de 60 de miliarde de euro pentru Ucraina, acordat de Congresul american, reprezintă un punct de cotitură decisiv. Reuniunea G7 de la Capri, sub președinția italiană, a consolidat unitatea partenerilor noștri alături de Kiev. Sprijinul nostru este mai puternic ca niciodată”, a scris Tajani pe X.

Ministrul italian a prezidat până vineri la Capri, o reuniune a omologilor săi din G7 (Statele Unite, Japonia, Canada, Franța, Germania și Italia), la finalul căreia aceștia s-au angajat să „consolideze apărarea aeriană a Kievului”. (AFP)

România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina

12:27 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat astăzi că Statele Unite duc un război hibrid împotriva Rusiei, iar implicarea sa profundă în acesta se va transforma într-un fiasco umilitor precum războaiele din Vietnam sau Afganistan.

12:01România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina în regim de urgență.

România a exportat electricitate către Ucraina, via Republica Moldova, pe tot parcursul acestei săptămâni și continuă și astăzi, în baza acordului bilateral pentru ajutor în situații de urgență, potrivit datelor Transelectrica și Moldelectrica, analizate de HotNews.ro.

Starea sistemului de energie din Ucraina pare să se fi îmbunătățit puțin duminică, în condițiile în care ministerul de resort de la Kiev a anunțat că va relua exporturile, chiar dacă în volume minore. Importurile vor contintinua, totuși, în cantități semnificative.

Reacția AUR la acuzațiile venite din Ucraina

10:52 Reacția AUR după ce surse din serviciile secrete ucrainene au afirmat pentru Kyiv Post că pregătește provocări contra Ucrainei:

„Nu întreprindem nicio acțiune, neavând deloc oameni acolo”, a răspuns AUR, duminică, prin departamentul de comunicare al partidului, la întrebările HotNews.ro.

„Este cap coadă o aberație care se încadrează în ciclul multora ventilate în ultima vreme din partea unor servicii, care mai mult fac politică decât muncă de informații”, a spus AUR.

10:46Forțele ruse au respins duminică dimineața devreme un atac cu rachete anti-navă asupra uneia dintre vasele sale în portul Sevastopol din Crimeea, a declarat guvernatorul pus de Moscova în Peninsulă.

Fragmentele căzute au provocat un mic incendiu, care a fost stins cu promptitudine, a afirmat guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhayev. (Reuters)

Rușii își vor intensifica ofensiva până vine ajutorul SUA pentru Ucraina

10:04 Forțele rusești vor intensifica probabil operațiunile ofensive și atacurile cu rachete și drone în săptămânile următoare pentru a exploata „fereastra” în care forțele ucrainene au probleme cu dotările de armament, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Trupele Moscovei au menținut și, în unele zone, au intensificat operațiunile ofensive în curs de desfășurare, probabil pentru a exploata condițiile de sol anormal de uscate ale primăverii și penuria persistentă de materiale militare a ucrainenilor înainte de sosirea asistenței de securitate occidentale promise, notează sursa citată.

Așteptata sosire a asistenței de securitate americane a accentuat probabil aceste considerente pentru forțele rusești, iar comandamentul militar rus va intensifica probabil operațiunile ofensive și atacurile cu rachete și drone pentru a obținte efecte semnificative din punct de vedere operațional, care vor deveni cu siguranță mai greu de realizat împotriva forțelor ucrainene bine aprovizionate.

Forțele rusești au obținut doar câștiguri tactice în ultimele șase luni de înrăutățire a penuriei ucrainene de armament și rămâne puțin probabil să realizeze o pătrundere care să ducă la o rupere a liniei frontului, mai spune ISW în ultima sa evaluare.

09:10„Partidul pro-rus” AUR pregătește provocări contra Ucrainei, spun surse din serviciile ucrainene / Ce ar face acum oamenii lui Simion din Cernăuți și Odesa.

O publicație ucraineană majoră relatează, citând surse din Direcţia Principală de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, că AUR, prezentat ca „partid românesc pro-rus”, ar putea lansa în curând „o serie de provocări informaţionale anti-ucrainene” având ca scop să prezinte opresiunea la care ar fi supuşi românii din Ucraina.

Noua estimare a pierderilor rusești

08:42 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 950 soldați, 16 tancuri, 23 alte blindate de luptă, 41 de tunuri, 4 sisteme antiaeriene, 68 diferite vehicule și 8 echipamente speciale.

08:06 Mediazona, un organ de presă independent din Rusia, împreună cu BBC Rusia, a confirmat, prin intermediul cercetărilor din surse deschise, numele a 50.471 de soldați ruși uciși de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

De la ultima actualizare efectuată de Mediazona, la sfârșitul lunii martie, numele a 1.190 de soldați ruși au fost adăugate la lista victimelor.

Jurnaliștii precizează că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, deoarece informațiile pe care le-au verificat până acum provin doar din surse publice, inclusiv necrologuri, postări ale rudelor, știri din presa regională și rapoarte ale autorităților locale. (Kyiv Independent)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro