Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 811: Întreruperi de energie electrică impuse pe întreg teritoriul Ucrainei / Declarație rară a Moscovei privind soldații ruși uciși / Ajutorul SUA va face diferența, spune Blinken într-o vizită-surpriză la Kiev

HotNews.ro
Militar ucrainean operând o dronă kamikaze pentru a lovi forțele ruse, Foto: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia
Militar ucrainean operând o dronă kamikaze pentru a lovi forțele ruse, Foto: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia

Moscova a afirmat marți că forțele sale avansează „în profunzime” și a ocupat un nou sat în regiunea Harkov din nord-vestul Ucrainei, iar armata ucraineană a spus că situația din orașul Vovchansk din aceeași regiune este sub control, dar a trebuit să se retragă pe noi poziții lângă satul Lukyantsi aflat la câțiva kilometri de graniță. Tot marți, secretarul de stat american Antony Blinken a făcut o vizită Kiev, i-a spus lui Volodimir Zelenski că noul pachet de armament din SUA deja a început să sosească și vor veni și alte ajutoare militare „care vor face diferența” pe front.

07:21Noul articol LIVE despre ultimele evoluții ale războiului este aici.

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 811 – LIVE pe HotNews.ro:

01:30Armata ucraineană a anunțat marți seară că trupele sale s-au retras pe noi poziții în două zone din nordul regiunii Harkov, unde Moscova presează o ofensivă, și a avertizat asupra unei acumulări de forțe rusești în nord, în apropiere de regiunea Sumy.

„În anumite sectoare din zona Lukyantsi și Vovchansk, unitățile s-au mutat pe poziții mai avantajoase ca urmare a focului inamic și a acțiunilor de asalt și pentru a apăra viețile militarilor noștri și a evita pierderile”, a afirmat Statul Major ucrainean într-un comunicat.

00:56Zelenski, după discuţii cu Blinken şi Macron: „Dacă am fi primit deja două sisteme Patriot la Harkov, am fi avut o situaţie diferită”

Într-o nouă pledoarie pentru a obţine sisteme antiaeriene Patriot, Zelenski a spus, în discursul video de marţi seară, că dacă Ucraina avea două astfel de sisteme de apărare antiaeriană în regiunea Harkov, situaţia de pe front ar fi fost în prezent cu totul alta.

00:29 Șeful diplomației americane Antony Blinken, un fan al chitarei și al rock-ului, a cântat piesa „Rockin’ in The Free World” a lui Neil Young într-un bar din Kiev, în semn de omagiu pentru lupta ucrainenilor împotriva invaziei rusești.

00:20Cel puţin 20 de răniţi după ce Rusia a lovit zone rezidenţiale din oraşul Harkov

23:17Blinken îndeamnă Ucraina „să nu devină ca Rusia”

Secretarul de stat american Anthony Blinken, aflat marţi în vizită la Kiev, a subliniat că Ucraina nu trebuie doar să învingă Rusia, ci şi să lupte împotriva corupţiei din interiorul ţării, pentru a evita „să devină ca Rusia”, relatează Ukrainskaia Pravda.

22:48 Premierul român Marcel Ciolacu a afirmat marţi seară că este „prematur” să se spună dacă România va da sau nu sistemul Patriot Ucrainei, decizia, „extrem de importantă”, urmând a fi luată în cadrul CSAT. „O eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova”, a mai afirmat Ciolacu, adâugând că „Rusia nu va ataca România”.

Zelenski îndeamnă Occidentul să accelereze livrările de arme

22:26Întreruperi de energie electrică impuse pe întreg teritoriul Ucrainei

Ucraina se confrunta marți seară cu întreruperi de energie electrică, după ce bombardamentele rusești asupra centralelor electrice au făcut ca acestea să nu poată face față scăderii temperaturilor, a anunțat compania de stat Ukrenergo, potrivit AFP.

„Între orele 21:00 și 24:00, Ukrenergo este obligată să efectueze întreruperi de urgență controlate ale energiei electrice în toate regiunile Ucrainei. Motivul este lipsa semnificativă de energie electrică în sistem în urma loviturilor rusești și creșterea consumului din cauza unui val de frig”, a explicat compania pe Telegram.

21:44Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi că nu susţine reintroducerea serviciului militar obligatoriu în ţara sa, după modelul suedez. Creștin-democrații din opoziție au anunțat, săptămâna trecută, vor reveni la sistemul recrutării, dacă vor câștiga alegerile din 2025.

21:10 Zelenski îndeamnă Occidentul să accelereze livrările de arme, în fața noii ofensive rusești

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți partenerilor occidentali să accelereze livrările de arme promise, în condițiile în care Kievul încearcă să respingă o nouă ofensivă rusească în nord-estul țării.

„Avem nevoie de o accelerare semnificativă a livrărilor. Se scurge prea mult timp în prezent între anunțarea pachetelor (de ajutor) și apariția efectivă a armelor pe linia frontului”, a deplâns președintele Ucrainei în discursul său video de marți seară, după ce în cursul zilei s-a întâlnit cu șeful diplomației americane, Antony Blinken, la Kiev.

Macron vrea un armistiţiu pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris

20:18Macron îi promite lui Zelenski noi ajutoare militare franceze şi cere un armistiţiu olimpic

Franţa va furniza Ucrainei ajutoare militare suplimentare în zilele şi săptămânile următoare, i-a promis marţi preşedintele francez Emmanuel Macron omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, într-o discuţie telefonică în care şeful statului francez a pledat pentru un armistiţiu pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris. Un armistiţiu care ar putea de asemenea înlesni o eventuală negociere între Kiev şi Moscova pentru a pune capăt războiului declanşat de Rusia, consideră șeful statului francez.

19:28 Rustem Umerov, ministrul ucrainean al apărării, a avut marți o convorbire telefonică cu omologul său britanic, Grant Shapps. Într-o postare pe X, el precizează că principalele aspecte ale discuției au fost „armele cu rază lungă de acțiune, artileria și munițiile”.

18:46Război în Ucraina: 280 de srilankezi au fost recrutați pentru a lupta de ambele părți în conflict

Cel puțin 280 de srilankezi au fost recrutați pentru a lupta de ambele părți în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, au declarat marți oficialii srilankezi însărcinați cu investigarea implicării compatrioților lor în conflict, potrivit AFP.

Plângerile din partea familiilor au început să curgă de când Ministerul Apărării a înființat săptămâna trecută o unitate specială pentru a aduna informații despre srilankezii care au călătorit atât în Rusia, cât și în Ucraina pentru a lua parte la conflict.

Ce spune ministrul apărării din România despre donarea sistemului Patriot Ucrainei

18:10Noul ministru rus al Apărării face o declarație rară despre pierderile de vieți în rândul trupelor Moscovei din Ucraina

Principala sarcină a Rusiei este să obțină victoria pe frontul din Ucraina cu pierderi cât mai mici de vieți omenești, a spus marți Andrei Belousov, ministrul Apărării propus de Vladimir Putin, într-o declarație rară pe acest subiect sensibil, potrivit Reuters.

17:57Războiul hibrid se va intensifica”: Varșovia își întărește serviciile de informații în fața amenințării rusești

Premierul polonez, Donald Tusk, a anunțat marți că serviciile de informații ale țării vor fi întărite în urma activităților Moscovei menite să destabilizeze situația din Polonia, potrivit AFP.

Șeful guvernului a declarat că în ultimele luni în Polonia au avut loc mai multe tentative de distragere a atenției, sabotaj și incendiere. Din fericire, datorită vigilenței serviciilor noastre și a aliaților noștri, aceste tentative au fost evitate”, a adăugat el.

16:55Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi, despre sistemul Patriot care ar urma să fie donat de România Ucrainei, că „nu a zis nimeni că trebuie să îl dăm” și că el este „indispensabil” pentru nevoia României de a-şi apăra teritoriul naţional.

Moscova susține că nu va exista o nouă mobilizare

15:44 Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a cerut marți mai multe proiectile de artilerie, în condițiile în care Rusia și-a amplificat atacurile.

„Avem nevoie de mai multe obuze de artilerie deoarece Rusia are încă un mare avantaj”, a spus Umerov într-o intervenție online la Copenhagen Democracy Summit 2024. „În asemenea condiții este extrem de dificil să rezistăm pe poziții”, a adăugat el. (Reuters)

15:28 Andrei Belousov, nominalizat de Vladimir Putin pentru funcția de ministru al apărării, a declarat marți că nu va exista o nouă mobilizare pentru armata rusă, dar că inamicul învață repede și că Moscova trebuie să fie în avantaj.

El a spus că este imperativ ca soldații ruși să aibă cele mai moderne echipamente, inclusiv drone și sisteme de comunicații, precum și muniție suficientă. (Reuters)

14:57 Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat marți împotriva „așteptărilor excesive” în ceea ce privește conferința de pace organizată de Elveția în iunie, într-un moment în care Kievul se confruntă cu o ofensivă rusă.

„Nu vom negocia un sfârșit al războiului. În cel mai bun caz, va fi începutul unui proces care ar putea duce la discuții directe între Ucraina și Rusia”, a declarat el într-un interviu publicat în revista Stern. „”.

La începutul lunii mai, amintește France Presse, Elveția a lansat invitații către peste 160 de delegații pentru a participa la această conferință în perioada 13-15 iunie. Rusia nu a fost invitată în acest stadiu, dar lista finală nu va fi cunoscută decât „cu foarte puțin timp înainte de conferință”, potrivit guvernului elvețian.

Moldova va semna un pact de securitate fără precedent cu UE

14:52 Armata rusă a afirmat marți că avansează „în profunzime prin defensiva” ucraineană și că a cucerit un nou sat în regiunea Harkov, unde a lansat o ofensivă terestră vineri.

Ministerul rus al Apărării a spus într-un comunicat că soldații săi au „eliberat” satul Bougrouvatka, în apropiere de frontiera rusă, dar și de orașul ucrainean Vovchansk, și că au „avansat adânc în defensiva inamică”. (AFP)

13:44 Șeful serviciului de informații militar al Ucrainei (GUR) a spus marți că situația din regiunea Harkov se îndreaptă spre o stabilizare, dar Rusia ar putea trimite acolo rezerve în zilele următoare, transmite Reuters.

De asemenea, armata rusă a postat mici unități de asalt lângă regiunea Sumî din nordul Ucrainei, a spus șeful GUR, Kirilo Budanov, la televiziunea ucraineană.

13:19 Moldova sfidează amenințările Moscovei și va semna un pact de securitate fără precedent cu UE.

Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt pe cale să-și ridice cooperarea la niveluri fără precedent, în condițiile în care Chișinăul sfidează avertismentele Moscovei că o integrare mai mare în Occident ar putea să o aducă în situația Ucrainei, scrie Financial Times.

Putin se duce în vizită în China săptămâna aceasta

11:50Preşedintele rus Vladimir Putin se va deplasa în China săptămâna aceasta pentru o vizită oficială, au anunţat marţi Kremlinul și Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

11:32 Armata ucraineană a afirmat marți că situația din orașul Vovchansk din regiunea Harkov este sub control, dar a trebuit să se retragă pe noi poziții în apropierea satului Lukyantsi din cauza atacurilor aeriene rusești intense.

În raportul său zilnic privind situația de pe câmpul de luptă, armata a spus că numărul atacurilor rusești în partea de nord a regiunii Harkov a scăzut semnificativ.

Pe de altă parte, agenția de știri rusă TASS a transmis marți dimineață că zonele de vest și de nord ale orașului Vovchansk din Harkov au căzut sub controlul forțelor Moscovei. Lupte de stradă sunt în curs de desfășurare în oraș, potrivit TASS.

11:31Nikolai Patruşev, numit de Putin consilier la Kremlin, după ce fusese demis de la șefia Consiliului de Securitate. Adept al liniei dure a Kremlinului și aliat vechi al lui Vladimir Putin, Nikolai Patruşev va rămâne în apropierea președintelui, după ce fusese înlocuit de Serghei Șoigu la șefia Consiliului de Securitate.

Rocada Șoigu-Belousov, o mare surpriză, spun sursele presei ruse

11:17„Să-l punem pe labradorul lui Putin ministru al Apărării”. De ce spun sursele unei publicații ruse că rocada Șoigu-Belousov e „un nonsens total”.

Majoritatea surselor citate de publicația independentă rusă The Moscow Times au declarat că înlocuirea lui Serghei Șoigu cu Andrei Belousov la șefia Ministerului Apărării a fost „o mare surpriză, la limita șocului”. Iar pentru mulți, sosirea lui Belousov, considerat mai degrabă un teoretician al economiei, care nu a avut de-a face cu economia reală, este greu de explicat.

11:07 Un cetățean american a fost reținut pentru 10 zile de un tribunal rus pentru că a folosit un limbaj obscen în timpul unei percheziții a poliției în apartamentul său, a relatat marți ziarul Kommersant.

Procurorii au spus că cetățeanul american Angelo Joseph Talarico al Patrulea, în vârstă de 36 de ani, a înjurat în limba engleză ofițerii de poliție care au sosit la apartamentul din Moscova al soției sale pentru a efectua o percheziție în cadrul unei anchete privind un furt de bitcoin în regiunea Murmansk, potrivit ziarului.

Într-un raport al poliției se arată că americanul, care s-a mutat în Rusia din Los Angeles, a strigat la ofițeri și a folosit două cuvinte distincte „al căror sens l-au înțeles”, potrivit Kommersant.

Cetățeanul american a negat comiterea infracțiunii administrative de huliganism minor și folosirea unui limbaj obscen într-un loc public. El a fost reținut la Moscova, a fost găsit vinovat de un tribunal și plasat în detenție pentru 10 zile. (Reuters)

Ajutorul SUA va face diferența, spune Blinken

10:49 Volodimiri Zelenski s-a întâlnit cu secretarul de stat american Antony Blinken la Kiev și i-a mulțumit pentru pachetul de ajutor militar al SUA.

Președintele ucrainean i-a transmis lui Blinken că Ucraina are nevoie acum de două baterii antiaeriene pentru Harkov și că Ucraina are cel mai mare deficit în acest sector al apărării aeriene.

Blinken i-a spus că noul pachet de armament deja a început să vină și vor veni și alte ajutoare militare „care vor face diferența”.

El a declarat că Statele Unite sunt hotărâte să facă astfel încât, în timp, Ucraina să stea pe propriile picioare „din punct de vedere economic, militar și democratic. „O Ucraină puternică, de succes, prosperă și liberă este cel mai bun răspuns posibil la adresa lui Putin”, a adăugat Blinken.

(foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia)

Rusia pare să dea prioritate stabilirii unei zone-tampon în Harkov – ISW

10:36 Forțele rusești au continuat luni să facă progrese semnificative din punct de vedere tactic la nord și nord-est de orașul Harkov și în prezent par să dea prioritate stabilirii rapide a unei „zone tampon” de-a lungul frontierei internaționale și nu stabilirii condițiilor pentru pătrunderi mai adânci în nordul regiunii Harkov, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

„Ritmul relativ rapid de avansare a forțelor rusești în Vovchansk și distrugerea de către acestea a mai multor poduri care traversează căi navigabile-cheie din cadrul așezării sugerează că forțele rusești acordă prioritate creării unei `zone tampon` în locul unei penetrări mai profunde, așa cum ISW a evaluat anterior că ar putea face.

Ritmul actual al avansurilor rusești pe această axă nu indică neapărat capacitățile ofensive ulterioare ale forțelor rusești care desfășoară operațiunile, deși se pare că Rusia păstrează rezerve considerabile disponibile pentru a exploata succesele inițiale pe această axă”, spune ISW în ultima sa evaluare.

Un important general rus a fost arestat la Moscova

09:49Important general rus din Ministerul Apărării reținut la Moscova. Iuri Kuznețov, ridicat de mascați direct din pat.

O sursă a canalului Telegram VCK-OGPU a relatat că generalul a fost săltat direct din pat luni dimineaţă, în jurul orei 05:00, din vila sa în districtul Istria al Moscovei, potrivit publicaţiei The Moscow Times, citată de Agerpres. Potrivit acesteia, mascaţi cu cagule şi înarmaţi cu răngi de oţel au deschis porţile şi au scos geamurile casei prin care au intrat în locuinţă.

09:33 Patru oameni au fost răniți de atacurile rusești asupra orașului Harkov, potrivit oficialilor ucraineni. Un bărbat și o demeie au fost răniți de bombardamente rusești marți dimineață, a declarat Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov.

El a spus că Rusia a atacat al doilea cel mai mare oraș din Ucraina cu noile sale bombe UMPB D-30, proiectile din epoca sovietică modernizate pentru a deveni bombe cu planare de precizie ce se comportă ca o rachetă de croazieră.

Noua estimare a pierderilor rusești

09:16 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1400 de soldați, 11 tancuri, 43 alte blindate de luptă, 28 de piese de artilerie, 1 sistem antiaerian, 1 avion (Brigada 110 mecanizată a spus luni că a doborât un Su-25), 29 diferite vehicule și 6 echipamente speciale.

08:38 Forțele rusești au lansat azi-noapte, din Peninsula Crimeea, 18 drone de atac Shahed și o rachetă balistică Iskander-M, au transmis forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

„Atacul a fost respins de avioanele de vânătoare și de forțele de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, de grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ucrainene și de unitățile de război electronic”, a spus comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, generalul-locotenent Mykola Oleshchuk.

Toate cele 18 drone Shahed au fost doborâte în regiunile Kiev, Donețk, Cerkasî, Dnipro, Kirovohrad, Zaporojie, Herson și Hmelnîțkîi, a transmis acesta, fără a preciza ce s-a întâmplat cu racheta Iskander.

Un tren a deraiat în Rusia după un atac cu drone

08:22 Vagoane ale unui tren de marfă au deraiat și o cisternă care conținea motorină a luat foc în regiunea Volgograd, în sudul Rusiei, din cauza unei „interferențe externe”, au declarat marți oficiali ruși.

„Ca urmare a intervenției unor persoane neautorizate în funcționarea transportului feroviar, vagoanele unui tren de marfă au deraiat în stația Kotluban”, au anunțat Căile Ferate Ruse într-un comunicat publicat pe site-ul lor.

„Potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat răniți. În acest moment, traficul feroviar în zona stației Kotluban este suspendat.” Cisterna și vagoanele cu cherestea au luat foc, iar incendiul a fost stins, a relatat agenția de știri de stat rusă RIA, citând informații de la ministerul pentru situații de urgență.

Potrivit Baza, un popular canal rusesc de Telegram, a fost vorba de un atac cu dronă. Pe rețelele de socializare circulă imagini neverificate cu urmările atacului, ce arată mai mule vagoane răsturnate.

07:45 O linie de alimentare cu energie electrică și peste douăzeci de locuințe au fost avariate în cel mai recent atac aerian al Ucrainei asupra orașului Belgorod, iar forțele aeriene ruse au distrus 25 de rachete deasupra regiunii Belgorod, au declarat marți oficiali ruși, potrivit Reuters.

„Există o victimă – o femeie a suferit o rană de șrapnel la nivelul coloanei vertebrale”, a scris pe Telegram Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din sudul Rusiei, aflată la granița cu Ucraina.

Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus 25 de rachete trase de sisteme ucrainene cu lansare multiplă RM-70 Vampire (MLRS), a afirmat Ministerul rus al Apărării, tot pe Telegram.

Zelenski spune că trupele sale desfășoară „contraatacuri” în Harkov

07:27 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit marți la Kiev, în prima vizită în Ucraina a unui oficial american de rang înalt de când Congresul a adoptat luna trecută un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari. Călătoria, neanunțată public în prealabil, are ca scop să arate solidaritatea SUA cu Ucraina, care se luptă să respingă atacurile la granița de nord-est.

Blinken, care a sosit la Kiev cu trenul marți dimineața devreme, speră să „trimită un semnal puternic de încredere ucrainenilor, care se află în mod evident într-un moment foarte dificil”, a declarat un oficial american pentru jurnaliștii care au venit cu Blinken.

„Misiunea secretarului aici este într-adevăr să vorbească despre modul în care asistența noastră suplimentară va fi implementată în așa fel încât să îi ajute să își consolideze apărarea (și) să le permită să preia din ce în ce mai mult inițiativa pe câmpul de luptă”, a spus oficialul. (Reuters)

01:34 VIDEO Zelenski spune că sunt indicii că ofensiva rusă s-ar putea extinde în regiunile Sumî şi Cernihiv.

Preşedintele Ucrainei a semnalat, în mesajul video de luni seară, că ofensiva rusă din nord-estul ţării s-ar putea extinde la încă două regiuni, el declarând că se înregistrează activităţi ostile comise de grupuri de sabotaj, precum şi bombardamente asupra regiunilor Sumî şi Cernihiv, în timp ce în Harkov forţele ucrainene au trecut la contraofensivă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

  • Cele mai importante informații de luni privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro