Sari direct la conținut

Curtea de Conturi nu neagă datele din investigația Snoop.ro care arată că Toni Greblă și-a mărit ilegal salariul cu mii de euro pe lună: Raportul nu are încă caracter public 

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, Foto: Inquam Photos / George Călin
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, Foto: Inquam Photos / George Călin

Curtea de Conturi a reacționat luni seara după ce Snoop.ro a scris despre raportul instituției care a descoperit că Toni Greblă și-a mărit ilegal salariul cu mii de euro pe lună. Instituția transmite că raportul nu are, pentru moment „caracter public” și că urmează să fie aprobat în Plenul Curții de Conturi.

„Având în vedere comentariile recente apărute în spațiul public referitoare la unul dintre rapoartele de audit ale Curții de Conturi, care în acest moment nu are încă caracter public, dorim să asigurăm o informare corectă a tuturor celor interesați. În acest sens, vă invităm să consultați Regulamentul privind activitatea de audit public extern (RAAPE) disponibil pe site-ul instituției la următorul link:  https://www.curteadeconturi.ro/…/Monitorul_Oficial”, a reacționat instituția. 

„Menționăm faptul că raportul de audit în cauză a parcurs etapa de conciliere la data de 22 august, urmând să fie supus aprobării Plenului Curții de Conturi. (art. 28, art. 29 și art. 30 din RAAPE)”, se arată pe pagina de Facebook a Curții de Conturi. 

De ce nu s-a aflat nimic despre raportul Curții de Conturi până acum

De altfel, și jurnaliștii de la Snoop au scris că, în primăvara lui 2024, Curtea de Conturi a descoperit plățile supradimensionate făcute de AEP către Toni Greblă, la un an după instalarea în funcție. Dar, până acum, nu s-a aflat nimic despre banii pe care Curtea de Conturi i-a imputat șefului AEP pentru că raportul nu a ajuns în Plenul Curții de Conturi, unde consilierii aprobă rapoartele inspecțiilor și acestea ajung în documentul centralizat al Curții. 

Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi, și cel care convoacă plenul a fost numit în această poziție din postura de om apropiat de Liviu Dragnea, din guvernul căruia a și făcut parte.

Fost judecător la Curtea Constituțională, Toni Greblă, 71 de ani, a fost descoperit de Curtea de Conturi că a luat în plus 24.000 de euro, printr-un ordin emis de el, conform unui document al auditorilor publici, aflat în posesia publicației Snoop și pe care jurnaliștii de investigație l-au publicat luni. 

Alte reacții după investigația Snoop despre salariul lui Toni Greblă: plângere la ANI

Primarul încă în funcție al Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat la investigația Snoop despre președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, descoperit de Curtea de Conturi că și-a mărit ilegal salariul cu mii de euro pe lună.

Clotilde Armand a spus că, „pentru că este puțin probabil” ca Toni Greblă să demisioneze, va depune la Agenția Națională de Integritate (ANI) o plângere să cerceteze cum a încasat ilegal acesta suma de 24.000 euro.

INTERVIURILE HotNews.ro