Sari direct la conținut

Reacția Kajei Kallas după ce Rusia a dat-o în urmărire: Nu mă va reduce la tăcere / KGB-ul a emis mandatul de arestare când bunica și mama au fost deportate

HotNews.ro
Kaja Kallas, Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Kaja Kallas, Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kaja Kallas, premierul estonian, a denunțat marți „tactica obișnuită de intimidare” din partea Rusiei, după ce ea, ministrul culturii al Lituaniei și membri ai parlamentului leton au fost dați în urmărire de către Ministerul rus de Interne, relatează AFP.

  • „Acțiunea Federației Ruse nu este surprinzătoare, deoarece este tactica sa obișnuită de intimidare”, a denunțat Kallas într-o declarație, promițând că va continua să susțină Ucraina distrusă de război și să lupte împotriva „propagandei ruse”.
  • „De-a lungul istoriei, Rusia și-a mascat represiunile în spatele așa-ziselor agenții de aplicare a legii. Știu asta din istoria familiei mele. Când bunica și mama mea au fost deportate în Siberia, KGB-ul a emis mandatul de arestare”, a subliniat ea.
  • „Kremlinul speră acum că această mișcare va ajuta să mă reducă la tăcere, pe mine și pe alții, dar nu o va face”, a spus Kallas într-o postare pe platforma de socializare X, continuând:
  • „Dimpotrivă. Voi continua sprijinul meu puternic pentru Ucraina. Voi continua să susțin creșterea apărării Europei”, a spus ea.

Kallas, secretarul de stat al Estoniei Taimar Peterkop, ministrul culturii lituanian Simonas Kairys și aproximativ 60 din cei 100 de membri ai parlamentului leton anterior, care și-a încheiat mandatul în noiembrie 2022, au fost trecuți de Rusia pe lista urmăriților într-un dosar penal.

Kairys a declarat pentru Reuters că ordinul de arestare „înseamnă că am acționat activ și într-un mod principial”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că premierul estonian este urmărit pentru „profanarea memoriei istorice”.

Agenția de stat rusă TASS a relatat că oficialii baltici au fost acuzați de „distrugerea monumentelor soldaților sovietici”, fapte care se pedepsesc cu o pedeapsă de 5 ani de închisoare conform Codului penal rus.

Urmărește ultimele evoluții din a 720-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro