Sari direct la conținut

Reacția MAE după ce rușii au lovit o navă ucraineană în zona economică a României în Marea Neagră: „O escaladare fără precedent”

HotNews.ro
Portul Odesa din Ucraina, Foto: Yulii Zozulia / Zuma Press / Profimedia Images
Portul Odesa din Ucraina, Foto: Yulii Zozulia / Zuma Press / Profimedia Images

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri la cel mai recent atac al Moscovei împotriva Ucrainei, după ce o navă comercială a fost lovită de o rachetă rusească în zona economică exclusivă a României.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm atacul forţelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în Marea Neagră. Acest eveniment reprezintă o escaladare fără precedent a acţiunilor Federaţiei Ruse în cadrul războiului ilegal şi nejustificat pe care aceasta l-a lansat împotriva Ucrainei”, a transmis vineri MAE, potrivit News.ro.

Conform MAE, atacarea deliberată a unei nave comerciale reprezintă o încălcare gravă a normelor dreptului internaţional umanitar care reglementează purtarea războiului pe mare.

„Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm Federaţiei Ruse să înceteze orice atac asupra unor nave comerciale şi să respecte libertatea de navigaţie de care beneficiază statele în Marea Neagră. Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcarea de către Federaţia Rusă a Cartei Naţiunilor Unite prin bombardarea sistematică şi iresponsabilă a infrastructurii ucrainene şi a navelor care transportă grâne. Acţiunile Federaţiei Ruse ameninţă securitatea alimentară globală”, a precizat MAE.

O rachetă rusească a lovit joi în Marea Neagră o navă comercială care transporta cereale din Ucraina către Egipt, fără să se înregistreze răniţi în urma acestui atac, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Liderul de la Kiev preciza joi că aşteaptă „cu interes” reacţiile internaţionale.

Autoritățile române au confirmat că nava a fost lovită de o rachetă rusească în zona economică exclusivă a României.

Conform autorităților române, nava a transmis Gărzii de Coastă Române că la bord a avut loc o explozie şi a cerut schimbarea rutei către Constanţa, pentru a evalua efectele.

„În noaptea de 11 spre 12 septembrie a.c., comandantul unei nave civile sub pavilion străin, aflată în afara apelor teritoriale ale ţării noastre, dar în Zona Economică Exclusivă a României, la aproximativ 30 de mile marine (aproximativ 55 de km) de localitatea Sf. Gheorghe, fiind în marş de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia), a transmis un mesaj radio prin care informa că la bordul navei a avut loc o explozie. Comandantul navei a solicitat schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa în vederea evaluării efectelor”, a transmis joi seară Garda de Coastă.

Potrivit companiei britanice de securitate maritimă Ambrey, nava vrachier sub pavilion Saint Kitts şi Nevis plecase din portul ucrainean Ciornomorsk, a fost lovită de o rachetă lansată de Rusia şi a suferit avarii la babord, inclusiv la una dintre cale şi la o macara.

Rusia s-a retras anul trecut dintr-un acord mediat de Turcia şi ONU prin care se stabilise un coridor pe Marea Neagră pentru transportul în siguranţă al cerealelor ucrainene, care puteau pleca din trei porturi de la Marea Neagră. După ce Moscova a ieşit din acord, motivând că cererile proprii pentru transportul de îngrăşăminte şi plăţile aferente nu au fost satisfăcute, Ucraina şi-a stabilit propriul coridor de siguranţă pentru transport, care trece inclusiv prin apele teritoriale ale României.

INTERVIURILE HotNews.ro