Reacție din Marea Britanie la presupusele presiuni SUA asupra României în favoarea fraților Tate: „Fie nu știu, fie nu le pasă de gravitatea acuzațiilor”

Patru femei din Marea Britanie care susțin că au fost abuzate sexual de influencerul Andrew Tate au cerut SUA să nu intervină în cazul său din România, relatează BBC.
Femeile s-au declarat „extrem de îngrijorate” de informațiile potrivit cărora oficiali ai administrației Trump ar fi cerut României să ridice restricțiile de călătorie impuse lui Tate și fratelui său, Tristan Tate, ambii cu dublă cetățenie, britanică și americană.
Avocatul Matthew Jury, care reprezintă cele patru presupuse victime, a declarat pentru BBC că acestea sunt „complet uluite de motivele pentru care administrația Trump a decis să intervină în acest mod”, deși guvernul român neagă existența acestor presupuse presiuni din partea SUA.
BBC amintește că Andrew Tate, în vârstă de 38 de ani, și fratele său au fost arestați în România în urmă cu trei ani, pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol, acuzații pe care le neagă. De luna trecută Andrew Tate se află sub control judiciar, după ce Tribunalul București a decis să ridice măsura arestului la domiciliu.
Separat, cei doi frați sunt căutați de poliția britanică pentru acuzații de viol și trafic de persoane. Extradarea lor în Marea Britanie va fi luată în considerare după finalizarea procesului din România.
Consternare în Marea Britanie după informațiile despre presupusele presiuni asupra României
Matthew Jury, avocatul celor patru femei care îl acuză în Marea Britanie pe Andrew Tate de abuz sexual, a declarat pentru BBC că „este foarte clar, din postările pe rețelele sociale și declarațiile publice ale membrilor administrației Trump, că există un sprijin considerabil pentru Tate”.
„Fie nu știu, fie nu le pasă de natura acuzațiilor și de gravitatea acestora”, a mai declarat pentru BBC avocatul femeilor. El a afirmat că clientele sale sunt „complet devastate” de informațiile apărute în spațiul public.
„Să-l vadă pe cel mai puternic om din lume susținându-l pe presupusul lor agresor este extrem de traumatizant… este un fel de manipulare psihologică”, a continuat acesta. De asemenea, el a calificat presupusele intervenții ale Washingtonului în favoarea fraților Tate drept „o ingerință gravă în dreptul clientelor mele la un proces echitabil și la respectarea procedurilor legale”.
Matthew Jury reprezintă cele patru femei într-un proces civil împotriva lui Andrew Tate la Înalta Curte din Marea Britanie, după ce Serviciul Procuraturii Coroanei a decis să nu-l pună sub acuzare.
Procesul civil este separat de acuzațiile penale care sunt în prezent investigate de poliția britanică.
Într-o declarație citită de avocatul lor, cele patru femei au adăugat: „Sperăm ca autoritățile din România și Marea Britanie să fie lăsate să își facă treaba fără ingerințe”.
Cum a apărut informația că administrația Trump face presiuni în dosarul fraților Tate
Publicația britanică Financial Times a fost cea care a scris prima că oficiali americani au discutat cazul cu guvernul român săptămâna trecută, iar ulterior acest subiect a fost reluat în weekend de Richard Grenell, un emisar al lui Trump pentru misiuni diplomatice speciale.
O sursă a declarat pentru FT că SUA ar fi cerut returnarea pașapoartelor fraților Tate pentru ca aceștia să poată călători în timp ce așteaptă finalizarea procesului penal. Frații Tate au interdicție de a părăsi România, deși nu se mai află în arest la domiciliu.
Ministrul de Externe Emil Hurezeanu a confirmat pentru Euronews că Grenell a adus în discuție cazul Tate și a spus că oficialul american este „interesat de soarta fraților Tate”. Ministrul a negat însă că acest lucru ar reprezenta presiuni din partea americanilor.
„N-am sesizat această afirmație drept o presiune, ci doar o repetare a unei stări de fapt, cunoscută în ce-l privește, pentru că nu era la prima afirmație publică de acest gen. Și, dorind să-mi comunice și mie această părere, mi-a comunicat asta (…) Nu știu ce presiuni s-au făcut de altă natură înainte sau după, dar ceea ce am discutat cu domnul Grenell a fost cordial, informal, foarte concentrat, neangajant și în niciun caz nu am sesizat ceea ce s-a spus, drept o formă de presiune”, a declarat Hurezeanu.
La rândul său, Grenell a spus că nu a avut „nicio discuție substanțială” cu Hurezeanu, care „m-a văzut pe hol” la [Conferința de Securitate de la] Munchen și „mi-a cerut o întâlnire”. „Îi susțin pe frații Tate, așa cum reiese din tweet-urile mele disponibile public”, a afirmat oficialul american.
Andrew şi Tristan Tate au scăpat de procesul în care erau judecaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, pe 19 decembrie 2024, să restituie dosarul lor la DIICOT pentru refacerea anchetei de la zero.
Ei au fost eliberați din arestul la domiciliu, dar nu au voie să părăsească țara.
De asemenea, Marea Britanie solicită extrădarea fraților Tate după ce poliția din Bedfordshire a obținut un mandat de arestare în cadrul unei anchete privind acuzații de viol și trafic de persoane. Instanța din România a decis anul trecut că aceștia pot fi extrădați după ce va exista o decizie finală în cazul din țara noastră.