Reacție după ce Daniel Funeriu a acuzat-o pe Alina Mungiu-Pippidi de minciună: E de mirare că i-a luat atâta timp să dezmintă asocierea lui cu șeful SPP

Societatea Academică din România respinge acuzațiile de „calomnie, minciună și conspiraționism” formulate de fostul ministru al Educației, actual candidat pentru funcția de președinte Daniel Funeriu, pe care i le aduce profesoarei de Științe Politice Alina Mungiu-Pippidi, președinta SAR, după publicarea unui text pe România Curată.
Daniel Funeriu a reacționat vehement la un articol de opinie semnat de Alina Mungiu-Pippidi, președinta Societății Academice din România (SAR). Mungiu-Pippidi a sugerat că Funeriu ar fi unul dintre candidații susținuți de serviciile secrete, menționându-l într-un context al influenței acestora în politică.
Funeriu i-a cerut lui Mungiu-Pippidi să nu devină „conspiraționistă” și a amenințat că o va da în judecată.
„Un auto-propus candidat la președinție, Daniel Funeriu, pretinde că Alina Mungiu-Pippidi ar indica numele său ca fiind unul din candidații apropiați de serviciile secrete din cauza unui proces pe care aceasta l-ar fi pierdut cu Ministerul Educației”, scrie joi think-tank-ul.
SAR precizează că a existat un proces cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului în mandatul lui Daniel Funeriu, câștigat de către coaliția România Curată, justiția obligând Ministerul să răspundă la întrebările adresate de societatea civilă legate de modul de organizare a concursului prin care ofițerul SRI Mireille Rădoi a devenit directorul Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) din București, în decembrie 2010.
La vremea respectivă, concursul a generat controverse în spațiul public, mai mulți experți opinând că a fost cu „dedicație” printr-un ordin semnat de Funeriu, menționează SAR.
„În ciuda acestui antecedent legat de concursul care a impus la conducerea BCU un ofițer SRI, Alina Mungiu-Pippidi nu l-a acuzat, în textul incriminat, pe domnul Funeriu de legături cu SRI, cum ține acesta să dezmintă în postarea de pe Facebook (!?)”, se mai arată în reacția după acuzațiile lui Daniel Funeriu.
SAR mai menționează că există mărturii privind un posibil sprijin din partea generalului Lucian Pahonțu, fost șef al SPP, referindu-se la o declarație a lui Gelu Vișan, fost lider al partidului fondat de Traian Băsescu. Liderul PMP a susținut în 2020 că Pahonțu l-a sunat în 2014 pentru a-l impune pe Daniel Funeriu în fruntea listei formațiunii pentru europarlamentare.
„Ținând cont că și după ce a părăsit scaunul de ministru, domnul Funeriu a rămas o persoană cu dese luări de poziție în spațiul public și care nu și-a ascuns vreodată ambițiile politice, e de mirare că i-a luat atâta timp să dezmintă asocierea lui cu Lucian Pahonțu (și nu o face clar nici acum, când, după două decenii de conducere a SPP, generalul a fost trecut în rezervă și pensionat, iar zilele sale de șef al instituției, în calitate de civil, sunt incerte). L-a cunoscut domnul Funeriu pe generalul Pahonțu, deși ca ministru al Educației nu ar fi avut de ce? A intervenit acesta vreodată să îi sprijine cariera politică?”, se mai arată în mesajul de pe România Curată.